Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.14. 06:30

Perből, haragból üzlet?

<p>Nyíregyháza - Lejárató kampány után kötött szerződést a Hallgatói Centrum az Advertummal. Etikátlan, kicsinyes, visszautasítjuk… csak úgy repkedtek a jelzők, a cáfolatok idén a januári sajtótájékoztatón.</p>

A Nyíregyházi Főiskola vezérkara dr. Jánosi Zoltán rektor nyilatkozatában látványosan utasította vissza mindazon vádakat, amelyek a nyíregyházi Advertum Kft. érdekeltségi körébe tartozó Média 1 nevű lapban jelentek meg. A főiskola jogtanácsosa ezért is etikátlannak nevezte a történteket, mert az oktatási intézménnyel perben álló cég heti kiadványában jelentek meg az ominózus írások.

Ennek tükrében több mint különös, hogy márciusban egy új kontraktust kötött a főiskola és az Advertum, aminek értelmében a főiskola PPP-programban több száz  millióért felújított épületében 1232 négyzetméteren stúdiókat, helységeket bérelhet a médiával foglalkozó cég. Hogy mennyiért, az a birtokunkba került szerződésből kiderül, ám arra nincs válasz hogy a tavaly júniusban  megkötött szerződés  miért fogalmazódott meg meglehetősen  egyoldalura .

Információink szerint a  Hallgatói Centrum Kht és az Advertum Kft.  tavaly júniusban aláírt szerződése alapján a  1232 négyzetméteres alapterületi berendezett helyiségekért mindössze havi 121 775  forint (+ ÁFA) bérleti díjat kellett fizetnie az Advertumnak.

Amennyiben a 2022-ig érvényes, 15 éves szerződést a bérbeadó felmondta volna, havi 2 millió forintot kellett volna kötbérként fizetni az Advertumnak. A 15 év  alatt a  közel 22 millió forintos bérleti díjjal 360 milliós kötbér állt volna szemben.  Lapunk azt is megtudta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon a Hallgatói Centrum KHT és az Advertum Kft közötti szerződés érvénytelensége iránti polgári per- amelyet tavaly novemberben a Hallgatói Centrum kezdeményezett - jelenleg a felek közös kérelmére szünetel.

Egy évig csak féláron

Sokáig úgy nézett ki, hogy a főiskola új vezérkara tiszta vizet önt a pohárba, és nem vállalja fel sem az előnytelen szerződést (amelyet a Hallgatói Centrum Kft kötött), sem az együttműködést. Aztán sokak meglepetésére idén márciusban mégis aláírták az Advertummal a  szintén 15 éves, 2023 április 01-ig szóló szerződést, amelyben ugyan már havi 2,08  milliós (+Áfa)  bérleti díjat kell fizetnie az Advertumnak, viszont a rezsiköltség (fűtés, villany, víz…) a bérbeadó főiskolát terheli. Ilyen felszereltségű helyiségeknél ez akár fél milliót is kitehet havonta.

A bérleti időtartam első 12 hónapja beüzemelési időszaknak minősül, így erre az időszakra csak 1.04 millió (+ Áfa) a bérleti díj. A szerződésben az is benne van, hogy az Advertum a főiskolától bérelt média centerben lehetőséget ad a hallgatók szakmai gyakorlatához, ám mindezt térítés ellenében. Az új rektornak egyébként nem kevés és súlyos problémával kellett szembesülnie hivatalba lépésekor. Többek között azzal, hogy Hallgatói Centrum Kht vezetője távozott,  a főiskola képviselője pedig idén januárban  hűtlen kezelés megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a megyei főügyészségen , az  eljárást a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya folytatja. Az  osztály a  nyomozás határidejének meghosszabbítására (2008 június 21-ig) tett előterjesztést az ügyészség felé.

Érdek vagy érv?

Időközben, idén márciusban lemondott dr. Jeney István kancellár, aki maradt a továbbképzési intézet élén. Névtelen levelek szállnak a világhálón, amelyek igen sötét képet festenek  és feszegetik a szerződések tekervényes utját.  Vajon  miért  döntött úgy a főiskola vezérkara, hogy a korábban általuk is előnytelennek ítélt szerződés, valamint a Média 1-ben  a főiskolával kapcsolatosan megjelent negatív hangvételű, komoly rágalmakat tartalmazó cikkek ellenére egy újabb kontraktust vállaljon fel az Advertummal? (Kiegészitő információ: az  Advertum érdekeltségi körébe tartozó Gold FM Rádiót  időközben három megyében (Borsod, hajdú, Szabolcs) felgyülemlett műsorsugárzási díjtartozásai miatt az ORTT február 13-ai jogerős határozat 83 milliós befizetésre kötelezte).

Az új szerződésben a jelentős összegű rezsiköltséget miért a bérbeadó fizeti, és a főiskolások gyakorlati alkalmazásáért miért kell ezek tükrében még fizetnie is a főiskolának? Ezt is szerettük volna megkérdezni dr. Jánosi Zoltán rektortól,  de, summásan annyit mondott: erről nem nyilatkozok!

Kapcsolódó cikkek:

  • Sugároz, de nem fizet a Gold FM Rádió
    Sugároz, de nem fizet a műsorszolgáltatásért a Nagy Szabolcs ügyvezető által irányított, nyíregyházi székhelyű (Dózsa György utca 1.) Advertum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft érdekeltségi körébe tartozó Gold FM Rádió.
  • Hol szeretnél karriert építeni, ha lediplomáztál?
    Karrierépítési terveikről faggattuk a főiskola hallgatóit. Van, aki szülőfalujában, mások külföldön képzelik el a jövőjüket.  
  • Jó, ha tudod a tandíjról...
    Minden első éves hallgató számára ajánlom ezt a rovatot, hiszen mi, felsőbb évesek sok mindent kitapasztaltunk már ezen a főiskolán - kezdi sorait hallgatótársatok, Tóth Klára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!