karácsonyi sütés-főzés

2020.12.25. 16:20

A csigacsinálás összehozza az embereket

A Sopronyi lányok öt éve együtt készülnek az ünnepekre.

Fotó: Molnár Csilla

A nyugdíjas éveikben járó nyíradonyi asszonyok 2015 óta rendszeresen együtt készítik el édesanyjuk receptje alapján a linzert, a mézes kalácsot, s az ünnepi húslevesbe együtt sodorják a csigatésztát is.

– Gyerekkorom óta szerettem a felnőttek közelében sertepertélni, s azóta készítem a házi csigát is — mondja Nádróné Anikó, aki elárulta, a csigacsinálás esetében fontos, hogy kellően jó állagú legyen a tészta. – Egy főzőműsorban láttuk, hogy az is segít, ha a nyújtógépet belisztezzük – vágott közbe Marika nővére. A négy asszony forralt borral, kaláccsal várja egymást minden évben, s addig nem is nyugszanak, míg mind a négy háztartásban el nem készülnek a karácsonyi sütemény- és levesbetétadagok.

Fotó: Molnár Csilla

Harmonikázva kántálni

Öröm volt hallgatni ezt a négy asszonyt, kinél mi az ünnepi menü. – Egy tradíció van: amit a gyerekek és unokák szeretnek – mondták vígan a testvérek.

„A legfontosabb, amit ebből a látogatásból tanultunk, hogy a családi összetartás mindennél fontosabb, s ez teszi igazán széppé az ünnepet!”

– Kántálni is járunk mindig 24-én este, családról családra és barátokhoz is, a Nádró lányok harmonikáznak kíséretként a karácsonyi dalokhoz. Köszönteni szoktuk a 94 éves nagybátyánkat, Illés Ferencet is, de sajnos ez az idén elmarad – mesélik a nővérek.

Ha nem lenne vírushelyzet, most is együtt ünnepelne a 35 fős nagycsalád, de remélik jövő húsvétra újra találkozhatnak, s megölelhetik egymást.

MCS

Borítóképünkön balról jobbra: Barna Péterné Icus, Sós Istvánné Margó, Nadróné Sopronyi Anna és Tóth Istvánné Marika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában