HAON - Kultúra

2018.05.12. 16:29

Sikerrel ropja a néptáncot a tiszafüredi fiú

Tiszafüred - Pásztortánc, verbunkos sem foghat ki a tiszafüredi fiún.

Tiszafüred - Pásztortánc, verbunkos sem foghat ki a tiszafüredi fiún.

Mozgalmas volt az év kezdete Takács Zoltán számára, aki térségi és országos versenyeken is eredményesen szerepelt. A Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola diákja már kisgyermek kora óta jár néptáncra. A próbákra elsőként érkezik és utolsóként távozik.

– A heti két táncpróbán kívül is igyekszem minden alkalmat megragadni a gyakorlásra akár otthon, akár a próbateremben – mondta a 8. osztályos Zoltán. Ez idén sem volt másképp. Az elmúlt két hónapban három versenyen is sikeresen szerepelt: két harmadik hely és egy nívódíj eddig a 2018-as mérlege.

A VI. Jászsági Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen kapott elismeréssel | Fotó: B.S.

– Márciusban két verbunkversenyen is szerepeltem és mind a kettőn harmadik helyezést sikerült elérnem az amúgy igen erős mezőnyben. Az Országos Nagyecsedi Verbunkversenyen átvehettem a harmadiknak járó díjat.

Nívódíj

Mint megtudtuk, a két évente megrendezett verseny az országos megmérettetések nívósabb kategóriájába tartozik. Ennél nagyobb kihívás talán csak az Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál volt, melynek Jászberényi előválogatóján szerepelt áprilisban.

– Jászberényben voltunk április hetedikén és nyolcadikán, ahol az országos néptáncverseny előválogatóján indultam. Hortobágyi pásztortánccal és inaktelki legényessel léptem színpadra – számolt be a tiszafüredi néptáncos. – Nagyon örültem, amikor a nívódíjasok között az én nevem is elhangzott.

Versenyen | Fotó: Magánarchívum

Az elismerésen túl nagy esély van arra, hogy az országos döntőbe is bejusson. Ennek eredménye később derül ki, a többi előválogató eredményeinek összesítése után.

Zolika, ahogy a táncos társak hívják, nem ül a babérjain továbbra sem. Szorgalmasan készül a következő megmérettetésre, a hortobágyi Országos Pásztortánc Versenyre, melyet május 19-én rendeznek.

Mindemellett természetesen a tanulmányait sem hanyagolja el, hiszen nem csak a néptáncos eredményei, de az iskolai teljesítménye is példamutató. Mint elmondta, szeptembertől már Debrecenben folytatja az iskolát és a néptáncot is.

- Bekecs Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!