Sport

2014.11.25. 17:44

Belekóstolhattak, milyen a „nagyok” között

Berettyóújfalu - Amit akartak, elérték az újfaluiak, akik megtapasztalhatták, miben kell még fejlődniük.

Berettyóújfalu - Amit akartak, elérték az újfaluiak, akik megtapasztalhatták, miben kell még fejlődniük.Profi körülmények, profi hozzáállás, profi csapatok – a futsal elitjének életébe szagolhatott bele a magyar bajnok MVFC-Berettyóújfalu a múlt héten: Spanyolországban, az előző sorozat győztesével, a Barcelonával, az ukrán Lokomotiv Harkovval, és az angol Baku United együttesével egy csoportban, az UEFA Futsal Cup elitkörében, Európa legjobb tizenhat gárdája között mérkőzött meg ugyanis a csak honi játékosokból álló Mezei-Vill.

Elsőként a Barca gárdájával csapott össze Turzó József alakulata, mely 4-1-re kikapott, az újfaluiak közül Siska Gergő volt eredményes. Második meccsükön a Harkovval találkoztak Trencsényi Jánosék, akik ismét 4-1-re maradtak alul, a magyarok gólszerzője Dávid Richárd volt. Már ekkor eldőlt, utolsó mérkőzésétől függetlenül sem juthat már tovább az MVFC. A torna zárásaként a Baku következett, mely 6–0-ra gyűrte le az Újfalut.

A D jelű csoport küzdelmeit a hibátlan Barcelona nyerte meg, mely így bejutott a Final Fourba. A második hat ponttal a Harkov, a harmadik a Baku (3 pont) lett. Az MVFC nem szerzett egyetlen egységet sem, így az utolsó, negyedik helyen végzett ugyan, de nem vallott szégyent a sokkal erősebb riválisokkal szemben.

Helytálltak

– Fantasztikus élmény volt a barcelonai túra – kezdte Turzó József, akinek irányításával a Mezei-Vill történelmet írt azzal, hogy bejutott a Futsal Cup csoportkörébe. – Első meccsünkön egyből a világ legjobb egyletével, a Barcával játszottunk. A védekezésünkkel nem volt baj, gólt is sikerült lőnünk, ráadásul akcióból. Aztán az ukránok ellen már nem tudtunk olyan teljesítményt nyújtani, amilyet szerettünk volna, 4–1-re maradtunk alul megint, bár nem volt ekkora különbség köztünk. A torna végére teljesen elkészültünk az erőnkkel, és a Baku simán felülmúlt minket. Csak ezen a derbin nem tudtunk betalálni, pedig szerettünk volna – elemezte röviden a találkozóikat az újfaluiak mestere, aki szerint rendkívül hasznos volt ez a kis „kiruccanás”. – A kint töltött néhány nap alatt megtapasztalhattuk, miben szükséges fejlődnünk, amit tudunk, át kell adaptálnunk. Láthattuk, nagyon messze vagyunk még az elittől, a feladatunk, hogy próbáljunk közelebb kapaszkodni. Viszont amit akartunk, azt elértük, helytálltunk, és ez motivációt adhat a fiúknak egész szezonra, küzdhetnek, hogy újra átélhessenek ehhez hasonlót – vélekedett Turzó.

Az újfaluiak természetesen egy kis városnézésre is szakítottak időt, ám edzőjük nélkül voltak kénytelenek megismerkedni a hellyel. – Amíg a srácok mászkáltak, addig nekem lehetőségem nyílt a Barcelona trénerével megismerkednem. Nehéz volt összehozni a találkozót, ugyanis tíz ember dolgozik még az edző mellett, és velük kellett időpontot egyeztetni. De megérte, sokat tanultam tőle. Maga a csarnok is csodás, bár nem volt telt ház, de így is több ezer ember látogatott ki a meccsekre. Mi sem maradtunk szurkolótábor nélkül, hatvanan szorítottak értünk, és buzdítottak minket a helyszínen – tudtuk meg Turzó Józseftől.

Az MVFC kerete szerdán találkozik újra hazai környezetben, és folytatja a munkát, hogy a 2014/15-ös szezont is a lehető legjobb helyen zárja. Turzó József elmondta, bár több játékosának is jelenése van a hétvégén a válogatottban, azért próbálnak minél jobban ráhangolódni a jövő pénteki Győr elleni derbire, amelyre új dolgokkal is készülnek.

Egy reálosnak is élmény

Siska Gergő elmondhatja magáról, hogy betalált a Barcának, amit sokan irigyelhetnek tőle. – Az egy kicsit bánt, hogy csak szépítőgólt tudtam lőni, de ettől függetlenül így is ez eddigi pályafutásom legemlékezetesebb gólja. Nagy élmény volt a Futsal Cup az egész csapatnak, belekóstolhattunk, milyen a világ elitje között – mondta szűkszavúan Siska.

A Berettyóújfalu csapatkapitánya, Trencsényi János a válogatott tagjaként már nem egyszer játszhatott spanyolok, brazilok ellen, sokszor láthatta, milyen az, ha igazán magas fokon művelik a futsalt, ennek ellenére számára is örök emlék marad az elmúlt pár nap. – Rengeteget tapasztaltunk, láttunk, egy teljesen más világba csöppentünk. A csarnok öltözőfolyosói a csapatok képeivel vannak tele, az elért sikereket hirdetik. A Barca B-közepe olyan hangulatot teremtett, amit nem sok helyen láttam még, többször elénekelték az indulójukat, és végig szurkoltak. Jártunk a Camp Nouban, sőt, a Barcelona-Sevilla bajnokit is élőben láthattuk, bár én Real Madrid szurkoló vagyok, de így is hatalmas élmény volt, ahogy nyolcvan ezren Messi nevét skandálták. Annyi pozitív dolog ért minket, ami bízunk benne, sokáig kitart. Most tíz éves a klubunk, először jutottunk be a legjobb tizenhat közé, felértünk a csúcsra – lelkesedett Trenyó, aki persze azzal is tisztában van, hogy a különbség, ami a magyar és mondjuk a spanyol futsal között van, az ég és föld.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!