Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.24. 15:19

Gigászi munkát végeznek a víz alatt Tiszalökön

<p>Tiszalök - Javítják az ötven évvel ezelőtti technikával tervezett turbinák hatásfokát és növelik a teljesítményt. Tiszalök a jövőben is fontos szerepet játszik a megújuló energiából előállított villamos energia termelőjeként.</p>

Hat éven belüli megtérülést várnak el a Tiszalöki Vízerőműben 2007 novembere és 2010 augusztusa között tartó, összesen 5,6 milliárd forintos beruházástól. Ezt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Tátrai Miklós is megerősítette, aki kedden tulajdonosi szemlén vett részt a helyszínen.

Szakértők kíséretében az erőmű minden zugát megnézte, és nem mindennapi látványt nyújtottak a Tisza vízszintje alatti hatalmas aknák a gigászi méretű generátorokkal és lapátokkal. A Siemens–Voith Siemens Konzorcium végzi a felújítást 3,4 milliárd, valamint a nagyjavítást 2,2 milliárd forint értékben. A cél: a több mint 50 évvel ezelőtti technikával tervezett turbinák hatásfokának javítása, a teljesítmény növelése, a szabályozási rendszer korszerűsítése, s ezzel egyidejűleg esnek át a nagyjavításon a felújítással nem érintett egységek.

Tiszalök a jövőben is fontos szerepet játszik a megújuló energiából előállított villamos energia termelőjeként.

- Nyéki Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!