folyamatos a munka

2019.08.30. 10:16

Nincs „uborkaszezon”, mert uborkaszezon van

Telnek a polcok, üvegek, hordók a nyíracsádi savanyítóüzemben.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Nyíracsád savanyítóüzemében dolgozó közfoglalkoztatottak számára nem nagyon van „uborkaszezon” a nyári hónapokban, hisz ekkor van az uborka dömpingje, de folyamatosan érkeznek az önkormányzati kertekből az egyéb zöldségek és gyümölcsök is.

A nyersanyag egy részét befőzik, így telnek a polcok a barackkal, zöldbabbal, lecsóval, paradicsomlével, vegyes vágottal és uborkával teli üvegekkel. Az uborka egy része hordóba kerül, mert így sokkal gazdaságosabb a tárolás, valamint a felhasználás is. A paradicsomból olyan bőséges a termés, hogy szinte folyamatos a paradicsomlé főzése.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Macsi Jánosné és Márkó Csabáné elmagyarázta, hogy ha lecsavarozzák, rövid időre fejjel lefelé fordítják az üveget. Így jobban kiszorul a levegő, biztosabb és biztonságosabb a tartósítás és a tartósság is. Idén a sok csapadék miatt annyi volt a nyár eleji termés, hogy nem győzték feldolgozni, ezért került jócskán a fagyaszóba is. – Ősszel, amikor a munka nehezén már túl leszünk, a szederből dzsemet főzünk, de hagyunk a hűtőkamrában is, mert egyre nagyobb a lakossági igény a fagyasztott gyümölcsre is – tudtuk meg Verdes Anikótól.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában