HAON - Kultúra

2018.08.03. 12:51

Most Szalárdon daloltak a csegeiek

Tiszacsege - A Tiszacsegei Tűzoltó Dalárda is fellépett a XVIII. Szalárd Községi Napokon.

Tiszacsege - A Tiszacsegei Tűzoltó Dalárda is fellépett a XVIII. Szalárd Községi Napokon.

A küldöttséget a partiumi testvértelepülésre elkísérte Szilágyi Sándor polgármester is. A mintegy másfél évtizedes jó kapcsolatok folyományaként évente találkoznak a két település képviselői: meglátogatják egymást a falunapokon.

Tiszacsegén 1980-ban alakult a helyi férfi dalárda, mely kimondottan önkéntes alapon szerveződött. A későbbiekben helyi idegenforgalmi rendezvények igényelték, hogy helyi kulturális csoportok is fellépjenek a meghívott vendégszereplők mellett. Az együttes tűzoltódalárdaként 1994 óta működik jellemzően nyugdíjas tagokkal. Működési kiadásait Tiszacsege Város Önkormányzata, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Tiszacsege Fejlődéséért Alapítvány, valamint gazdálkodó szervek és magánszemélyek finanszírozzák. A dalárda létszáma 8-12 fő közötti, az együttes vezetését Németh József látja el.

Elismerés több formában

Több mint két évtizedes működésük alatt jelentős sikereket értek el a helyi, illetve környékbeli települések rendezvényein, de számos megyei, térségi, országos és nemzetközi népdal-, nóta-, katonadal találkozón, valamint Aranypáva fellépésen vettek részt, ahol minősítéseket szereztek. Térségi dicséretes, országos bronz, több ezüst és arany fokozatú címmel rendelkeznek.

Katonadalfesztiválokon mindig előkelő helyezést értek el, 2016-ban elnyerték a Honvédvezérkar különdíját. A dalárda sikeres dalaiból és válogatott nótáiból két CD és DVD lemez felvétel készült – tudtuk meg vezetőjüktől, Németh Józseftől.

- Marján László -


A partiumban énekeltek

A Szalárdon fellépők névsora: Fazekas János, Kocsis Csaba, Ládi János, Molnár Mihály, Nagy Gábor, Nagy István, Németh József, Papp János, Simon Sándor, Szemán József, Szilágyi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!