Szigetszentmiklós

2013.02.24. 19:59

Gitárválogatott a Nemcsak Jazz Klubban

<p style="text-align: center"><a href="/2013/02/nemcsak-1.jpg"></a><a href="/2013/02/nemcsak-1.jpg"></a><a href="/2013/02/cimlap.jpg"></a><a href="/2013/02/cimlap.jpg"></a>Újabb különleges zenei esemény helyszíne volt pénteken a szigetszentmiklósi Nemcsak Jazz Klub. A magyar jazz-rock élet legnagyobb gitáros öregjei találkoztak egymással, és néhány csodálatos szerzeménnyel a 20 éves klub lépcsőket is megtöltő közönsége előtt.

Babos Gyula, Tátrai Tibor és László Attila, közelgő MOM koncertjük előtt jöttek össze egy kis  önfeledt zenélésre. Ha csak a kísérő zenészek nevét írták volna a plakátra, akkor is garantált lett volna a telt ház. Solti János minden tudását latba vetve volt az egész koncert "láthatatlan" alapja. Egész életműve, és pénteki teljesítménye alapján bizton állíthatom, van mire szerénynek lennie. Hallgassuk őt még nagyon sokáig. A basszus hangok Horváth Plútó József hathúros gitárjából jöttek. Plútó ruhájának színével szinte beleolvadt a színpad mögötti fekete drapériába, de a játéka szerencsére nagyon is észrevehető volt. Igazi háttéremberként ő is tolakodás nélkül alkotott maradandót. Egyszer, egy szólónál engedte ki a szellemet a palackból, alig tudta visszaterelni. Remélem látjuk -halljuk még a klubban.

A repertoár bepillantást engedett a három gitáros zseni által kedvelt, és szívesen játszott zenei világokba. A Nemcsak Jazz Klub főleg ragtime-on és könnyebben emészthető zenéken szocializálódott hallgatósága meglepően jól fogadta a Cream és Eric Clapton számokat, és az egész estének keretet adó bluesokat. Jutott idő saját szerzeményekre, és eljutottunk a 335. szobába is (Larry Carlton). Nekem legjobban Chick Corea "Spain" című latin sztenderdje tetszett - ekkor mintha George Benson, és Carlos Santana is beszállt volna a csapatba. Babos Gyula "Tavaszi szél" feldolgozása közben  megidézte Szabó Gábor szellemét.

Babos Gyula zenetanárként segített a közönségnek felvenni a ritmust, László Attila szeme rezdüléseivel felügyelte végig az összhangot, Tátrai Tibusz pedig, mint egy megvadult "Jedi lovag", a gitárját néha fénykardként használva szólózott önfeledten.

Ez volt a "Trio-Kvintett" (copyright by Tátrai T.) pénteki előadása. A megszokott koncert élmény mellett a rácsodálkozás örömét nyújtotta: ilyen lazán, és ilyen magas szinten is lehet gitározni!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!