HAON - Kultúra

2018.07.20. 13:35

A magyar kalap ünnepe Balmazújvároson

Balmazújváros - Először két évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Balmazújváros a magyar kalap ünnepét.

Balmazújváros - Először két évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Balmazújváros a magyar kalap ünnepét.

Ha kalap, akkor megyénkben sok mindenkinek Mihalkó Gyula és családja jut az eszébe. Néhány évtizeddel ezelőtt még öt-hat olyan család volt, akik merinói báránygyapjúból kiindulva készítettek kalapot. Napjainkban a Mihalkó família ápolja az örökséget Balmazújvároson. A több generáción át gyakorolt mesterséget Mihalkó Gyula 2016-os elvesztése után is folytatja a család. A hortobágyi pásztorok ma is azokat a Mihalkó-kalapokat viselik, melyek a Magyar Értéktár kincseit gyarapítják.

Gazdag program

Ha meglátjuk a kalapokat, sokaknak Gyuszi bácsi szerénysége jut eszébe. Ha tudná, hogy tavaly milyen sokan tisztelték meg jelenlétükkel az ünnepséget, biztosan büszke lenne rá.

Július 21-én, szombaton a magyar kalap ünnepén a Kadarcson találkoznak a pásztorkultúra hagyományőrzői Balmazújvároson. Reggel 9 órakor kezdődik a Nyitott műhely rendezvény, ahol a Mihalkó-kalaposház udvarán emlékeznek Mihalkó Gyulára, valamint a család nagybecsű tagjaira. Majd a kalaposok síppal, dobbal, hegedűvel vonulnak az ünnepség, a Magyar Kalap ünnepének helyszínére, a Kadarcsba.

Délelőtt 10 órától a Veres Péter Emlékparkban láthatják az érdeklődők a Bürkös zenekar, a Hímes és Kishimes, a Kadarcs és a Nagysziki néptáncosok műsorát. Később Heit Lóránd, majd Tordai Zoltán zenekarai következnek. Izgalmas látványnak ígérkezik a fuvaros fogatosok versenye, majd délután 4-kor a Karinkó muzsikája következik. A nemezelés és az íjászok mellett persze egész nap találkozhatnak a Hortobágy örökös pásztoraival, valamint az ilyenkor szokásos vásári látnivalókkal.

Belépés jó szóval, kalapot emelve!

- Bánhegyi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!