Sport

2013.10.01. 11:34

Fakanál helyett síp és zászló a kezekben

Debrecen - A női játékvezetőknek sokkal nehezebb a dolguk, mint férfi társaiknak, ám állják a sarat.

Debrecen - A női játékvezetőknek sokkal nehezebb a dolguk, mint férfi társaiknak, ám állják a sarat.Sok nő jár focimeccsekre, szurkolnak és izgulnak a kedvencekért. De hogy a kerítés másik oldalán, a pályán is megtaláljuk őket, az már teljesen más lapra tartozik. Néhány éve még elképzelni sem nagyon lehetett, hogy a hölgyek megjelenjenek a futballpályákon, sőt olyan vehemenciával és technikával lesznek megáldva, mint a férfiak. Mára már a női futball - főleg Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és Brazíliában - elérte azt a szintet, amely komoly figyelmet vívott ki magának. Hazánkban is egyre több hölgy dönt amellett, hogy kipróbálja a labdarúgást, esetleg igazolt játékos lesz, terveik túlnyúlnak a hobbi szinten, pedig számukra sokkal nehezebb ezt a sportágat művelni. És akkor még nem esett szó a női játékvezetőkről, aki szintén egyre többen kapnak szerepet a labdarúgásunkban!

Megyénkben jelenleg a játékvezetők 2-3%-a nő, de ez a szám jellemző hazánk más megyéiben is. Megyei, területi szinten asszisztensként, alsóbb osztályokban és utánpótlás meccseken pedig játékvezetőként ténykednek a hölgyek. Teljesítményük - akár a férfiaknál - a legtöbb esetben eredményfüggő, ám kirívóan negatív visszajelzés még nem érkezett a szövetséghez a hölgyek ténykedéséről. Ráadásul az is ténykérdés, hogy üde színfoltot jelent egy-egy csinos asszisztens, vagy bíró hölgy a sok marcona legény között a pályákon.

Nem tűrnek el mindent

Megyénkben Orosz Krisztina, Lévai Adrienn és Krassowsky Dóra állt játékvezetőnek, illetve asszisztensnek, s mint alább kiderül, egyikőjük sem bánta meg, hogy így döntött. Mindhárman azon a véleményen vannak, bár kemény fába vágták a fejszéjüket, kitartanak az elhatározásuk mellett.

Lévai Adrienn családjában többen is járnak meccsekre, a foci iránti szeretet miatt és kolléganője, Orosz Krisztina unszolására jelentkezett játékvezetői tanfolyamra.

- Mindenképpen szükséges a játék iránti érdeklődés, aki játékvezető akar lenni, ismernie kell az adott sportot. Hazai viszonylatban szeretnék minél magasabb szintet elérni, asszisztensként jó lenne bekerülni az NB III-as keretbe. Nincs negatív visszajelzés, a „beszólásokat” kiszűrjük, megpróbálunk nem oda figyelni rájuk. A durva megnyilvánulásokat azért mi sem tűrjük, ilyen esetben jelezzük az illetékesek felé - fogalmazott Adrienn.

Több motiváció

Orosz Krisztina későn jött rá, hogy focizni szeretne, ezért inkább a bíráskodás mellett döntött. Nem bánta meg, hiszen messzire eljutott, egészen a férfi NB II-ig.

- Eleinte ellenségesek voltak a nézők a női bírókkal, de szerencsére egyre inkább elfogadnak minket a pályákon. A szurkolói megnyilvánulások hely és mérkőzés függőek, de már úrrá tudunk lenni az érdekes megnyilvánulásokon. Ebben a sportágban amit lehetett már elértem, hiszen eljutottam egészen az országos kerettagságig, a jelenlegi szint teljesen megfelelő számomra, asszisztens vagyok főként megye I-es és II-es meccseken. A legfőbb célom, hogy megünnepelhessem a 15 éves jubilálásomat. Jó a közösség, hétvégenként sportolási lehetőség van és nem mellesleg egy kis zsebpénz is jár ehhez - sorolta mosolyogva a motivációkat Krisztina.

Sok a biztatás

Krassowsky Dóráéknál a családi hagyomány folytatódik, az ifjú hölgynél apai ágon minden férfi játékvezető, vagy az volt, így elsőszülöttként „muszáj” volt neki is beállni a sorba - de szerencsére érdekelte a foci. Megpróbálta, megszerette, levizsgázott és immár két éve játékvezető.

- Hobbiként kezdtem, de annyira megszerettem, ha úgy alakulna, akkor magasabb szinten is szívesen kipróbálnám magam. Vannak öltözői visszhangok, de nyitottak a női játékvezetők felé mind a klubok, mind pedig a szurkolók. Itthon újdonság még a mi ténykedésünk, ezért hideget-meleget is kapunk, ám sok a biztatás. Ha mégis eldurvul a helyzet, kérni lehet az illetékest, hogy „tegyen rendet”, de erre nagyon ritkán kerül sor. El kell fogadni, hogy néha bennünket sem kímélnek. Ha ilyen nagy fába vágja a fejszéjét egy nő, akkor fel kell készülni mindenre - fogalmazott Dóra.

A hölgyek ösztönöznének mindenkit, aki kacérkodik a játékvezetőség lehetőségével, bátran vágjon bele! A Magyar Labdarúgó Szövetség Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságától kapott információk szerint novemberben, vagy decemberben ismét tanfolyamot indítanának a megyében, amely férfiak és nők számára is egyaránt elérhető lesz.

HBN-PZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!