HAON Sziréna

2018.12.04. 13:46

Önkéntesek, és komolyan veszik

Kaba - A kabaiak versenycsapatként indultak, ma már szerte az országban, sőt külföldön is vállalnak mentést.

Kaba - A kabaiak versenycsapatként indultak, ma már szerte az országban, sőt külföldön is vállalnak mentést.

Kedd délelőtt tíz óra, két személygépkocsi ütközik össze Tetétlen határában, az egyik autó egy akácfát is kidönt. Riasztást kap a kabai önkéntes tűzoltók egyesülete: a villanyszerelő, a vállalkozó, a gyármunkás és a szabadnapos mentő a laktanya felé veszi az irányt. Tizenkét perc, ennyi idejük van elindulni a szerrel.

Felnőttek a döntésekhez

Vágó Béla, a kabai önkéntes tűzoltók parancsnoka büszkén meséli: átlagosan csupán hét percre van szükségük.

Itt mindenki ott tudja hagyni a munkáját, szerencsére a főnökök és a család is megértő.”

Tizenegy fő jelenleg az aktív tag, de csaknem ötvenen tartoznak a nagycsaládba, ahogy a parancsnok jellemezte magukat. Minden a régi versenycsapatból indult, a jó hangulatú kismotorfecskendő-szerelési bajnokságból, amely az igazi tűzoltás irányába fordította őket. Önkéntes tűzoltók lettek Kabán, akik valami miatt nem tudták vállalni a hivatásos szolgálatot, de akad, aki csak a társaság miatt képezte magát, és később szeretett bele a feladatába. A tenni akarás, a segítségnyújtás és a fiatalok oktatása a közös pont a csapatnál. Vágó Béla elismerően szól társairól, elhivatottságukról és arról, hogyan nőttek fel a feladatokhoz, és hogyan támogatták egymást egy-egy nagy döntés meghozatalában.

A beavatkozások mellett a fejlődés is nagyon fontos az önkéntes tűzoltóknál. A versenycsapat átalakulása után a kabai balesetek, kisebb tűzesetek gyors felszámolása érdekében a hivatásos tűzoltók munkáját segítették. Továbbfejlesztették magukat, így elérték azt, hogy Hajdú-Bihar megyében a Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) az egyedüli, önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egység. Kaba mellett „megkapták” Tetétlent is, így mára már egész nagy terület tartozik hozzájuk. A tagok eközben egyre motiváltabbak lettek. Ahogy a parancsnok fogalmazott, „innen lettek létesítményi tűzoltók, de van, aki innen választotta a mentős szakmát”. A tagok fejlődésével együtt az ÖTE is haladt. Elhagyva a megyehatárt, szerepet vállaltak a dunai és az edelényi árvíz sikeres felszámolásában is. Hat éve pedig a Hortobágyi Mentőcsoport meghatározó tagjai lettek.

Fontos az utánpótlás

A nyugodt időszakban sem maradnak feladat nélkül. Török Imre címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a püspökladányi hivatásos tűzoltó, a kabai ÖTE mentora folyamatos továbbképzésekkel, gyakorlatokkal tartja szinten önkéntes kollégáit. A tapasztalat átadása mellett az eszközök fejlesztésében is segítséget nyújt a mentor, így a lehetséges pályázatokról is tájékoztatja az ÖTE-t. Egyre többet szeretnének vállalni. Mentőcsapat tagjaként, felkérésre az egész ország területén, vagy akár külföldön is számíthatnak a segítségükre. Addig pedig tudásuk átadására törekednek, látják ugyanis, hogy az iskolásokon keresztül a családokhoz is eljut az öngondoskodás fontossága, a tűzmegelőzési tanácsokkal együtt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!