Szigetszentmiklós

2013.03.05. 20:47

A (múlt) hét találós kérdése: Mi a közös a következő személyekben?

Dr. Gróf Bethlen István, Grecsó Krisztián, Ferenczi György, dr. Mérő László, Weisz Fanni, Fliegauf Bence, dr. Kolláth György, dr. Lukács Gábor, gimnazisták, egyetemisták, tanárok, és még sokan mások… A válasz talán meglepő, de szerencsére igaz.

A válasz talán meglepő, de szerencsére igaz.A múlt héten mindannyian Szigetszentmiklóson jártak - mint meghívott előadók - a Batthyány Kázmér Tudományos Napokon.

Mi is az a BKTN, és miért az, ami? - kérdeztük Cselényi Tünde tanárnőtől, a rendezvény mindenes fő szervezőjétől. Válaszából megtudtuk, hogy az Iskola önképének egyszerre része a hagyományokhoz hű, azt ápoló és megőrző attitűd, valamint a nyitottság, az értékek sokféleségének képviselete. A BKTN léte, és a felkért előadók összetétele ezt a látszólagos kettősséget hivatott tükrözni.

Hogyan áll össze a Tudományos Napok programja? - Elsődleges szempont,  olyan hiteles emberek felkérése, akik életükben és munkájukban, az Iskola vállalt filozófiájával összeegyeztethető értékeket vallanak. De nem arra törekszünk, hogy nagy nevekkel telerakjuk a rendezvényt. Legalább ilyen fontos, ha egy kollégánk, vagy egy nagy gimnazista tart a kicsiknek előadást, mint ahogy az is, ha egy szülő jön el, és a munkájáról beszél.

Mennyire tud a rendezvény városi, kistérségi eseménnyé válni, milyen az érdeklődés az iskola falain kívül? – Lehetőségeinket a szűkös hely, és a feszes időbeosztás is behatárolja. Természetesen küldtünk meghívókat a közeli iskolákba, intézményekbe, a részletes program olvasható volt internetes oldalunkon. Ajtónk nyitva áll az érdeklődők előtt, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a BKTN, néhány tucat szülőt, és külsős diákot leszámítva elsősorban a Gimnázium „belügye”.

A rövid interjú zárásaként meg kell említenünk a rendezvényt támogató School – Invest Alapítványt. Végezetül néhány szemelvény a Tudományos Napok programjából – a teljesség igénye nélkül! –

Dr. Gróf Bethlen István előadása bepillantást engedett a mai magyar arisztokrácia értékrendjébe, és műveltség eszményébe. Grecsó Krisztián író rendhagyó irodalom órája sok humorral átszőtt biztatás volt az írásra, olvasásra. Ferenczi György (a Rackajammal talán a legzajosabb sikert aratta), mint igazi plebejus rocker, most is önmagát adta. Weisz Fanni siket szépségkirálynő személyiségével, és jeltolmács segítségével tette minden jelenlévő számára azonnal érthetővé az esélyegyenlőség gondolatát, és jelentőségét. Fliegauf Bence, a „Csak a szél” c. film rendezője a nemzetközi sikert aratott film témájának aktualitásáról, készítésének körülményeiről beszélt. Dr. Mérő László matematikus, pszichológus a játékelméletből adott ízelítőt sajátos stílusában.

Az előadások, programok igazodtak a diákság életkori sajátosságaihoz. A kis gimisek Harry Potter vetélkedőn vehettek részt, nagyon sikeres program volt a nemezékszer készítés is. Több előadó foglalkozott internetes kérdésekkel, volt katasztrófavédelem, alkotmányjog, és több informatikai, matematikai tárgyú program. A Tudományos Napok záró eseménye a Művészeti Est volt, amelyről külön tudósítottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!