Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.15. 11:27

A pedagógus csak meg akar élni

<p>Nyíregyháza - "Sajnos egyre borzalmasabb kép kezd kialakulni a pedagógustársadalomról. Ennek megfékezésére szeretnék tiszta képet festeni a kívülállók elé, hogy beleláthassanak az igazságba!"</p>

Korrupt a pedagógus? Nem hiszem, csak inkább meg szeretne élni valahogyan. Ma egy főiskolával rendelkező kezdő és 12 éve tanító tanár nettó bére 88-98 ezer ft. Néhny túlórával lehet kicsit többet is kapni. Egyetemmel 10-20 ezerrel több. Mondjon még valaki egy olyan diplomás állást, ahol ennyit keresnének. Nincs ilyen. Ma az ország legrosszabbul fizetett állása a tanári pálya.

Egy hasonló képzettségü személy a rendőrségnél vagy a honvédségnél vagy a tűzoltóságnál ennek a dupláját is megkeresi. És Ök 40-45 évesen nyugdíjba vonulnak, amíg a pedagógus még 62  évesen is okítani próbálja a nebulókat. Ezt nem azért írtam , hogy rájuk tereljem a szót, csak összehasonlításképpen. 8 általánossal idegeskedés nélkül  lehet ennyit keresni 3 műszakban.

A  pedagógusokat mindenki szidja, minden béremelésüket kikiabálják, ezzel  a megbecsülésüket porba tiporják. A nagy nyári szabadságuk  nem az egész nyár csak júli 1-től aug. 20-ig. És ha mellé még azt is odavesszük, hogy a szabadság kivételével nem rendelkezhet, egyetlenegy napot sem vehet ki amikor akar, akkor már nem is annyira kedvező ez. De csak szidják őket és szidják.

Nem áll ki mellettük még a szülői réteg sem. Szégyen és gyalázat. Mit gondolnak, hogy elvárnák az ajándékokat, ha meg lennének fizetve? Nem törődnének többet és magasabb színvonalon a diákokkal, ha nem kellene a megélhetésért másodállást vállalniuk? Gondolkozzanak el rajta!

És ha még egyszer rossz színben  akarják feltüntetni Őket, akkor gondoljanak csak arra, hogy otthon egy-két gyermekkel is milyen nehéz bánni, nem pedig 20-30-cal!

Üdvözlettel: N. Béla, tanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!