Helyi gazdaság

2017.08.29. 12:58

A banki ingatlan az igazi aduász?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Legalább még egy évig folytatódik az ingatlanárak növekedése a hazai piacon.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Legalább még egy évig folytatódik az ingatlanárak növekedése a hazai piacon.

Egyre többen vágnak bele az építkezésbe, gombamód szaporodnak a kivitelező vállalkozások is. A dübörgő piacon a gyors beruházások és a rövid kivitelezési idő miatt jogosan merülhet fel a kérdés a vásárlókban: az új ingatlanoknál honnan lehet tudni, hogy jó minőségű a kivitelezés?

A szakértő jelzi

A jogszabály szerint az építkezési engedély megadásához kötelező egy műszaki szakértőt megbízni, aki az építkezés helyszínén kíséri figyelemmel, hogy az ingatlan az engedélyeknek, jogszabályoknak, előírásoknak, szerződéseknek és a dokumentációknak megfelelően legyen megépítve. Érdemes vele már az építkezés alatt egyeztetni, ez a rendszer hivatott garantálni ugyanis a munkálatok megfelelő minőségét. Ha valami mégsem stimmel az épületen, a műszaki szakértő jelzi a kivitelezőnek, aki elvégzi a javítást.

Árulkodó hibák

Ázás, penészedés és statikai gondok, amiről leginkább csúnya repedések árulkodnak – ezek a legjellemzőbb hibák, amik az átadást követően aránylag hamar jelentkeznek a rosszul megépített épületen. Tudtukon kívül óriási kockázatot vállalnak tehát azok, akik megfelelő referencia, vagy tapasztalat nélküli kivitelező által épített ingatlanok közül válogatnak saját szakállukra. Ilyen esetekben nehezebb a garanciaigények érvényesítése is. A legkedvezőbb helyzetben a banki hátterű beruházások vannak. Ezeknél egyfajta garanciát jelent, hogy a bank által megvizsgált és elfogadott kivitelezők építik a házat, megfelelő anyagokból, stabil pénzügyi háttérrel.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában