HAON lakóhelyem

2019.02.04. 12:29

Három név egy ünnepen

Nyíracsád - Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony, Jézus templomban való bemutatásának és a találkozásnak az ünnepe.

Nyíracsád - Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony, Jézus templomban való bemutatásának és a találkozásnak az ünnepe.

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén szent liturgiával indult a nap a nyírségi település görögkatolikus templomában. Tóth Elek parókus atya az evangéliumi szakasz felolvasását követően a nap háromféle elnevezéséről és ezek üzenetéről beszélt a híveknek, majd megszentelte az ünnepet jelképező gyertyákat is. A szent liturgia miroválással zárult.

A háromnevű ünnep

Február 2-a háromnevű jeles nap a görögkatolikus egyházban: a bemutatás, a találkozás és a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe. – Az ünnep legelterjedtebb neve a Gyertyaszentelő Boldogasszony, pedig ezen a napon nem Mária, hanem a templomban bemutatott Jézus kerül előtérbe. Ennek a jelentésnek az az üzenete, hogy a keresztény embernek az élet minden fontos eseményénél ott kell lennie, de nem hivalkodóan és dicsekedve, hanem a háttérben, mint ahogy azt Mária is teszi ezen az ünnepen. Február 2-a a bemutatás ünnepe is, amikor Mária és József elvitte a 40 napos Jézust a templomba, hogy bemutassa és felajánlja őt Istennek, mint elsőszülött fiúgyermeket. A mi életünket, családunkat is így kell bemutatni nap mint nap a Mindenhatónak, és szeretetünkkel kell áldozni neki. A bemutatás napján abban a jeruzsálemi templomban két nagyon idős ember imádkozott ekkor: Simeon és Anna. Ők azt a sugallatot kapták, hogy addig nem halhatnak meg, amíg nem találkoznak a Megváltóval, a megtestesült Istennel. Mikor Mária karján meglátták Jézust, megérezték, hogy ő az, akire vártak. Innen a találkozás elnevezés – hangzottak Elek atya szavai.

Miért szentelünk gyertyát?

A parókus atya azt is elmondta, hogy ezen a napon azért szentelünk gyertyát, mert a gyertya úgy ad világosságot a sötétben, mint ahogy Jézus Krisztus – aki meghozza a legnagyobb világosságot az ember számára – utat mutat nekünk a hitben. A gyertya ugyanakkor kettős jelkép is. Arra mutat rá, hogy itt a Földön nincs maradandó lakásunk. Mint ahogy elfogy a gyertya, úgy megyünk mi is életünk során az Isten felé. A fehér szín pedig azt üzeni, hogy mi is legyünk képesek fehérré, tisztává tenni a lelkünket a szeretet által.

- Kedves Zilahi Enikő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!