Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.31. 08:16

„Barka-fogás” olasz bravó mellett

<p>Nyíregyháza – Olaszországban üdültünk a nyáron a feleségemmel – számol be élményeiről Tóth Géza, orosi horgásztársunk. – Fontos szempont volt, hogy pecázni is lehessen. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/barka-fogas-olasz-bravoval/cn/szon-news-km_01-20071228-101627"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Tengeri halak</B></A></p>

Fő bázisul Ravennát, illetve egy Ravenna melletti „üdülőfalut” választottuk, ott egy három csillagos campinget, amit az interneten néztünk ki. Ez a síkság déli részén található, és érinti a folyó egyik mellékága is.

Én elsősorban a tengerben akartam horgászni, mert a folyókra ott is engedély kell, és szinte végig a hivatásos halászok nagy hálói lógnak a víz felett. Viszont a tengerparti hullámtörő mólókról engedély nélkül lehet hódolni szenvedélyünknek, nem úgy mint pl. Horvátországban. (Ezt később hallottam.)

Követve a horgászportálokon olvasható tanácsokat, felszerelkeztem „surf” bottal, a hozzá való zsinórral és orsóval, háromlábú bottartóval, 80 –120 grammos ólommal, csapó előkével, meg komoly, nagy horgokkal. Szerencsére vittem magammal egy 4,20-as spicc botot is. Végül alig tudtam az autóba beszuszakolni a sok cuccot.

Reggel korán kimentem a mólóra, szép komótosan bedobtam egy szerintem jó csalival a surf szerelékemet és vártam a kapást. A tenger közben hullámzott, fújt a szél, ami ide-oda jól elsodorta a damilt, de kapás semmi! Úgy 9 óra körül megjött a dagály, meg az olasz horgásztársak is. Az olaszok csodálkozva nézték, hogy mit dobálok a botommal, s csóválták a fejüket. Csak néztek, az egyik szólt is valamit, de a „nem értek olasz”-ra, arrébb ment.

Ahogy szemem sarkából lestem, 5-6 méteres botokkal, kb. 15-ös damillal, két részen rögzített úszókkal és 12-es horoggal horgászva fogták egymás után a pisztráng szerű, 15-20 cm-es halakat. Ők a helyiek, tehát úgy kell tennem, ahogy ők! Fogtam a 4,20-as „sneciző” botomat, nagy nehezen találtam egy csomag maradványából előkötött 12-es horgot.

Megfigyeltem, hogy a kagyló húst (ami az üzletekben is kapható fekete kagyló), hogyan kell feltűzni, mert az sem túl egyszerű! Kétponton rögzíthető úszóm nem volt, ezért egy 2,5 grammos Wagler úszót tettem fel. Bedobtam vagy 10 méterre a móló szélétől. Hopp, valami azonnal lehúzta az úszóm, aztán feljött, de amikor kivettem, már nem volt rajta a csali. Az olaszok néztek, és egymás között kommentálták az eseményeket.

A következő kapásnál azonnal bevágtam, meg is volt a hal. Az olaszok bravóztak. Aztán odajött az egyik öreg és magyarázott egy két dolgot még. És láss csodát, sikerült vagy 25 db halat fognom délig. Aztán olyan hőség lett, hogy ott hagytuk, meg jött az apály is.

Sokkal drágább

Amíg ott tartózkodtunk, vagy háromszor, négyszer is kimentem. Közben 2,5 euróért vettem egy elég gyenge minőségű, két ponton rögzíthető úszót is. Minden sokkal drágább mint itthon.

A felszerelést minden horgászat után alaposan édes vízzel lezuhanyoztattam, így nem ette meg a sós víz! A fogott halat nem sikerült beazonosítanom az olaszok csak „barka”-nak nevezték… fehér húsú szálkamentes jó ízű sült hal lett belőle!

 

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!