kiváló állatok a tenyészszemlén

2019.10.06. 15:30

A bikák legszebbjeit mutatták be a Hortobágyon

Magyar szürkebika-tenyésztés: jövő évtől a forma változik, a tartalom marad.

Fotó: Kovács Péter

  • A magyar szürkebika-állomány legjavát mutatták be, illetve egy részét árverezték el a szombaton, Hortobágyon, a Pusztai Állatparkban megtartott Magyar Szürke Bikák Tenyészszemléjén.
  • Az eseményen természetesen ott voltak a hortobágyi pásztorok is, akik segédkeztek az állatok bemutatásában is. Az eseményen kilenc, kiváló minőségű bikát bocsájtottak árverésre.
  • – A bikatenyésztést átalakította, saját kézbe vette a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete. Innentől nem saját tulajdonú bikákat nevelünk, hanem az egyesület tulajdonában lévőket, és ezeket mutatjuk be a magyar szürkebika-tenyészszemlén. Azokat az állatokat viszont már az egyesület fogja a tagoknak kihelyezni – tájékoztatta a Naplót Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. vezetője a várható változásokról szombaton, Hortobágyon megrendezett Magyar Szürke Bikák Tenyészszemléjén, amelyet a szakember a hazai bikatenyésztés egyik legfontosabb, legszebb napjának nevezett.

    Fotó: Kovács Péter

    – Ez a tenyészbikaszemle egy nagyon szép pillanat, hiszen az itt bemutatott állatok egy hatalmas és nagyon komoly szelekción esnek keresztül, és a fajtának a krémjét képviselik, érkezzen akár a Kiskunságból, akár a Fertő-Hanság Nemzeti Parkból. A tenyésztőtársaink ezekből a bikákból kaphatnak majd, és ezzel egyértelműen a fajta érdekét szolgáljuk.

    „Itt nincs közepes bika, itt nincs jó bika, kizárólag kiváló bikák vannak. Mindenki nemesítésre fogja majd használni őket a tenyésztésben”

    – tette hozzá.

    A szombati szürkebika-tenyészszemlén kilenc idősebb bikát árvereztek el. Fiatal bikák még nem kaptak lajstromszámot, azokat csak bemutatták az érdeklődő közönségnek. Kaltenecker Endre, az egyesület szakértője elmondta a kevésbé értőknek is, hogy mit kell egy bikán nézni, mitől jó egy bika, mit lehet tőle várni.

     

    Kihelyezik a tagokhoz

    Az eseményen bemutatott bikák még jelenleg a hortobágyi génmegőrző kft. tulajdonában vannak. Jövőre azonban változás lesz, a szürkemarha-tenyésztő egyesület tulajdonában lesznek az állatok. A változást követően tehát nem saját tulajdonú bikákat nevelnek a tenyésztők, hanem az egyesület tulajdonában lévő bikákat, és azokat fogják a jövőben bemutatni, illetve az egyesület tagjaihoz kihelyezni. Medgyesi Gergely elmondta: nagyon büszkék arra, hogy mint eddig is, ezután is, a bikanevelés jó részét ők kaphatják meg.

    „A forma más, de a tartalom ugyanaz marad. Biztos vagyok benne, hogy a megszokott minőséget fogják kapni a tenyésztők is, és ez a fajta javát szolgálja”

    – fűzte hozzá.

    KZS

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában