Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.08. 14:08

Térkép is őrzi a régmúltat

<p>Érpatak - A kóstolóház csak az első lépése lenne a turisták idecsalogatásának, szeretnének itt majd szálláslehetőséget is kialakítani, s akkor innen kindulva ismerhetnék meg a megye, illetve a tokaji borvidék nevezetességeit a turisták.</p>

Az egyszerű, kis ötletekből gyakran nagyszerű eredmények születnek. Ilyen kis egyszerű ötletnek tűnik az, hogy idegenforgalmi látványosság legyen egy pálinkafőzde. Az ötletet tovább lehet fejleszteni egy kóstolóházzal, aztán pedig szálláslehetőségekkel is a hazai és akülföldi turisták idecsalogatása érdekében.

Ezek a gondolatok néhány évvel ezelőtt fogalmazódtak meg Papp Józsefben, az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde ügyvezetőjében, s a tervek apró lépésenként valóra is válnak. Persze, az sem mindegy, hogy a vendégek mit kóstolgatnak a kóstolóházban, azonban az utóbbi évek pálinkaversenyinek eredményiet nézve ezzel nem lesz gond.

– A napokban fejeződött be a gyulai pálinkafesztivál, amelyre 688 terméket neveztek be hazánkból és a környező országokból – tájékoztatta lapunkat Papp József. – A Zsindelyes Pálinkafőzde 20 itallal mutatkozott be a fesztiválon, s közülük 18 nedű helyezést is ért el. Elhoztunk 10 aranyérmet, 6 ezüstöt és 2 bronzot. A Zsindelyes szederpálinka megkapta a maximális 20 pontot, s 2008-ban a Magyar Pálinka Lovagrend zászlóspálinkája lehet. Ez azt jelenti, hogy a lovagrend rendezvényein a szederpálinka a legjelentősebb ital, s ajándékozáskor is kizárólagosságot élvez. A díjazott termékeket nem külön a fesztiválra készítettük, nap mint nap ilyen minőségű italok kerülnek a palackokba.

– A kóstolóházat május végén szeretnénk átadni – folytatta a pálinkafőzde ügyvezetője. – Egyszerre 82 személyt tudunk gvendégül látni. Arra törekedtünk, hogy a kóstolóház a népi építészet jegyében készüljön le, hogy visszadhassuk a paraszti porta hangulatát. A kóstolóház avatásával egyidőben jelenik majd meg az a könyv is, amely bemutatja a pálinkafőzdének otthont adó Zsindelyestanyát, a pálinkafőzde történetét.

Kevesen tudják, hogy itt már az 1830-as években, a Dessewffy család birtokán működött szeszfőző, vagyis több mint másfélszáz éve hagyomány már itt a pálinkafőzés. A közelmúltban előkerült egy eredeti térkép is az egykori Zsindelyestanyáról, valamint fennmaradt a régi szeszgyár alaprajza is. A kóstolóház átadásával lesz egy munkatársunk, akinek az lesz a feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a szállodákkal, az utazási irodákkal, a Magyar Turizmus Rt.-vel, a Tourinform Irodákkal, s komplex programot ajánljon az érdeklődőknek. A komplex programnál arra gondolok, hogy az itteni látogatást össze lehet kötni például lovaglással, vagy nyíregyházi gyógyfürdőzéssel.

A Nyírségi Ősz keretében szeretnénk megrendezni a Zsindelyes Fesztivált az idegenforgalom fejlesztése érdekében szeptember 5-én és 6-án. A kóstolóház csak az első lépése lenne a turisták idecsalogatásának, szeretnénk itt majd szálláslehetőséget is kialakítani, s akkor innen kindulva ismerhetnék meg a megye, illetve a tokaji borvidék nevezetességeit a haza és külföldi vendégek.

A kóstolóházat a hajdúböszörményi Renge Lajos vállalkozó és csapata építi.
– Sok paraszti házat megnéztünk, hogy minél hitelesebb legyen a kóstolóház. Tégla is kellett hozzá, amelyet végül Püspökladányban tudtunk beszerezni, ott bontottak el egy vasúti épületet. Ausztriába, Németországba kaionszámra viszik ezeket a téglákat. A tetőzetre a zsindelyeket Szlovákiából szereztük be. A ház fala fehér lesz, a lábazata szürke – mondta az építési vállalkozó.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!