Sport

2019.01.28. 15:22

Ne a fogadalmadért, csak magadért!

Debrecen - Csak akkor érhető el a végcél, ha minden lépcsőfokot magunk mögött hagyunk.

Debrecen - Csak akkor érhető el a végcél, ha minden lépcsőfokot magunk mögött hagyunk.

Kevesen vannak, akik ne tennének újévi fogadalmat szilveszter napján. A legnépszerűbb ígéretek között szerepel a fogyás, életmódváltás. Az év végi dőzsölés után nem egy lehetetlen feladat letenni a finom falatokat, talán még a szervezet is sóvárog a zöldségek, joghurtok, könnyedebb ételek után. Azonban ha látványos eredményeket szeretnénk elérni, akkor nem elég a kezdeti tűz, sokkal kitartóbbaknak kell lennünk. Tóth János személyi edzőként dolgozik, aki elmondta lapunknak, nála is megfordultak év elején olyan fogyni, izmosodni vágyó egyének, akiknél a lelkesedés hamar elmúlt, de vajon miért?

Állóképesség, hit

Janó sem volt mindig személyi edző, hosszú és megpróbáltatásokkal teli utat tett meg azért, hogy a céljait elérje. Munkája során nemcsak az emberek állóképességét szeretné erősíteni, hanem a hitüket is, mert szerinte hiányzik sok emberből a kitartás. Boldogsággal tölti el, hogy ma már ő is tud motivációt nyújtani a vendégeinek. – Mindig is vonzott a sport, tizenévesen fociztam, atletizáltam, de később éreztem, hogy nekem több kell, viszont nem a pályán van a helyem. Középiskolás voltam, amikor először súlyzók és padok közé sodort az élet, a balmazújvárosi edzőterem falai között szerettem bele a testformálásba. Eleinte csak az lebegett előttem, hogy minél jobban nézzek ki, szerettem volna a csajoknak is imponálni, de később az életem részévé vált ez a fajta mozgás. Ma már körülbelül tíz éve formálom a külsőm, versenyszinten két éve kezdtem el foglalkozni a testépítéssel, emellett pedig segítem a hozzám forduló embereket – kezdte János.

Látványos fejlődés

A huszonhét éves edző életében is voltak hullámvölgyek, volt időszak, amikor alábbhagyott a motivációja. Szülei mezőgazdaságban dolgoznak, sokat segített nekik a munkában, ami nemcsak az energiáját, hanem az idejét is elvette. – A munka mellett egyre kevesebbet jártam edzeni, mivel nem tudtam a 100 százalékot adni, így a testi változások sem mutattak fejlődést. Viszont egy idő után hiányzott a mozgás, az edzőtermi légkör, valamint sokan buzdítottak is, hogy csináljam, ne hagyjam abba. Jó a fizikumom, kevés edzéssel is látványosan fejlődtem, ezek pedig mind ösztönöztek arra, hogy ne adjam fel az álmaimat.

Sokan azért fordítanak hátat a sportnak, mert azt mondják nincs idejük rá, ez nem más, mint egy nyílegyenes kifogás. Úgy vélem, hogy nincs olyan ember, akinek a nap huszonnégy órájából ne lenne egy szabad órája, amit magára áldozhat, önmagáért tehet. Senki más nem oszthatja be helyettünk az időnket, ha esik, ha fúj menni kell előre – hangsúlyozta.

Mindent azonnal

A tréner munkája alatt is tapasztalja, hogy a fiatalok számára a külsőségek nagyon fontosak. Leginkább kórosan sovány, vagy elhízott egyének keresik fel, akik reményekkel és célokkal érkeznek, ő pedig ehhez ad elegendő kitartást és erőt. – Az emberek 90 százaléka egészsége megőrzése végett látogatja meg az edzőtermeket, legtöbben fogyni szeretnének, de sokan azonnal látni akarják a változást. Január elején többen is felkeresik a termeket, viszont mindent egyből akarnak, túlságosan sokat várnak el maguktól, valamint néha az edzőtől is. Mindig azt mondom, hogy rövid távú céljaink legyenek, amelyeket elérve egyre több erőt és hitet kapunk, így több energiánk marad arra, hogy a végcélt elérjük. Ki kell tűzni időpontokat, hogy 3-4 hónap után milyen változást akarunk magunkon tapasztalni, a fokozatosságon van a hangsúly, csak így lehet átugrani szinteket.

Voltak olyan vendégeim, akik azért hagyták abba a sportolást, mert elmúlt a lelkesedésük. Nem látták magukon olyan hamar a fejlődést, ahogyan azt elképzelték, így elkönyvelték, hogy nekik ez nem megy. Nem hiába mondják az edzők, hogy oda kell figyelni a táplálkozásra, nem véletlenül adunk étkezési tervet, a tanácsok azért vannak, hogy megfogadjuk őket – tette hozzá.

Rövid távú célok

A személyi edző szerint az a legnagyobb kihívás az embereknek, hogy kiszakadjanak a saját kis komfortzónájukból. A kényelmet mindenki hamar megszokja, a változások pedig erőfeszítéssel járnak, muszáj időt hagyni magunknak arra, hogy átszellemüljünk. – Az a dolgunk, hogy mentálisan is felkészítsük a hozzánk érkezőket arra, hogy mivel néznek szembe, tudniuk kell, mit akarnak elérni, a mentális hit talán az egyik legfontosabb. Amikor elmegyünk edzeni, ki kell zárnunk a külvilágot, csak magunkra és arra a 1,5 órára szabad koncentrálni, csak így törhetünk ki a saját megszokott világunkból.

Számtalanszor tapasztaljuk, hogy sokan azért jönnek csak néhány alkalommal, vagy esetleg soha, mert mások véleményével foglalkoznak. Elméleteket gyártanak, hogy biztos mindenki őket figyeli, nem szabadna itt lenniük, hiszen nem idevalók. Azonban ezeket a gondolatokat el kell hessegetni, mindenkinek megvannak a saját céljai, s azokra kell 100 százalékosan koncentrálni – tette hozzá végül.

Tóth János azt tanácsolja, ha valaki az életmódváltáson gondolkodik, akkor a céljait is vezesse fel. Való igaz, hogy az egészséges, minőségi táplálkozás és a sport elengedhetetlen, viszont a végső célkitűzésig kellenek a rövid távú motivációk. Amelyek nem azért szükségesek, hogy többször megtapsolhassuk magunkat, hanem azért, hogy legvégül kimondhassuk: megcsináltam!

- Nagy Emese -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!