Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.03. 10:29

Könnyebb a szerelmet szeretni

<p>Nyíregyháza - A Vidor fesztiválnak – számos jó jellemzőjén kívül – nagy erénye, hogy a nyíregyházi közönség helyébe jönnek a legjobb magyar színházak és társulatok, az előző évad legjobb előadásai.</p>

Az már most is látszik, hogy az előadások (a Krúdy Kamarában látottak ez alól jórészt kivételek) nem sok szállal kötődnek mai életünkhöz, legfeljebb általános emberi helyzeteket, jellemeket, figurákat mutatnak be.

Talán ezért tűnt egy kicsit avíttnak és unalmasnak a Thália Színház és a Soproni Petőfi Színház közös produkciója is, a Szerelmi körutazás. Pedig W. Somerset Maugham neve sok jót ígért.

A két részben előadott játék mindvégig egy György korabeli szalonban játszódik. Egy történetet látunk – két változatban. A Szerelmi körutazás két szerelmi háromszöget mutat be. Elisabeth és Arnold Cheney három éve él házasságban, s mint ilyenkor gyakran előfordul, az ifjú feleség beleszeret a házukban vendégeskedő fiatal, jelentéktelen ültetvényesbe, Teddie Lutonba.

Igazából nem tudunk semmit erről a fiatalemberről, de arról sem, hogy a férj, Arnold milyen férj, mi Elisabeth eltávolodásának az oka? Arnold anyja, Kitty harminc évvel ezelőtt szeretőjével, Lord Porteous-zal Firenzébe szökött, elhagyva férjét, Clive-ot és az akkor ötéves Arnoldot. Elisabeth elhatározza, hogy újra összehozza az anyát és fiát, ezért meghívja házukba Kittyt és Lord Porteoust.

A színen megjelenik Lord Cheney, a harminc évvel ezelőtt felszarvazott férj, aki egészen jól mulat a lassan bonyolódó helyzeten.

Clive jól mulat, hiszen a válás után csak huszonöt éves lányokkal foglalkozik egy ideig, aztán egy ékszer kíséretében megválik tőlük. Szilágyi Tibor játékában sok az unalom, de egykori felesége, Lady Catherine (Kitty) is inkább a megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. Hámori Ildikó jelenség – ahogy mondani szokták – a játékából azonban hiányzik a mélység és az őszinteség. Több benne a rutin, mint az azonosulás. Iglódi István a sorsába (férj) beletörődött, megsavanyodott öregembert játszik.

Kovács Patrícia légies feleséget alakít, aki inkább a szerelmet szereti, hiszen igazából nem tudja, miért akarja elhagyni a férjét, s választja Teddie-t, akinek néhány mondata elárulja, hogy gyorsan elpárolog belőle a szerelem. Ha gyarapítani akarnánk a darabban elhangzó közhelyek számát, azt is mondhatnánk: a házasság megöli a szerelmet. Arnold, a fiatal férj, unalmas figura. Ozsgyáni Mihály alakításából arra sem tudunk következtetni, hogy mivel sikerült magához kötnie annak idején Kittyt.

A második rész valamelyest elevenebb tempóban, jobb kedvvel zajlott. A néző az előadás végén azt érezhette, hogy eltelt egy este, szórakozott is, bosszankodott is. De hát az élet se csupa jókedv és derű.

Nagy István Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!