Kihajtották az állatokat

2022.04.23. 18:28

Emberpróbáló munka: példátlan kitartás tanulható a pusztában munkálkodó pásztoroktól

Óriási volt az érdeklődés a hortobágyi Kihajtási ünnep iránt.

Forrás: Czinege Melinda

Nehéz megbecsülni a hortobágyi Szent György-napi Kihajtásra érkezők pontos létszámát. Több ezer ember várakozott szombaton délután a Pásztormúzeum és a Hortobágyi Csárda környékén, hogy az állatokat kihajtsák téli lakhelyükről, hogy találkozhassanak a pásztorokkal, és, hogy beköszöntsön a tavasz. A fogatok, a díjnyertes ménesek, szürkemarhák, csergető csikósok végül a nap sugarait taposva átkeltek a Kilenclyukú hídon.

– Egy kicsit mindenki pásztor legbelül. Aki ellátogatott a Kihajtási ünnepre, annak valahol mélyen pásztorvér csörgedezik az ereiben. Ez az esemény azért fontos, mert a hitünk és lelkünk is megerősödik. Egy érzelmi élményen túl egy esztétikai csoda, ami itt elénk tárul – mondta köszöntőbeszédében Bodó Sándor országgyűlési képviselő. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a puszta üzenetére emlékeztetett: a mai világban, amikor minden elérhető, kevésbé a javakért megküzdeni. Mint mondta, a pusztában a pásztoroktól a munka szeretetét, a kitartást, a tisztességet és a felelősséget tanulhatjuk meg.

– Akik a Kihajtási ünnepre érkeznek, sohasem egymagukban érkeznek. Hozzák a barátokat, az unokákat, a gyermekeket. Miért is fontos megismertetni velük a zajos várostól merőben eltérő hortobágyi világot? Mert az itt élő, emberpróbáló munkát végző pásztoroktól kitartást tanulhatnak, és azt, hogy a legnagyobb nehézségeken is felülemelkedhetnek. Vendégeink a pusztában járva megélhetik, hogy csak a Jóisten képes összhangot, harmóniát teremteni. A mai, nehéz időkben mindenkinek szüksége van a fenti tapasztalásokra, mert csak ezek ismeretében tudunk megfelelni a jövő kihívásainak – mondta Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– A tavasz elején a szokatlanul hideg idő és a rendkívüli szárazság miatt a gyepek fejlődése borzasztóan vontatottan indult meg. A térség gazdái örülhetnek, annak a pár évvel ezelőtt befejeződött élőhelyfejlesztési beruházásnak, mellyel 30 ezer hektár területen sikerült javítani a vízvisszatartást a Hortobágyon. Ennek és az elmúlt hetek csapadékos időjárásának köszönhetően a gyepek megerősödtek, a legelő állatok rövidesen birtokba vehetik legelőiket – tette hozzá.

Az ügyvezető büszkeségnek nevezte, hogy a rendezvényen helyszínt adhatnak az új örökös pásztor választásnak. A legnagyobb tudással rendelkező pásztorok rendjének csak az lehet a tagja, aki életével, munkájával példaképpé vált a feltörekvő ifjúság számára.

A rendezvényen a két új örökös pásztornak Szőnyi Imrét és Szalay Imrét választották.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában