Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.02. 18:12

Milyen lesz a felújított Váci Mihály VMK?

<p>Nyíregyháza - A közművelődési intézményrendszer hatékonyabban, gazdaságosabban működik majd. Egy páratlan multifunkciós tér jöhet létre, mely egyszerre szolgál a kultúra, a közösségfejlesztés és az oktatás színtereként.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/milyen-lesz-a-vmk/cn/szon-news-km_01-20080702-011530"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

– Ha minden a tervek szerint alakul, jövőre megkezdődhetnek a munkálatok, melyek nyomán a Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum kívül-belül megújul – adta hírül a napokban a Kelet-Magyarország. A (látvány)tervek és teendők részletes megismerése céljából vitafórumra hívta a városlakókat Nyíregyháza hivatalos hetilapja, ahol Giba Tamás és Nagy László alpolgármestert, Markovics Attila irodavezetőt és Szathmáryné Sipos Ildikót, a VMK igazgatóját látta vendégül a Nyíregyházi Napló.

Giba Tamás alpolgármester hangsúlyozta: az Agóra program többről szól, mint az épület puszta felújításáról, a kétfordulós pályázat „gyümölcseként” egy páratlan multifunkciós tér jöhet létre, mely egyszerre szolgál a kultúra, a közösségfejlesztés és az oktatás színtereként. Hangsúlyozta: el kell érni, hogy ha kell, színházteremként, ha kell, konferenciateremként, ha kell, bálteremként funkcionálhasson egy-egy helyiség, hiszen csak így lehet sokrétűen kihasználni az épületet. Bár így megszűnik a hagyományos művelődési ház jelleg, a VMK jövője nem képzelhető el a múltja nélkül.

Hatalmas és modern

Tudta-e?

A támogatás mértéke legfeljebb 1,8 milliárd forint lehet.

A beruházást mintegy 2,3–2,6 milliárd forintból lehet megvalósítani.

Ha minden a terveink szerint alakul, jövőre elkezdődhet a kivitelezés,

s kívül-belül megújulhat a művelődési központ.

Elhangzott: a gazdasági racionalizálás és jobb pályázati feltételek jegyében központi irányítás alá kerülnek a közművelődési színterek. Nagy László alpolgármester leszögezte: szó sincs a városban és a külterületeken lévő kisebb intézmények bezárásáról, csupán civil szervezetek üzemeltetésében működnének tovább a VMK központi koordinálásával.

Markovics Attila irodavezetőtől megtudtuk: a sokfunkciós épület tömegeket vonzó színházi produkcióknak, kiállításoknak, konferenciáknak, kongresszusoknak is kiváló otthona lehet, maximálisan ki kell használni a férőhely és technika nyújtotta lehetőségeket.

Giba Tamás a műszaki átalakításokat taglalva elmondta: az épület alatti rész beépítésével születik meg a színháztér, a régi bejárat is átépül. Folyamatban van a rendezési terv módosítása, a régi és az új épületrész teljesen elkülöníthetővé válik a tervek szerint. Az épület teljes rekonstrukciója mellett a közművelődési intézményrendszer hatékonyabban, gazdaságosabban működik majd.

Hozzászólások a SZON fórumáról

Salix: Nem az a baj, hogy felújítják, hanem valamilyen eszméletlen stílusficammal hozzá is építenek, és megint kivágnak egy csomó fát a környéken. Egyre pocsékabb minden a belvárosban!

Kamikazeee: Megint ez a cifra nyomorúság! Elég lenne kívül-belül garanciálisan kifestetni, a kopott dolgokat kicserélni, nem kidobni! Két milliárd forintból már újat lehetne építeni!

Stroke: Óriási, még bele sem kattintottam a cikkbe, de már megjósoltam, hogy valaki hőbörgéssel nyit. Mert mi is lenne jó a magyarnak? Hát semmi! Ha csak kifestik, akkor az lenne a baj, meg az, hogy nem illik a képbe, meg blablabla... Most felújítják teljesen, hát ez a baj. Nevetséges...

 

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!