Sport

2013.05.08. 14:08

Hogyan égessük el zsírpárnáinkat

A táplálkozás mellett az is fontos, milyen edzéssel „harcolunk” a felesleg ellen.

A táplálkozás mellett az is fontos, milyen edzéssel „harcolunk” a felesleg ellen.Megérkezett a várva várt tavasz és egyre közelebb a strandszezon. Sokak számára kritikus időszak ez, mivel ekkor döbbenünk rá, hogy meg kellene szabadulni a tél folyamán felgyülemlett felesleges kilóktól. De mit is kell ezért tennünk? A kérdésre Danku József, a Cutler Gym testépítés-fitness szakedzője válaszolt.

Kell az oxigén

Megfelelő táplálkozással, súlyzós, valamint aerob edzéssel akár hetek alatt megszabadulhatunk a felesleges testzsírtól! Amikor kardió edzést végzünk, akkor a szív- és keringési (kardiovaszkuláris) rendszerünk állóképességi edzését végezzük, nagyobb terhelésnek kitéve azt. Az aerob edzés ellenben, ahogy a neve is mutatja, oxigéndús környezetben történő, alacsonyabb intenzitáson végzett „zsírégető” edzést jelent.

Mindkét tréningezési típus esetében különböző energiafelhasználási folyamatok zajlanak, és konkrét különbség van közöttük. Kardió edzés esetén a magas intenzitású terhelés következtében a pulzus a maximumot is elérheti, a szívünket terheljük vele. Az optimális pulzusszámot a (220-életkor) x 0.8 képlet segítségével tudjuk kiszámolni. Ennél a terhelési formánál jelentős a szénhidrát felhasználás az izmokban, így az edzés közben már nem szabad, hogy tudjunk beszélgetni.

Az aerob edzés ezzel szemben alacsonyabb intenzitású, de hosszabban tartó (steady-state) edzésformát jelent. A zsír elégetéséhez oxigénre van szükség, s mivel a zsírbontási folyamat sok időt igényel, az aerob edzés átlagosan legalább 40 percig kell hogy tartson. Ebben az esetben az optimális pulzusszámot a (220-életkor) x 0.6 képlet segítségével tudjuk kiszámolni. Ez az edzéstípus kedvezőbb hatással van a társas kapcsolatokra, az alacsonyabb terhelés miatt még képesnek kell lennünk arra, hogy edzőpartnerünkkel társalogjunk – fogalmazott Danku, aki azt is elárulta, kinek melyik mozgási forma ajánlott.

– A szabadtéri mozgások szerelmeseinek a különböző out door (szabadtéri) mozgásformák közül a kocogás, a kerékpározás, valamint az úszás ajánlható, akik viszont az időjárástól függetlenül egész évben szeretnének formában maradni, azoknak a fedett helyiségben végezhető (in door) edzőtermi aktivitások közül a futópad, terem-kerékpár, taposógép, mászógép, elliptikus futópad használata javasolt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!