JEGYZET

2021.05.11. 06:30

Tényezők

Ballai Attila

Lélegzetelállító ez a hajrá! Az első helyezett 77 ponttal áll, a második és a harmadik egyaránt 75-tel üldözi. Hogy melyik ez a bajnokság? Kettő ilyen is akad. Az egyik a spanyol labdarúgó első osztály, a másik a magyar NB II. Ott Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, itt Debrecen, Gyirmót, Vasas a pillanatnyi sorrend. A La Ligában, mondani sem kell, a végelszámolásnál ég és föld lesz a különbség az első és a második között, a hazai másodvonalban viszont szinte semmi, hiszen mindketten feljutnak; a második és a harmadik között húzódik majd az éles választóvonal.

Az Atlético elsősége nem kis bravúr a két nagyágyú előtt, a DVSC-é papírforma – de még egyiket sem lehet kőbe vésni.

A „Loki” hét bajnoki címével a legeredményesebb vidéki klub és a harmadik évezred legsikeresebb magyar csapata, amely tavaly mégis kiesett az NB I-ből. Ezzel bevégeztetett, az aranykornak is, de a tulajdonosváltással egyszersmind a Szima-korszaknak is. Az új gazda maga Debrecen városa lett, az ország második legnépesebb települése. A hívek számára nem is születhetett volna megnyugtatóbb megoldás. 2020 nyara a jogos apátia után a jogos bizakodás időszakába fordult, amikor a szezonrajt előtt arról kérdeztem az új klubelnököt, a racionális üzletember és lelkes lokálpatrióta kiváló ötvözetét, Szabó Pétert, az NB II megnyerése sikernek számítana-e, ő határozottan így felelt: „Kötelező feladatnak. Ennek a csapatnak nem itt van a helye. Szomorú tény, hogy kiesett, de a bázis, a háttér, a játékos­állomány, a szurkolótábor alapján az első osztályba tartozik. Ha mindenki mindent jól csinál, felkerülünk. Nem hiszem, hogy ezt bármilyen külső tényező meggátolhatná.”

A futballban azonban az a legszebb és legizgalmasabb, hogy ama bizonyos külső tényező mégis rendre felbukkan, és sokszor mindent felforgat. Ellenfélnek hívják. A DVSC esetében most egyszerre három ilyen is akad: a Gyirmót és a Vasas tapad rá, a Szombathely pedig az utolsó fordulóban érkezik hozzá vendégségbe, és ha legyőzné, a Debrecen valószínűleg bent ragadna a másodosztályban.

Nem kis meglepetés lenne. De nem nagyobb, mint az Atlético diadala a spanyoloknál, miközben az is egyre valószerűbb. Mert az újabb külső tényező, a Sevilla vasárnap éjjel 2–2-es döntetlent ért el a Reallal Madridban. Ilyenek ezek a külső tényezők. Persze megzabolázhatók – belső tényezőkkel. Egészen az újabb külső tényezők előkerüléséig.