Debrecen hírei

2018.04.30. 19:09

Van élet kevesebb ártó műanyaggal is

Debrecen - Az emberiség káros tevékenységei miatt egyre csökkennek a természetes élőhelyek.

Debrecen - Az emberiség káros tevékenységei miatt egyre csökkennek a természetes élőhelyek.

A DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és a Hajdú-Bihar Megyei Hátrányos Helyzetűek Egyesülete közötti jó kapcsolat folytatásaként az iskola meghívására az egyesület munkatársa, Tarr Éva biológus, biológiatanár tartott előadást kedden, a Föld napja alkalmából.

Újabb tények a terítéken

Az iskola „Fenntarthatósági hét” programja keretében két előadáson négy osztály hallgathatott újabb tényeket Földünk és környezetünk állapotáról.

Az előadó kiemelte a mostani év központi témáját, a műanyagok elterjedésének és felhalmozódásának óriási problémáját. A műanyagok sajnos mindenhol jelen vannak, csak aprózódnak, de nem bomlanak le. Magyarországnál 15-ször nagyobb, műanyag szemétből álló úszó sziget ismert a Csendes óceánban. A műanyag részecskék bekerülnek a tengeri élővilág szervezetébe, károsítva, elpusztítva azokat.

Vannak biztató hírek, hogy sok ország próbálja visszaszorítani az egyszer használatos műanyagok gyártását, és állítólag létrehoztak olyan baktériumot, melynek enzimje bontja a műanyagokat, de ezek a kutatások még nagyon gyerekcipőben járnak. Ugyancsak szóba kerültek a növény- és állatfajok veszélyeztetettségének és az extrém időjárásnak az okai is.

Az emberi tevékenység (erdőirtás, mezőgazdasági területek, városok terjeszkedése) miatt csökkennek a természetes élőhelyek, ugyanakkor a klímaváltozás (fokozott energiafelhasználás, a CO2 emelkedése a légkörben) okozzák a szélsőséges időjárási körülményeket.

Az előadó felhívta a figyelmet a mindenki által megvalósítható ötletekre is: tudatos, műanyag csomagolástól mentes vásárlás (kevesebb PET-palack és nylonzacskó), szelektív hulladékgyűjtés, környezetbarát életmód (kevesebb autóhasználat, helyben megtermelt áruk vásárlása, komposztálás, faültetés).

Közösségi szolgálaton

Az egyesület munkatársai azt tervezik, hogy a diákokkal közös szemétgyűjtési akciót szerveznek Debrecenben, melyet az 50 órás közösségi szolgálat keretén belül tudnak majd megvalósítani.

Az előadások végén beszélgetésre, a vélemények és tapasztalatok kicserélésére is sor került. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!