HAON - Kultúra

2018.11.06. 13:53

Tehetségígéretek már óvodás kortól Berettyóújfaluban

Berettyóújfalu - A mindennapos nevelés mellett tehetséggondozással is foglalkoznak a Vass Jenő óvoda öt tagintézményében.

Berettyóújfalu - A mindennapos nevelés mellett tehetséggondozással is foglalkoznak a Vass Jenő óvoda öt tagintézményében.

A „Tehetségműhelyek” vezetői szakmai szempontok és saját tapasztalataik alapján mérik és foglalkoztatják az óvodás korú, ígéretes, érdeklődő gyerekeket, így segítve a rátermett ifjoncokat ügyességük kibontakoztatásában.

Különböző művészeti ágak színes palettája áll rendelkezésükre, hiszen a tánc, logika, kézművesség, vizuális fejlesztés témaköreivel foglalkozó óvodapedagógusok felkészültek szakterületeiken. Halicsné Jenei Zsuzsa, a tehetségműhelyek koordinátora elmondta: a műhely tagjai és az őket segítő felnőttek nagy hatással vannak egymásra, a gyerekek fogékonyak az új ismeretekre, újra alkotják, átformálják a rájuk bízott feladatokat.

Többféle tevékenység

A berettyóújfalui tehetségműhelyek az óvodáskorú kreativitást, alkotótevékenységet építik be a mindennapok gyakorlatába. Ahogyan az iskolai tehetséggondozásban is az egyik legfontosabb tényező a szülő aktivitása, úgy az óvodában is szükséges a felnőttek részvétele, ezáltal alakul ki az a hármas, amely a pedagógusokkal közösen segíti az ígéretes fiatalok előremenetelét. A gyerekek kiállításokon, táncelőadásokon és egyéb kézműves tevékenységeken mutathatják be munkájuk gyümölcsét, közvetlen visszajelzést kapva a fejlődésükről.

A programban kiemelt hangsúlyt fektetnek a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek tehetséggondozására is. Ehhez minden személyi és tárgyi feltétel adott, megfelelő környezetben, külön termekben bontakoztathatják ki tehetségük csíráit a műhelytagok. A foglalkozások során azonnal látható eredményekkel növelik az aktivitást, legyen szó egy karkötő elkészítéséről vagy népi játékról. Az intézmények óvónői figyelemmel kísérik a már iskolás, volt műhelytagok életét, alkotó tevékenységét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megkezdett tehetség-kibontakoztatás eredményes és nem hiábavaló. Az óvodapedagógusok műhelyeik elnevezésében sugallják tevékenységeik alapját, így a Játszhas-sakk sakkműhely Miskolcziné Nyilas Judit vezetésével, a Boróka kézműves-műhely Rocska Edit irányításával, a Színes baglyocskák vizuális-tehetségműhely Nagy-Dózsa Beáta alkotómunkájával, a Portulácska néptáncműhely Halicsné Jenei Zsuzsa vezetésével és a Szöszmötölők kézműves tehetségműhely Balogh Sándorné foglalkozásvezetővel járul hozzá a tehetségígéretek kibontakoztatásához.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!