Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.24. 10:57

Kastély-eladás és személyi kérdések Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésén

<p>Nyíregyháza - Csütörtök délelőtt ülésezett a megyei közgyűlés, mely az előterjesztés szerint 21 napirendi pontot tárgyalt.</p>

10:55: A közgyűlés mai munkája ezzel véget ért, legközelebb május 23-án, a megyenapon tartott ünnepi ülésen találkoznak a képviselők.

10:50: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról hallgatnak meg beszámolót a képviselők. Megyénkben a gyermekvédelmi szakellátás rendszere több mint 2200 – az országos átlagot jóval meghaladó – gyermek, illetve fiatal felnőtt sorsáról gondoskodik. Mónusné Dicső Zsuzsanna azt kérte, hogy a berkeszi kastély eladásából származó összeg egy részét gyermekvédelmi feladatok ellátására fordítsák. A férőhelyek növelésére lenne szükség, mint ahogyan egy új gyermekvédelmi koncepció elkészítése is elengedhetetlen.

Dr. Kiss Gábor, az MSZP frakcióvezetője azt kérte, hogy mielőtt az intézményrendszer végleges átszervezésről döntenek, alaposan fontolják meg a döntést, abba pedig vonják be az ellenzéket is. Seszták Oszkár egyetértett Kiss Gáborral és elmondta, rendkívül fontos kérdésről van szó, melyet meg fognak fontolni. A testület egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

Az utolsó napirendi pontként tárgyalják a képviselők az ülés elején elhangzott kérést, mely arra irányul, hogy az önkormányzat kérje a kormány, illetve az illetékes szakminisztérium segítségét abban, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára kiírt pályázati rendszert vizsgálják felül úgy, hogy az alkalmazkodjon a valós igényekhez. Szabados József (MSZP) azt mondta, hogy a probléma felvetése jogos, ám annak még 2008-ban való megvalósulására nem lát reális esélyt. Lipők Sándor (Fidesz) a céllal teljes mértékben egyet ért, és azt mondta: ez akarat és szándék kérdése. A felterjesztést a testület 37 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

10:35: Juhász Zoltán, Nagykálló MDF-es polgármester a Kölcsey Kht.-val kapcsolatban kifejtette: minden esetben hiteles tájékoztatást és oknyomozást is várna a televíziótól, melynek egyébként nagy tisztelője.

10:30: Kósa Árpád, a kht. ügyvezető igazgatója a balkányi választás kapcsán azt mondta: több esetben is megkeresték Marjánné Rinyu Ilonát, korábbi polgármestert, aki ismét indult a választáson, hogy vegyen részt vitaműsorokban, ám ő ezt nem vállalta, a műsorvezetés kapcsán pedig kiemelte: az utóbbi időben már megosztják ezen feladatokat. A testület 31 igen, 2 nem, 8 tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést.

10:25: Lónya és Tiszamogyorós között pontonhíd üzemel, a híd üzemeltetését végző kht. azt jelezte, hogy köztartozások, fizetési kötelezettségek miatt sor kerülhet a híd elárverezésére, egy befektető csoport viszont vállalná a társaság megvételét, illetve a híd üzemeltetését. A testület úgy döntött, hogy 900 ezer forint névértékű üzletrészét térítésmentesen átruházza a már említett befektető csoportnak, ha az vállalja a híd üzemeltetését.

A közgyűlés az oroszországi Cseljabinszk megye kormányával köt együttműködési megllapodást.

A Kölcsey Televízió Műsorszolgáltató Kht. éves beszámolója a következő napirendi pont. A társaság gazdasági helyzete az elmúlt évben jól alakult – emelték ki a bizottságok, melyek elfogadásra javasolták az előterjesztést. Dr. Kiss Gábor, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: elismerésüket fejezik ki a kht. gazdasági rendbetételéért, a strukturális átalakításáért, a műsorgyártás racionalizálásáért. Továbbra is az a véleményük, hogy a politikai műsoraik nem kiegyensúlyozottak, azt mondta, több távolságtartásra lenne szükség az ilyen típusú műsorok készítésekor. Szeretnék, ha meghallgattatna a másik fél is, s ha nem tolódnának el a határok, mint ahogyan történt a népszavazás, vagy a balkányi polgármester- és képviselőtestületi választás során. Azt kérte, fontolják meg, hogy a politikai műsorokat ne csak az ügyvezető igazgató moderálja, hanem ossza meg a feladatokat.

10:10: Kozma Péter alelnök havi illetményét a testület 569 750 forintban, havi költségtérítését pedig 113 950 forintra módosította. A Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet igazgatói tisztére ír ki pályázatot a testület, az új igazgató október 1-től 2014 júliusáig látja majd el azt a feladatot.

A következő napirendi pont ahhoz kéri, a testület hozzájárulását, hogy a fehérgyarmati Deák Ferenc gimnázium tulajdon- és fenntartói joga a települési önkormányzattól átkerülhessen a megyei önkormányzathoz, a testület 27 igen, és 15 nem szavazattal fogadta el az előterjesztést.

A megyei önkormányzat tulajdonában lévő két ingatlan térítésmentesen átkerül az ibrányi, illetve a nyírbátori önkormányzathoz.

A testület úgy döntött: eladják a berkeszi Vay kastélyt, mely közel egy évtizede üresen áll. A vevő, egy budapesti székhelyű kft. pályázati források felhasználásával szeretné helyreállítani és konferencia-turizmus céljaira használni az épületet. A közgyűlés a kastély vételárát 150 millió forintban határozta meg.

9:46: A testület a tavalyi költségvetés végrehajtásáról tárgyal. A bizottságok a napirendet egyhangúlag elfogadásra javasolták, a testület pedig elfogadta az előterjesztést.

A következő napirendi pont az idei költségvetésről szóló rendelet módosítása. A bizottságok támogatták az elfogadást, a testület kérdések, s vita nélkül fogadták el a tervezetet. Regionális Módszertani Központot szeretne kijelölni az önkormányzat, az ehhez szükséges pályázatról dönt a közgyűlés.

Dr. Kiss Gábor, az MSZP frakcióvezetője azt kérdezte, mivel hosszú időn keresztül Szakolyban végezték ezt a tevékenységet, nem lehet-e megköszönni a munkájukat? Seszták Oszkár,  a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: ezt ő maga is szerette volna megtenni, de örül annak, hogy a frakciónak is eszébe jutott, majd megköszönte a szakolyiak munkáját. A testület hozzájárult ahhoz, hogy a hodászi Viktória Ápoló-Gondozó otthont nyújtson be pályázatot. Bíró István, az Ápoló-Gondozó otthon vezetője lemond igazgatói tisztéről, a pályázat kiírásáig az igazgatói feladatokat Cserbán Józsefnét bízza meg.

9:40: A testület zárt ülésen kitüntetések adományozásáról döntött: Pro Comitate díjat adományoznak dr. Borbély Károly megyei főjegyzőnek, Bodnár Gáspárnak, a FETIKÖVIZIG igazgatójának, dr. Séra Gyulának, a Jósa András Oktató kórház korábbi igazgatójának. Kiss Áron díjat kap dr. Nagy Ferenc, a megyei levéltár igazgatója, Kölcsey díjat dr. Bánszki István irodalomtörténész, Kállay díjat dr. Fazekas János ügyvéd – a díjazottak teljes névsorát hamarosan közöljük.

Díjazottak

A megye fejlődésének elősegítése, felemelkedésének előmozdítása, hírnevének gyarapítása érdekében kifejtett eredményes tevékenysége elismeréseként „Pro Comitatu” kitüntető díjat adományoz Bodnár Gáspárnak, a FETI-KÖVIZIG igazgatójának, dr. Borbély Károly megyei főjegyzőnek és dr. Séra Gyulának, az Euromedic Diagnostics Szeged Kft. igazgatójának

A megye gazdasági életének fejlesztése terén kifejtett eredményes tevékenysége elismeréseként „Lónyai Menyhért” kitüntető díjat adományoz Fodor Istvánnak, az Ericsson Magyarország volt elnökének

A megye agrár- és környezetgazdálkodásának fejlesztése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként „Westsik Vilmos” kitüntető díjat adományoz Borbély Ferenc okleveles kertészmérnöknek

A megyében végzett, az oktatás-nevelés területén kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként „Kiss Áron” kitüntető díjat adományoz dr. Nagy Ferencnek, a Megyei Levéltár igazgatójának

A megye kulturális életében kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréseként „Kölcsey Ferenc” kitüntető díjat adományoz

dr. Bánszki István nyugalmazott gimnáziumigazgatónak, irodalomtörténésznek

A megye közigazgatásában kifejtett eredményes tevékenysége elismeréseként „Kállay András” kitüntető díjat adományoz Dr. Fazekas János ügyvédnek

A megye egészségügyében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként „Korányi Frigyes” kitüntető díjat adományoz dr. Bárdos LajosIstvánnak, a nagykállói Pszichiátriai Szakkórház osztályvezető főorvosának

A megyei gyermekvédelem és a szociális ellátás területén kifejtett eredményes tevékenysége elismeréseként „Újlaki István” kitüntető díjat adományoz Juha Pálnak, a Perényi Péter Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium igazgatójának

A megye ifjúsági és sportéletében kifejtett eredményes tevékenysége elismeréseként „Kovács József” kitüntető díjat adományoz dr. Egri Kiss Tibornak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség volt főtitkárának

9:20: Lakatosné Sira Magdolna (Fidesz) napirend előtt az ún. önhikis pályázatok kapcsán arról beszélt, hogy a feltételek megváltoztatása miatt egyre kevesebb település tud pályázni ezekre az összegekre, ez pedig a kisebb lélekszámú falvak ellehetetlenedéséhez vezet. Azt kérte, hogy az önkormányzat kérje a kormányt, illetve a szakminisztériumot, hogy módosítsák a törvényt annak érdekében, hogy több szabolcsi település nyújthasson be e téren pályázatot.

Ezt követően kis módosítással a képviselők elfogadták a napirendet, a közgyűlés pedig zárt üléssel folytatódik: a testület kitüntetéseket adományoz. 9:13: Közel negyed órás késéssel kezdődött el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés ülése, melyen a meghívó szerint 21 napirendi pontot tárgyalnak a képviselők.

8:40: A képviselők beszámolót hallgatnak meg a tavalyi költségvetés végrehajtásáról, s a tervek szerint módosítják az idei pénzügyi tervezetről szóló rendeletet.

Egy budapesti cég szeretné megvásárolni a berkeszi Vay kastélyt, mely 1999 óta üresen áll, s mely korábban gyermekotthonként működött – az önkormányzat ehhez kéri a testület jóváhagyását.

A közgyűlés elé kerül a „Kölcsey” Televízió Műsorszolgáltató Kht. éves beszámolója, s a megyei önkormányzat gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló előterjesztés is. Mindezek mellett ingatlan-értékesítések és személyi kérdések is napirendre kerülnek a kilenc órakor kezdődő ülésen, melyről a Szabolcs Online-on élőben számolunk be.

Kapcsolódó cikkek:

  • Rendkívüli közgyűlés Nyíregyházán
    Rendkívüli közgyűlést tart ma délelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlése, a képviselők a tervek szerint három napirendről tárgyalnak.    

  • Nyíregyházi Közgyűlés után
    A Fidesz frakció nem kapott választ hétfő óta arra a kérdésre, hogy kinek a jóváhagyásával kötötték meg azt a reklámszerződést, melyet a Városkép Kht. ügyvezetője írt alá tavaly augusztusban.

  • Ülésezett a közgyűlés Nyíregyházán
    Csabai Lászlóné arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy a szennyvízhálózat fejlesztésével kapcsolatban nemrégiben történtek meg az utolsó szakmai egyeztetések.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!