Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.27. 18:36

Vita a parkolásról Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - 17 óra után néhány perccel elkezdődödött a Kelet-Vita a parkolásról Száraz Ancsa, a Kelet-Magyarország szerkesztőjének vezetésével. <dia width="900" height="700" alt="Vita a parkolásról Nyíregyházán 2008.03.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vita_a_parkol_sr_l_Ny_regyh_z_n_2008_03_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vita a parkolásról Nyíregyházán 2008.03.27." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyiregyhaza-parkolas-kelet-vita.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:40: A Kelet-Vita véget ért.

18:35: Miért mehetnek be az okatató kamionok a belvárosba? – tette fel a vitát vezető Száraz Ancsa az e-mailen érkező kérdést.

Szikszay Zoltán elmondta, engedéllyel mehetnek be ezek az autók, mert mindenfajta forgalmi helyzetben ki kell magukat próbálniuk a leendő vezetőknek.

Székelyhidi úr szerint a tömegközlekedés, a ritka járatok miatt, soha nem lesz versenyképes az autóval.

Olvasónk kérdezte levélben: Miért vannak rendszámhoz kötve a parkolóbérletek, nekik két autójuk van, de rendszerint csak egyet használnak? Így eggyel is parkolnak.

A könnyebb nyilvántartás, az ellenőrizhetőség miatt – érkezett Szikszay Zoltán válasza.

18:25: Szikszay úr elmondta, hogy a működési engedély kiadásakor vizsgálni kellene, az épület körüli körülmények megfelelőek-e a helyzet kezelésére. - Ha megállási tilalmat vezetünk be, akkor a lakosokkal is rosszat teszünk.

Székelyhidi úr nem érti, miért kell a kórházban éjszaka parkolási díjat fizetni? Szikszay úr válasza: az a kórház magánterülete, nincs beleszólásunk a dologba.

Litvai úr elmondta, a Korzó parkolóházában is természetesen lesznek mozgássérült parkolók, szintenként 8 db, a liftekhez legközelebb esők.

Szikszay Zoltán szerint azért sok a visszaélés mert kiemelt zónában nem lehet bérlettel parkolni, viszont mozgássérült kártyákkal, bármeddig ott állhat a közlekedő.

Sajnos mi csak azt tudjuk vizsgálni, hogy legalább mozgáskorlátozott kártyával rendelkezik-e az illető, illetve az közlekedik-e az autóval, akinek a nevére a mozgássérült igazolványt kiállították. Úgy tudom kormányzati körökben is foglalkoznak a helyzet megoldásával. Tisztességes helyszíni bírságot szabunk ki azokra, akik jogtalanul állnak ilyen helyen. Legutóbb 43 ilyen ilyen igazolványt sikerült bevonni, s az akciót tovább folytatjuk. Amit hatósági vonalon megtehetünk, azt meg is tesszük – mondta Tasnádi János. Egy ilyen igazolvánnyal akár félmillió forintos éves díjat lehet megspórolni 

18:12: Jónás Tibor a körút jövőjét firtatta. Ő a Móricz Zsigmond utcán lakik, ahol zöldfelület nincs, csak sár és por. - A kamionok arra járnak, azt terveztem, hogy minden héten a kendőt, amivel letörölöm a port a szekrényről, beviszem a polgármesteri hivatalba – mondta. Akár parkoló is lehetne ott, csak le kellene szórni murvával.

Zolnai Gábor: A körút befejezésére vonatkozó tervek elkészültek. A közeljövőben a megvalósulás sajnos nem várható.

Skolnyik András a Selyem utcáról: A Kresz szerint a jeleket úgy kell kihelyezni és a táblákat is, hogy az látható legyen kellő időben. Nem kelljen elmenni az utca másik végébe azért, hogy körülnézzünk, ott nincs e egy tiltó tábla. Problémám még az, hogy nem tudunk kijönni az utcánkból, mert olyan keskeny az utca, hogy ha egy kamion behajt, már nem is tudunk elindulni. Egy teherautókra vonatkozó behajtani tilos tábla hasznos lenne.

Sós István ugyancsak a Selyem utcai helyzetről beszélt, amióta a gyógyító központ működik, elállják a betegek a kapubejárókat is, a lakók sokat bosszankodnak. Nem látnak kimenni, a hatalmas autók miatt. A növényzetet az erre járók folyamatosan letapossák, szemetelnek, ezzel kellene valamit kezdeni.

17:50: Székelyhidi úr sérelmezte, hogy a Közterület Felügyelet magát mindenhatónak tartja.

Görög László, a rendőrség alezredese elmondta, hogy a vitatott ügyeket az összes körülményt figyelembe véve felülvizsgálja. A Közterület Felügyeletnek erre a helyszínen nincs módja. A városlakó azt állította, nem egyértelműek a jelzések, sokan belemennek az ilyen csapdákba, olyan mintha direkt megvágnák az embereket.

Komáromi Gézáné azt kérdezte, ha a kórházba el kell menni, beteget kell vinni, mert a mentő későn jönne, akkor nagy bajba kerül. Zöldterületen való parkolásért büntettek meg. Ott, ahol még egy szál fű sincsen. Bementem és reklamáltam.

Szikszay Zoltán szerint a kórház környékén is ugyanaz az elv lenne, mint általában, de megpróbálnak lojálisak lenni, ezért ott viszonylag kedvező,  60 forint a parkolási díj. A terület sajnos nem bővíthető, nincs mód több parkolóhely kialakítására.

Egy Németországban élő Úr a Csipke utcán kapott kerékbilincset, mondván az ott zöldterület. Pedig fű sem volt, nincs lebetonozva, csak föld van. Reklamációját felülvizsgálták, mert azt állította csak azért kapott büntetést mert külföldi a rendszámtáblája. Ha park lenne a helyen elfogadta volna a büntetést, még 100 ezer forintot is.

Tasnádi úr szerint a valamikori parkokat, zöldfelületeket az autósok letaposták. A Kresz és Nyíregyháza rendelete egyértelműen leírja, hol lehet megállni. Lehet ezt vitatni, de a közgyűlés álláspontja egyértelmű, védeni kell a zöldterületet. A tiltott tevékenységet szankcionálni kell.

17:30: Litvai Zoltán a Korzó Üzletház projektigazgatója az átalakuló belvárosról beszélt. A Dózsa Gy. u. egy része sétánnyá alakul, a Korzóban két szinten a  mélygarázsban 630 parkolóhelyet létesítenek. 3 irányból a Vay Á. Körútról két ívban és a Dózsa Gy. utcáról lehet majd behajtani. Olcsóbb lesz valószínűleg a parkolás a mélygarázsban mint a felszínen, sorompón kell bemenni, jegykiadó automata lesz, s mindenki annyit fizet majd, amennyit bent tartózkodott.

Zolnai Gábor közlekedési mérnök elmondta a Korzó felépültével megváltozik a belváros forgalmi rendje. Az volt a tervünk, hogy a városmagot megvédjük az átmenőforgalomtól, csak az ide irányuló forgalmat engedjük a belvárosba. Az autóbuszjáratok versenyhelyzete éppen ebből az okból romlott, mert az emberek közelebb tudnak menni autóval a céljukhoz. Az egyensúlyt szeretem, vagy nem szeretem csak a parkolódíjak emelésével tudja a város  úgy tűnik megoldani a busz és az autósok között. Saját véleményem szerint az ingyenes parkolást el kellene felejteni. A parkolás közterületfoglalás, s ezért fizetni kell.

Szikszay Zoltán egyetértett Zolnai úrral. Szerinte a parkolódíjak szedése egy forgalomszabályozási eszköz. Nem tudunk több tízezer parkolót építeni. Azokat a díjakat kell meghatározni, amivel lehet tehermentesíteni a belvárost a hatalmas forgalomtól, hogy reggel 8-tól délután 4-ig senki ne tárolja közterületen az autóját.

Közterületfelügyelet feladatainak bő fele közel 10 ezer a parkolási szabályok megsértése miatt indul. Más hasonló nagyvárossal hasonló ez a szám – mondta Tasnádi János.

A rendőrség szakembere szerint a közlekedési morál a járműforgalomhoz képest nem túl rossz. Átütő nagy változások, változtatások már nem lehetnek a városban vár.

Székelyhidi Ferenc kérdése: A Közterület-Felügyelet egy 10 ezer forintos bírsággal lepett meg. Egy virágágyás mellett megálltam a Luther utcai papírbolt közelében, állítólag megállni tilos hatálya alatt. A környéken van egy kifakult, elfordított tábla, ami nem látható. Nem tartottam jogosnak, különösen, hogy egyből 10 ezerrel kezdték a bírságolást.

- Jogszerűen járt el a kollégánk - válaszolta Tasnádi úr, az adott szakaszra meg kell nézni az irányadó szabályokat. A bírság összegek januártól duplájára emelkedett a 10 ezer forint egy átlagos mérték. A szabálysértési határozatokkal szemben fellebezési joggal élhet bárki.

Kapcsolódó cikkek:

Becsülje meg a nyíregyházi épületek távolságait!
A távolságokat és az időt ki-ki máshogy becsüli meg. Lássuk ön milyen szemmértékkel rendelkezik, és milyen az időérzéke?  

Könnyű vagy nehéz ma Nyíregyházán parkolni?
Mennyivel nőtt, vagy csökkent a parkolóhelyek száma az elmúlt pár évben Nyíregyháza belvárosában

"Jelöletlen, gödrös" az Univerzum mögött
Türelmesek, és óvatosak a Nyíregyházi autósok. Az Universum üzletház mögötti (sokak szerint jelöletlen gödrösről) parkolási lehetőségről kérdeztük a véleményüket. 

Sok a visszaélés, kevés a parkoló
A fizető parkolókban a rokkant igazolvánnyal ellátott gépjárművek is csak egy órán át tartózkodhatnak. Ez alól a KRESZ-szabály alól csak a kijelölt helyeken álló autók kivételek.

- Pók Viktória -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!