Ízkánaán

2024.05.02. 14:36

A Gourmet Fesztivál idén is várja a gasztronómia szerelmeseit Debrecenben

Felragyog a Michelin-csillag is a Nagyerdőn. Immáron nyolcadjára is megszervezik a Debrecziner Gourmet Fesztivált a Békás-tó partján, ahol 34 kiállítóval találkozhatnak az érdeklődők.

Nagy Emese

A nyolcadik Debrecziner Gourmet Fesztiválon is rengeteg finomság várja az ízek szerelmeseit

Forrás: Napló-archív

Idén nyáron immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Nagyerdőn a Debrecziner Gourmet Fesztivált. Június 14. és 16. között az ország legkiválóbb éttermei és séfjei gyűlnek össze Debrecenben, hogy megmutassák, milyen magaslatokban tart most a gasztronómia csúcsa Magyarországon. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön az Ikon Debrecen étteremben.

Papp László elmondta, a Debrecziner Gourmet Fesztivál fontos a városnak
gasztronómia Haon Debrecen
Papp László elmondta, a Debrecziner Gourmet Fesztivál fontos a városnak
Forrás:  Kiss Annamarie

Sztárséfekkel is találkozhatunk

Az eseményen elhangzott, a város legjobb éttermei mellett vendégkiállítóként sztárséfek is bemutatkoznak a Debrecziner Gourmet Fesztivál. Legyen szó akár fine dining éttermekről, bisztrókról vagy food truckokról, biztosak lehetünk benne, hogy folyamatosan új utakat keresve, kreatív módon készítik el fogásaikat. A Master Good támogatásával megvalósuló háromnapos eseményen ínycsiklandó falatok, izgalmas textúrák és különleges alapanyag-párosítások mellett fantasztikus desszertek, kézműves sörök, minőségi borok és formabontó koktélok várnak a látogatókra. A 2018-ban alapított Debrecziner Gourmet-díj idén is gazdára vár, melyet a rendezvényre kilátogató vendégek szavazatai alapján vihet majd haza a legjobb kiállító.

Az alapötlet annak idején, amikor a fesztivál megrendezéséről gondolkodtunk, abból fakadt, hogy nagyon fontosnak tartjuk, egy seregszemle legyen itt Debrecenben, amely meg tudja mutatni a magyar gasztronómia legújabb vívmányait, és az el is jusson a debreceni közönséghez. Magas színvonalú rendezvényben gondolkodtunk, ennek okán a helyszínt is úgy választottuk meg, hogy az Debrecen egyik legszebb része, a Nagyerdőn legyen. Az elmúlt évek nem kifejezetten kedveztek ennek az ágazatnak, nagyon sok viszontagságon ment keresztül, éppen ezért még inkább szükséges, hogy a magyar gasztronómia lehetőségeiről, fejlődéséről tudjunk beszélgetni, és meg is kóstoljuk az újdonságokat

 – emelte ki Papp László.

Miért fontos a Debrecziner Gourmet Fesztivál a városnak?

Rávilágított, különösen örül annak, hogy Magyarország egyik legjelentősebb élelmiszeripari vállalata főtámogatóként csatlakozik ebbe a programba, és biztosít egy olyan komoly szakmai, gazdasági hátteret a fesztivál megszervezéséhez, amely lehetőséget nyit a város számára, hogy akár ezen a területen is szintet is lépjen a következő években. – Többek közt a vállalatnak is köszönhető, hogy egy Michelin-csillagos étterem is jelen lesz a Debrecziner Gourmet Fesztiválon. Ez mindenképpen kiemelendő, ugyanis az elmúlt évek fejlődési tendenciáját és folyamatait figyelembe véve egyfajta szintlépés a fesztivál szempontjából. Fontosnak tartom azt is, a debreceni gasztronómia képviselői találkozzanak azokkal az országos, vagy nemzetközi trendekkel, amelyek segítik a fejlődést Debrecenben – jelentette ki.

Lippai Attila (balról), Mészáros Réka, Papp László és Thür Ádám is felszólaltak a Debrecziner Gourmet Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján
Haon Debrecen gasztronómia
Lippai Attila (balról), Mészáros Réka, Papp László és Thür Ádám is felszólaltak a Debrecziner Gourmet Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján
Forrás: Kiss Annamarie

A polgármester hozzátette, nagyon büszkék a helyi éttermekre, gasztronómiára, több olyan kezdeményezés is van a palettán, amely azt az ösztönzést próbálja biztosítani, hogy tanuljunk, fejlődjünk ebben a tekintetben is. 

