fát és szenet kapnak

2019.12.07. 15:30

Tél közepén érkezik a szociális tüzelőanyag a rászorulóknak

Megyénkben már igényelhető a szociális tüzelőanyag, melyet január végén, február elején osztanak ki.

Fotó: Napló-archívum / Kovács Péter

A kormányrendelet szerint szociális tűzifára idén is olyan települések pályázhattak, ahol a lakosság száma nem haladja meg az ötezret, legyen szó akár városról, akár faluról. Hogy ki jogosult ingyenes tüzelőanyagra, arról az önkormányzatok rendelkeznek, de minden településen szociális rászorultság az alapfeltétel.

Monostorpályi polgármestere, Szabó József a Naplónak elmondta: a helybéliek évek óta szenet kapnak. Akiknek a jogosultságukat megállapították, huszonöt kilogrammos zsákokban kapják meg a szociális tüzelőanyagot. – A szociális törvény szerinti aktív korúak ellátására jogosultak adhattak be hozzánk kérelmet, az időskorúak járadékára jogosultak, a gyermekvédelmi támogatásban részesülők, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő, illetve a három vagy több gyermeket nevelő családok. Szintén pályázhattak a hatvan év feletti, egyedül élő nyugdíjasok és azok, akiknek az egy főre eső jövedelmük legfeljebb százezer forint – tájékoztatott Szabó József. Monostorpályiban tavaly csaknem háromszázharminc rászoruló kapott szociális tüzelőanyagot. Az elmúlt évekhez hasonlóan a szenet 2020. január végén, február elején osztják ki, mivel a lakosság januárban kapja meg, és a hónap végén küldi vissza a kérelmeket.

Egyre több településen cserélik le a tűzifát szénre, ennek legfontosabb oka, hogy a fa szállítása lényegesen több pénzbe kerül, mint a széné, brikettre pedig nem pályázhatnak a települések. Nagyrábé első emberét, Tiszai Károlyt a Napló a részletekről kérdezte.

– Településünkön száznyolcvan-kétszáz család jogosult szociális tüzelőanyagra, körülbelül ennyi jogos igénylésre is számítunk, és huszonöt-harminc mázsa szenet fogunk szétosztani. A harminc százalékos önerő mellett jelentkező költségeket nekünk kell vállalnunk, és mivel az önkormányzat a saját költségvetéséből egészíti ki a támogatást, ezért a szállítási és a szétosztási költséget is figyelembe kell vennünk. Ebből a szempontból pedig a szén jóval gazdaságosabb tüzelési anyag, mint a fa. Ezzel azt a lakossági elégedetlenséget is ki tudjuk küszöbölni, ami a tűzifa nedvessége vagy gallyasodása miatt keletkezett, valamint az idősek is könnyebben tudják mozgatni a huszont kilogrammos szeneszsákokat.

Az ünnepekhez közelítve a rászorulókról sem feledkezünk meg, így a hátrányos helyzetű, gyermekes családok és minden hatvan év feletti lakos öt-hatezer forint értékű anyagi támogatásban részesül – tájékoztatta a Naplót Tiszai Károly.

Helyi utalvány az ünnep előtt

Dani Béla, Biharkeresztes polgármestere elmondta, már többéves hagyomány, hogy kemény tűzifát osztanak szét a településen, melyet az igénylők otthonáig szállítanak el, és 2020. január 10-ig várják az igényléseket. A tavalyi adatok alapján idén is körülbelül ötszáz-hétszáz jogos kérelemmel számolnak a szociális helyzettől, a jövedelemtől és az életkortól függően, amit aztán a szociális ügyekért felelős bizottság döntése alapján fognak kiszállítani január második felében. Ötszáz köbméter fát fognak szétosztani. Egyedülálló támogatási formát vezetett be a város, hiszen Erzsébet-utalvány helyett ebben az évben úgynevezett Biharkeresztes-utalványt kaphatnak a hatvanöt év feletti és szociálisan rászoruló helybéliek. – Ez a juttatás tízezer forint értékű, és a helyi vállalkozók nagy örömére a biharkeresztesi üzletekben válthatók be az ötszáz és ezer forintos címletek – hangsúlyozta Dani Béla, Biharkeresztes polgármestere.

Faramuci helyzetek

Mivel a szociális tüzelőanyagra hazánkban csak olyan települések pályázhatnak, ahol a lakosság létszáma nem haladja meg az ötezer főt, az 5335 fős Egyek lakói nem részesülhetnek tűzifában vagy szénben annak ellenére sem, hogy nagyon sok lenne a rászoruló. Miluczky Attila polgármester a Naplónak elmondta, ezt a szigorú szabályozást megalapozatlannak tartja, viszont a gázár-kompenzációs tizenkétezer forintot még februárban kiosztották a helybéliek között. Önerőből nem tud tüzelőanyagot biztosítani a település, viszont az idősek számára adventi műsorral teszik szebbé az ünnepeket, a jövőben pedig ipari park fogja segíteni a település gazdasági helyzetének javulását.

Dr. Kovács Miklós, Báránd első embere a Naplót arról tájékoztatta, csaknem kétszázötven rászoruló már az ünnepek előtt megkapta a támogatott tüzelőanyagot. – Bárándon az önkormányzat tűzifarendeletében meghatározott kritériumok alapján lehetett tűzifát igényelni, melyből ebben az évben háromszázharminc köbméternyit oszthattunk ki az arra jogosultaknak – jegyezte meg.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában