a térrendezés rejtelmei

2019.11.21. 21:41

A berendezéstől lesz szép, de az érzéstől válik otthonná

Demeter Anikó lakberendező ma már saját módszerét alkalmazza.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Egy frontális autóbaleset következtében fél évig ágyhoz voltam kötve, az ismerőseim pedig mindenféle könyvet hoztak nekem, hogy ne unatkozzak. Akkor találkoztam először a feng shuival, ami teljesen magával ragadott. Ez 2002-ben történt – kezdte Demeter Anikó, aki mindezt követően szépen lassan beleásta magát a térrendezés rejtelmeibe, s hogy tudását még inkább elmélyítse, elvégzett egy lakberendező tanfolyamot is. Ma már saját rendszert állított össze, összefonva az elmúlt évek tapasztalatait, valamint a keleti és nyugati térpszichológiát. Úgy véli, nem az számít, hogyan van berendezve az otthonunk, hanem az, hogy az életünkkel elégedettek vagyunk, vagy sem.

Hat a hangulatra

És itt kúszik be egy újabb szál, mégpedig a tér lelki hatásának jelentősége. Anikó térspecialistaként és radiesztétaként is tevékenykedik, nem tudja figyelmen kívül hagyni a tér emberekre gyakorolt hatását. – Ahogyan a négy fal ki van festve, vagy ahogyan egy helyiség ki van alakítva, már az okoz egyfajta hangulatot, ha bemegyünk valahova. Valószínűleg mindenki érzi, ha belép egy sötét vagy egy rikító színekkel teli helyre, más hangulatot ébreszt benne. Ugyanez igaz az otthonunkra is, ahol kifejezetten figyelni kell arra, hogy milyen hangulatot teremtünk – mondta.

– Ha ezt tudatosan kezeljük, tudunk olyan színeket használni, ami nekünk jó, de ugyanez igaz a formákra és anyagokra is. Most például nagyon nagy divat a beton. Ha sok betonnal vesszük magunkat körbe, akkor egy kicsit keményebb személyiséget varázsol belőlünk, pusztán azért, mert ilyenné tesz.

„A térrendezés lényege, hogy ami nap szinten körülvesz bennünket és hatással van ránk, az formálja a személyiségünket. Ha tudatosan csináljuk, akkor pedig olyanná formálhatja, amilyenné válni szeretnénk.”

Anikó is arról is beszélt, hogy lakberendezőt alkalmazni ma már nem „úri huncutság”, nem feltétlenül kerül a szolgáltatás vagyonokba. Már egy kisebb felújításnál is nagy segítség lehet, ha hozzáértő személyhez fordulunk, hiszen a hatalmas kínálatból ember legyen a talpán, aki kiválasztja a tökéletesen otthonába illő dekorációt, bútort vagy bármilyen berendezési tárgyat.

Arra is kíváncsiak voltunk, mennyire számít nőies szakmának a lakberendezés. – Többségében tényleg nők dolgozunk ezen a területen, hiszen ez valahol eredendően női feladat is. A lakás apró részleteit a nőkre kell bízni, nekünk van türelmünk, szemünk ehhez – mondta.

Demeter Anikó / Fotó: Kiss Annamarie

Szőnyeget igen, üvegasztalt ne

Párkapcsolati szempontból például fontos, hogy a nappaliban legyen dohányzóasztal, mert segít „behozni” a férfit a házhoz, legyen szőnyeg a hálószobában, mert az stabillá teszi a nőt, illetve legyen olyan ülőalkalmatosság, hogy ha nem is szemtől szembe, de oldalra nézve tudjunk beszélgetni egymással. Ha azt szeretnénk, hogy ne folyjon ki a pénz a kezünkből, akkor ne legyen üveglapos az étkezőasztalunk. Egészség szempontjából a növények szerepe jelentős, ám fontos, hogy azok egészségesek és kerek formájúak legyenek. A konyha mibenlétében pedig a gondoskodás kerül a középpontba, tehát minél inkább központi szerepet tölt be ez a helyiség, annál inkább erősödnek a női szerepek.

Megtudtuk, a tükrök alkalmazása nagyon nagy segítség lehet az önismeret elmélyítésében, de fontos, hogy azokat ne a hálószobába tegyük! Bátran használjunk színeket, hiszen ahol nincsenek színek, ott nincs élet se! A színek kombinálásánál ügyeljünk arra, hogy vagy teljesen ugyanolyan vagy egészen más színeket válasszunk – például a bútorok esetén – mert a „majdnem olyan” a lehető legrosszabb döntés. Amennyiben sok bútorunk és tárolónk van, igyekezzük azokat egy fal mentén beépíteni, így nem nyomja össze a teret! Fontos tanács, hogy nem szabad mindig az aktuális trendek felé menni, és ami nagyobb értékű kiadás, sok évre vesszük, azoknál mindenképpen a saját ízlésünk legyen a mérvadó.

Otthonosan

De mitől lesz otthon az otthon? – Az érzéstől. Gondoljuk át, mi az, amit otthon érezni akarunk? Az a lényeg, hogy amikor belépünk, jó érzés kerítsen hatalmába, feltöltődjünk. Ezt pedig semmiképp se az adott stílusirányzatok határozzák meg – mondta Anikó, kitérve az aktuális trendekre. Az elmúlt évek színtelensége után visszatérnek a színek, habár a fekete kiegészítő még uralja egy ideig a trendeket. Kék, zöld, mustár – a világostól a sötét árnyalatig újra visszaköszönnek, a fényes tárgyak közül pedig az arany kap majd kiemelt szerepet.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában