Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.12. 14:54

Halálra éheztették gyermeküket Piricsén

<p>Piricse - Több pontos is be lehetett volna avatkozni, s megakadályozni a gyerek halálát, ám, mint ahogyan az eset kapcsán megszületett ombudsmani állásfoglalásból ez ki is derül: itt mindenki a másikra várt.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/vegigneztek-ahogy-ehen-halt-egy-csecsemo/cn/szon-news-km_01-20080612-024810">Végignézték, ahogy éhen halt egy csecsemő&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk: tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanújával vette őrizetbe a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság azt a piricsei párt, akiknek a megalapozott gyanú szerint azért halt meg tavaly ősszel egyéves kisfiuk, mert nem etették rendesen. A szakértők egyértelműen megllapították, hogy a csecsemő a több hónapon át tartó éhezés következtében vesztette életét. A védőnő többször járt a családnál, de csak felöltöztetve látta a babát, a súlyát pedig nem mérte le. A kicsit nem vitték tanácsadásra sem, a munkanélküli szülők elmondása azért, mert „mindig közbejött valami”. A szülők hét további kiskorú gyermekét állami gondozásba vették.

– A kötelező egészségügyi alapellátás része a védőnői hálózat fenntartása, ám ahhoz, hogy ne fordulhassanak elő a piricseihez hasonló tragédiák, az ellátást igénybevevők, illetve az arra szorulók segítségére, együttműködésére is szükség van – szögezi le dr. Együtt Mihály városi főorvos, Egészségügyi, Szociális és Bölcsődei Igazgatóság igazgatója, hozzátéve, hogy a területi védőnők feladata az esetleges problémák felismerése, illteve jelzése az illetékes szervek felé. A védőnőknek a gyerek hat hetes koráig hetente, egy éves koráig havonta egyszer kell meglátogatniuk a családot, s felmérni a kicsi állapotát.

– Ha bármilyen gondot észlelünk, jeleznünk kell a gyermekjóléti központnak vagy a gyámhivatalnak – mondta lapunknak Deák Andrea területi védőnő, akitől megtudtuk: arra kell figyelniük, hogy a gyerek a korának megfelelően fejlődik-e, ha problémát tapasztalnak, tanácsadásra hívják a szülőket. Ha ezen nem vesznek részt, a jelenlegi rendszerben semmit sem tehetünk: megbírságolni emiatt nem lehet őket. – Akkor, ha a problémák továbbra is fennállnak, végső esetben a gyámhivatal elveheti a családtól a gyereket vagy gyerekeket, mint ahogyan a szóban forgó piricsei család esetében is történt.

Deák Andrea, bár a konkrét esetet csak a sajtóból ismeri, úgy gondolja, a védőnőnek látnia kellett volna, hogy a gyerek nem fejlődik rendesen, de mint mondja: munkájuk nagyban attól is függ, hogyan fogadja őkat az adott család, s mennyire segítőkészek a szakemberrrel szemben.

Hüse Lajos szociológus, a Gyermekjóléti Szolgálat igazgatója szerint a legjobban működő rendszerben is előfordulhatnak tragédiák, most is ez történt. – Több pontos is be lehetett volna avatkozni, s megakadályozni a gyerek halálát, ám, mint ahogyan az eset kapcsán megszületett ombudsmani állásfoglalásból ez ki is derül: itt mindenki a másikra várt. Nem voltak résen, ezért halhatott éhen a kisgyerek.

Az eset nyomán Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa vizsgálatot indított
A megállapítások szerint a gyermekjóléti szolgálat családgondozójának tudnia kellett a családban élő gyerekek veszélyeztetettségéről, családon belüli erőszak miatt korábban rendőri intézkedésre is sor került.

Az ombudsman vizsgálata kimutatta, hogy „a gyermek védelmére jogosult és köteles hatóságok valamint szolgáltatók nem tettek eleget a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési, együttműködési és tájékoztatási kötelezettségüknek”.
Szabó Máté kezdeményezni fogja a gyermekvédelmi törvény módosítását, azt szeretné, hogy törvényben rögzítsék, milyen következményekkel jár, ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai elmulasztják kötelességüket.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!