Sajátos bírói fórum működött egykor

Hajdúböszörmény - A jogszolgáltatás böszörményi történetét három formában tárják az érdeklődők elé.

Hajdúböszörmény - A jogszolgáltatás böszörményi történetét három formában tárják az érdeklődők elé.

Ennek első állomása volt az a konferencia, amelyet a Debreceni Törvényszék, a Hajdúböszörményi Járásbíróság és az önkormányzat szervezett a városháza Báthory-termében a napokban.

Kahler Ilona, a törvényszék, Tóth Ildikó, a járásbíróság elnöke és Kiss Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Az érdeklődők megismerkedhettek Hajdúböszörmény történetével, a helyi jogi népélettel, népszokásokkal, a „legénypárbaj” tükrében szó esett a hajdúkerületi törvényszék 18-19. századi bíráskodásáról, illetve a helyi járásbíróság megszervezésének és elhelyezésének történetéről. Adatok hangzottak el az 1956-os forradalom utáni kádári megtorlások böszörményi történetéhez.

A szeptember 13-án rendezendő város napjára készül el az előadások anyagából összeállított kötet, illetve kiállítást is rendeznek az egykoron sajátos bírói fórummal rendelkező böszörményi jogszolgáltatás történetéből.

- Gargya Imre -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!