Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.25. 14:37

Rengeteg a munka a nyíregyházi Okmányirodán

<p>Nyíregyháza - Ám mivel a legtöbb feladat a megyeszékhely okmányirodájára hárul - vannak ügyek, amelyeket csak itt lehet elintézni, sok az ingázó, az iskolás is - így adódik, hogy olykor nagyobb a sor, mint a vidéki okmányirodákban.</p>

14:40: Ebben a félévben igen nagy feladatot ró az irodára, hogy jogszabályváltozás miatt ki kell cserélni a városban mintegy 10 ezer vállalkozói igazolványt.

Számok 2007-ből

Kiállított állandó személyi igazolványok száma: 10.128
- első személyi igazolvány 14 éveseknek: 1023
- lejárt személyi-igazolvány cseréje: 6812
- személyi-igazolvány elvesztése miatt: 604
- a személyi-igazolvány eltulajdonítása miatt: 241
- állampolgárság megszerzése miatt: 1
- személyi adatok változása miatt: 593

Kiadott ideiglenes személyi igazolványok száma: 1025
Kiadott lakcímigazolványok száma: 26.163
Leselejtezett lakcímkártyák száma: 16.659
Kiállított vezetői engedélyek száma: 9.814
Útlevéllel kapcsolatos eljárás: 4326
Válalkozó igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés: 3199
- Új igazolvány kiadása: 902
- Vállalkozás megszűnése: 1041
- Vállalkozói igazolvány cseréje: 23
- Adatmódosítás: 1246

Az elektronikus közigazgatáshoz kapcsolódóan az elmúlt évben 2049 esetben történt ügyfélkapu regisztráció. Tavaly 26 ezer 950 esetben állítottak ki a mnkatársak születéssel,házassággal, halálozással, válással kapcsolatos bizonylaokat. 2007-ben 402 mozgáskorlátozott parkolási igazolványt adtak ki az iroda ügyintézői.

Számok a gépjárműigazgatással

kapcsolatban:

- Legyártatott törzskönyvek száma: 9996

- Kiadott forgalmi engedélyek száma: 12.964

- Egyéb gépjárművekkel kapcsolatos eljárások száma: 64.611

Az okmányiroda feladatkörébe tartozik a kereskedelmi igazgatással kapcsolatos ügyintézés is. Tavaly 669 új működési engedélyt adtak ki, ezen túlmenően a már működő üzletekkel kapcsolatos feladatokat is elláttak - működési engedélyek módosítása üzletkör bővítés miatt, az üzemeltető változása miatt, az üzletek megszűnése miatt. Működési engedéyl visszavonására 466 esetben került sor.

Az okmányiroda nyilvántartása szerint Nyíreyházán jelenleg 5527 működő üzlet végez kereskedelmi tevékenységet.

Mivel a kereskedelmi igazgatás szerves részét képező üzletek működésének ellenőrzésében is közreműködnek az okmányiroda munklatársai.
Játéktermek működéséhez 42 esetben adtak ki szakhatósági állásfoglalást, melyet minden esetben helyszíni szemle előzött meg. Öt esetben tagadták meg a hozzájárulást. Mindemellett az okmányirodán tartják nyilván a magánszállásokat, tavaly 12 új szálláshelyet vettek nyilvántartásba, tízet törölte, így most 59 szerepel a listájukon.

A fenti ügyek az állmpolgárok kezdeményezésére indultak. Ezek mellett igen jelentős azoknak a száma, melyeket a hivatal kezdeményezett. Tavaly az irodán több mint 41 ezer aktát iktattak, ami a polgármesteri hivatal ügyiratforgalmának csaknem egynegyede. Ezek döntően járművek forgaomból történő kivonásával, lefoglalásával,, átírási köttelezettség elmulasztásával kapcsolataosak.

Ügyfélkapuval elérhető szolgáltatások
- értesítés személyi okmányok lejártáról
- okmányirodai ügyintézéshez időpontfoglalás
- APEH, Kormányzati Portál, OEP, Országos Felsőoktatási Információs Központ, Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, Vám- és Pénzügyőrség szolgáltatásai

14:25: Az okmányirodai feladatok közé a helyi és a nyíregyházi körzethez tartozó lakosok személyi okmányaival - személyi igazolvány, lakcímigazolvány, vezetői engedély, útlevél, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa, vállalkozói igazolvány, ügyfélkapu regisztráció, közlekedésigazgatási ügyek, címnyilvántartás - kapcsolatos teendők tartoznak. Noha a megyében 20 okmányiroda működik, vannak feladatok - közúti közlekedési szolgáltatást végző járművekkel kapcsolatos, ideiglenes rendszámtáblákkal kapcsolatos, különleges rendszámtáblák kiadásával kapcsolatos - melynek eljárását kizárólag a megyeszékhely okmányirodáján folytathatják le.

11:25: A napokban több hír is szólt az okmányiroda munkájáról, voltak akik nehezményezték-dolgavégezetlenül távoztak. Dr. Gál György, a nyíregyházi okmányiroda vezetője leszögezte, számukra a legfontosabb az elégedett ügyfél, a gyors, pontos munkavégzés.

Ám mivel a legtöbb feladat Nyíregyháza okmányirodájára hárul - vannak ügyek, amelyeket csak itt lehet elintézni, sok az ingázó, az iskolás is - így adódik, hogy olykor nagyobb a sor, mint a vidéki okmányirodákban. A mutatókat összevetve a munka mennyiségét is tekintve országos szinten a 10. helyen állnak, a megyei ügyintézések egynegyede Nyíregyházán történik.

Az irodavezető cáfolta azt a hírt, miszerint hetekkel későbbre tudnak csak időpontot adni. A munkáról a számadatokról, az okmányiroda tevékenységéről hamarosan még többet tudhatnak meg látogatóink.

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!