Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.23. 06:07

Postánkból: Kettészakadt a Kossuth tér

<p>Nyíregyháza - Nyíregyháza város központja úgy egységes, ahogy elődeink megépítették: a Városháza, a Takarékpalota, a Katolikus Templom, a Korona Szálloda és a Kossuth szobor egysége, mely a Kossuth tér nevet viseli.</p>

2006 szeptemberében a Kelet-Magyarországban, közel 25-en, nyílt levelet írtunk a Korzó Üzletház megépítése tárgyában. Mára megvalósult, amit felvetettünk, az az, mind funkciója, mind monumentális nagysága miatt nem való a város centrumába, s megosztja a város lakóit!

Nyíregyháza város központja úgy egységes, ahogy elődeink megépítették: a Városháza, a Takarékpalota, a Katolikus Templom, a Korona Szálloda és a Kossuth szobor egysége, mely a Kossuth tér nevet viseli. A Dózsa György utca és a fél Kossuth tér a szökőkúttal (életfa), stílusban modern. A szökőkút, anyagával, hangjával nem illik, és nem való templom elé, s zavarhatja a templomban folyó szertartást. Ebben a helyzetben már nem készíthető olyan felvétel a templomról, mely kizárólag az épületet mutatja a maga neo-román szépségében.

Nem egységes a Kossuth tér megvilágítása sem. A Zrínyi Ilona utca, a Városháza előtti tér és a Rákóczi tér Takarékpalota felőli része ízléses, a stílusnak megfelelő, kandeláberes megvilágítású, ami sárga fényével kellemes hangulatot áraszt. Ezzel szemben a Kossuth tér másik fele „modernnek” mondható, függőleges elrendezésű fémcsöves megvilágítású. Ez az ellentmondásos megvilágítás e városrész XX. századelő stílusát és hangulatát megsemmisíti. A tér e részén található ülőalkalmatosságok padoknak nem nevezhetőek, pihenésre alkalmatlanok. Sajnos az átadást követően újfent dolgoznak a területen, mert a templom évszázados vaskerítése és a körjárdája nem készült el. Számomra egy városközponti tér-egység kialakítása azt jelenti, hogy az „egészt” figyelembe véve készülnek el a „rész” tervei, valamint a kivitelezés térben és időben egy technológiai művelet.

Az „egész” számomra azt jelenti, hogy a környező épületek, burkolatok, megvilágítás és díszkivilágítás, zöldövezet, egységes tervezés, kivitelezés, egységes befejezési határidővel. Az „egész” része a templom várható díszkivilágításának megoldása is, ahogyan a többi templomnál már készen van. Javaslom, hogy őrizzük meg Nyíregyháza – egyébként is kevés – régi épületét és hangulatát. Modernizáljunk úgy és ott, ahol ez gond nélkül fejezi ki a mai kor gondolkozását a városról, és a művészetről - írta olvasónk Molnár György, okl. építészmérnök, Nyíregyházáról.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!