Helyi gazdaság

2017.04.20. 11:36

Ipari beruházások húzzák…

Budapest - Elemzők szerint a kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak idehaza a lakásépítések.

Budapest - Elemzők szerint a kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak idehaza a lakásépítések.

Még mindig az ipari beruházások és a sportlétesítmények viszik a hátukon a tavaly közel 20 százalékos visszaesést produkáló építőipart.

Mi kell hozzá?

Az uniós forrásból épülő beruházások és a lakossági piac fejlődése is kell az idénre várható 5 százalékos piacbővüléshez – derült ki az Assa Abloy Hungary közleményéből, mely a piaci trendek ellenére 25 százalékos növekedést ért el a tavalyi évben. Az újlakás-építési beruházások legnagyobb gátja még mindig a munkaerőhiány, ami csak új foglalkoztatottak bevonásával oldható meg, addig viszont marad a kötbérek miatti állandó fenyegetettség. A sportlétesítmények és azok kiszolgálásához kapcsolódó építmények kialakítása, illetve az ipari beruházások jelenthetik az építőipar legfőbb mozgatórugóit az idei év első felében is.

Jótékony bővítés

A lakásépítési projektek felgyorsítása és a lakossági piac bővítése adhatja az építőipari bővülés nagy részét 2017-ben, ehhez azonban a munkaerőpiac beszűkülése miatt új munkaerő bevonására lenne szükség. Továbbra is a szakemberek hiánya jelenti a legnagyobb problémát a kivitelezők számára, ami időről időre a beütemezett határidők csúszását hozza magával a beruházásokban. Az ebből adódó kötbérek komoly fenyegetést jelentenek számukra, ezért egyre többen választják a biztos utat. Az építőipari volumen jó része tavaly is a nagyobb ipari létesítmények építéséből eredt, melyek többsége a nagyobb megyeszékhelyeken és vidéki városokban valósult meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában