Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.05. 18:43

A radiátor nem, a számla fűtött be Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza – Számtalan olvasói megkeresés érkezett szerkesztőségünkhöz a nyíregyházi távfűtéssel kapcsolatban. De a napokban még jobban „felforrósodtak” a vonalak, mert most küldte ki a szolgáltató az éves elszámolást. &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Megk%C3%A9rdezt%C3%BCk%20-%20T%C3%A1vh%C5%91sz%C3%A1mla_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

18:15: A működési költségek az árban is megjelennek

Huszonkét hazai nagyváros távhődíjaival számolva egy átlagos méretű lakás távhőszolgáltatási költségeinek összevetéséből az derül ki, hogy Nyíregyháza e téren a középmezőnyben helyezkedik el.

Gerda István, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta:– A díjak kialakításakor számos szempontot kell figyelembe venni: többek között az energiaárakat, a működési költségeket, a szolgáltatás alapját képező eszközállományt, s a rendszer műszaki színvonalát is. Ez utóbbi kapcsán fontos tudni, hogy az ország egyik legkorszerűbb, ha nem a legkorszerűbb szekunder rendszere éppen Nyíregyházán működik, ennek pedig költségei vannak, melyek az árban is megjelennek.

Az, hogy az ország más városaiban esetleg olcsóbb a távhő, függ az adott település elhelyezkedésétől is, az ország déli részén fekvő városokban melegebb az időjárás, így a hőfogyasztással arányosan a számlák összege is alacsonyabb lehet. Azoknak, akik az átlagostól magasabb összegű számlát kapnak és ezt kifogásolják természetesen igazuk lehet, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy a helyiségek hőfelhasználását a lakás fekvése, illetve az épület hőtechnikai paraméterei befolyásolják. Emiatt egy házban vannak olyan lakások, ahol magasabbak a költségek, de ez azt is jelenti, hogy olyanok is vannak, akik jóval kevesebbet fizetnek – ezek kiegyenlítik egymást, kialakítva az átlagfogyasztásra jellemző értéket.

16:48: Magas díjak s hátralékaik miatt hő-sokk Záhonyban

Záhonyban 529 fogyasztó veszi jelenleg igénybe a helyi „hőtáv„ szolgáltatását. Bár a záhonyitávhő–díjak a megyében már a legmagasabbak közé tartoznak, leválást a szolgáltatóról eddig nem kezdeményezett egyik érintett lakóközösség sem, tudtuk meg Karmanóczki András jegyzőtől.

Hozzátette: erre egyébként nem is ad lehetőséget az érvényben lévő helyi önkormányzati rendelet. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy minél töben vannak a távhő rendszerben (lásd nagyvárosok), – elvileg – annál jobban megéri a szolgáltatónak még alacsonyabb tarifák mellett is. Jelenleg viszont a helyzet az, hogy a Záhonyi Hőtermelő és Távhászolgáltató kft-nek akkora a kintlévősége, hogy már veszélyben forog a működőképessége is.

Olyan hangok is vannak, hogy mivel Záhonyba érkezik, ezért itt a legolcsóbb a szén az országban, a gázról erre átállva ócsítani lehetne a hőtáv díjain is. Ez viszont jobban szennyezné a levegőt...

15:00: Szökik a hő, pörög a számla

Lapunk egyik olvasója éppen távhőproblémával fordult szerkesztőségünkhöz. A rokkantnyugdíjas úr egy tízemeletes társasház földszintjén lakik, panasza szerint aránytalanul magas távhőszámlát kapott a tavalyi évhez képest. – „Az éves leolvasás után, ha egy átlag ember kiszámolja, akkor a 2008-as évben télen-nyáron fűteni kellett volna. Mivel az idei tél nem volt kemény, én nem tudom, hogy számolták ki a végösszeget, ugyanis 85 ezer forintot kell ráfizetni a tavalyi fűtésre” – írja levelében olvasónk.

A leolvasás után a szakember kiszállt a helyszínre, és bemérte radiátorokon található mérőműszereket. – Ekkor döbbentem rá, hogy sokkal több hőt használtam el, mint rendesen, ez olyan, mintha nyáron is ment volna a fűtés, és persze ezt ki is számlázzák – panaszolta levélírónk.

Szigetelés a megoldás?

– Valóban jártam a szóban forgó helyszínen, és be is mértem a mérőműszert – mondta Szűcs György, a mérőműszerek helyszíni ellenőrzésével megbízott cég területi képviselője. – Ilyenkor az ellenőrzés célja az, hogy a radiátorokra felszerelt költségosztók – amik a radiátorok hőfelhasználását külön-külön mérik – , pontosak és megbízhatóak legyenek, azaz a valóban felhasznált hőmennyiséget mutassák. A mérést a számítógépen végzem el, ha valami nem stimmel a hőfelhasználással, azt azonnal közlöm a lakóval is – tette hozzá. A szakember ezen a helyszínen méréstechnikai szempontból semmilyen hibát nem talált a műszerek működésében.

– Itt az a gond, hogy a földszinti fekvés miatt nagyon nagy a lakás hővesztesége. Ez nem azt jelenti, hogy a lakó „túlfűti” a lakást, hanem a rossz fekvés, illetve a szigetelés miatt az ajtón illetve a falon rengeteg hő távozik el, amit a radiátornak folyamatosan pótolnia kell, ezért állandóan üzemel – mondta a szakember. Ilyenkor gyorsan hűl a lakás, így az adott hőmérséklet megtartásához kénytelen bekapcsolva maradni a radiátor. – Megoldás a külső falfelület szigetelése lehet, hiszen a tapasztalatok szerint ilyenkor drasztikusan csökken a hőfelhasználás – tette hozzá Szűcs György.

12:47: Kollégáink megkérdezik a szolgáltatót, és összehasonlítjuk a helyi árakat más települések díjaival.

Megpróbálunk azoknak is segíteni, akik a leválást fontolgatják, és természetesen kíváncsiak vagyunk a fogyasztók véleményére is.

Kapcsolódó cikkek:
· Mindenkinek (m)elege van

- Dankó Mihály, Varró Zsolt, Galambos Béla, Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!