Éppen ezért van nagy jelentősége a Debrecziner Gourmet Fesztiválnak, hogy ezeket a fejlődési utakat és lehetőségeket a helyiek megtapasztalják, így lehetőség van gondolkodni a továbbépítkezésben. Debrecen gazdasága folyamatosan növekszik, fejlődik, ennek okán azt gondolom, a következő évek és évtizedek arról szólhatnak majd a városban, ezen a területen is lesz fizetőképes kereslet a gasztronómiai élményekre, másrészt pedig lesz alkalom arra, a helyi gasztronómiai kultúra jelentős mértékben lépjen előre és fejlődjön. Az éttermi és kávéházi kultúra egy nagyvárosnak mindenképpen fontos eleme, életének kiemelkedő szegmense: hiszem azt, ez a fesztivál, képes új lendületet adni a helyi éttermeknek is

 – mutatott rá Papp László.

Négy alapelem kerül terítékre a fesztiválon

Nagy öröm ez a nap számunkra, hiszen minden rendezvényünk szervezésénél elsődleges célunk, hogy évről évre tudjunk valami újat mutatni. Lehetőségeinkhez mérten fejlődni, vinni a város jó hírét és elhozni vadonatúj élményeket, új bemutatkozókat

 – hangsúlyozta beszédében Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kiemelte, idén minden kiállító szabadjára engedheti fantáziáját és megcsillogtathatja kreativitását, ugyanis ezúttal a tűz, a víz, a levegő és a föld, vagyis a 4 alapelem kerül terítékre.

– Az elemekhez számos motívum, szín, állat, vagy akár az évszakok váltakozása is kapcsolódhat, így a hatalmas kreatív szabadság olyan lehetőséget ad a séfek kezébe, amin keresztül egyedülálló módon mutathatják be ételkölteményeiket. A téma szabadon értelmezhető, alapanyag szempontjából nincs kikötés, mindenkinek a kreativitására és fantáziájára bízzák a szervezők – tette hozzá Mészáros Réka, majd aláhúzta: évről évre egyre többen látogatják a Debrecziner Gourmet Fesztivált.

Első a látvány és az ízvilág

Thür Ádám, az Ikon étterem séfje rámutatott, amellett, hogy próbálnak lépést tartani a modern gasztronómiával, szeretnék megtartani a jó értelemben vett vidékiségét a fesztiválnak, amit nagyon sokan szeretnek. – Az eddigi évek tapasztalatai alapján nyugodtan kijelenthetem, kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a koruknak való szórakozást, vagy ízvilágot a debreceni fesztiválon. Ugye több elem kerül terítékre az idei szabadtéri rendezvényen, ez egy nagyon érdekes tematika, mi is próbáltuk úgy megközelíteni a dolgot, hogy látványosan és ízvilágban is visszaadjuk ezeket a jegyeket – tudatta.

A tavalyi évben egy nagyon sikeres rendezvényt zárhattunk, ez volt az első olyan közös munkánk, amikor főtámogatóként lehettünk jelen a Gourmet fesztiválon, és a visszajelzések alapján döntöttünk úgy, hogy idén tovább erősítve ezt az együttműködést, újra főtámogatója kívánunk lenni a közkedvelt rendezvénynek

 – osztotta meg Lippai Attila, a Master Good cégcsoport kereskedelmi igazgatója.

A sajtótájékoztatón kihangsúlyozták, az ízkánaán mellett a rendezvényen élvezhetjük Palya Bea, valamint a Zaporozsec előadását is. A Debrecziner Gourmet Fesztivál összesen 34 kiállítóval jelentkezik, többek között jelen lesz a Babel Budapest, az Iszkor (Mályinka), a Páva (Székelyudvarhely), a Bobajka (Tarcal), az Almavirág (Derecske) és a Horgonyzó (Tiszalök). A Debrecziner Gourmet idei kísérőprogramjai között izgalmasnak ígérkezik a Tiago Sabarigo főzőbemutató és kóstoltatás, a Streetkitchen-kerekasztal és könyvbemutató, a Kávépörkölő show a Wellingtonnal, de lesz Molekuláris koktélshow és Stand Up Comedy, sőt, akár az EB-mérkőzéseket is megnézhetjük falatozás közben. A házigazda szerepében Jókuti Andrással találkozhat a közönség. Az esemény után a sajtó munkatársainak bemutattak egy előételt, ami a júniusi fesztiválon is megjelenik majd.

További információkat olvashatunk a programokról a Debrecziner Gourmet Fesztivál weboldalán, és a Facebookon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában