Sport

2013.03.26. 16:16

Ki mennyiből gazdálkodhat?

Debrecen - Ebben az évben is eldöntötték, mire mennyit szán Debrecen városa.

Debrecen - Ebben az évben is eldöntötték, mire mennyit szán Debrecen városa. A közgyűlési határozatok alapján az idei esztendőben összességében mintegy 656 millió forintot fordíthat sportra a város – tudtuk meg Asbóth Endrétől, a közgyűlés kulturális, ifjúsági és sportbizottságának alelnökétől, aki kifejezetten harcolt azért, hogy a szabadidősportokra minél nagyobb összeget áldozzanak.

A női kézilabdát 50, míg a vízilabdát 30 millióval segíti a város. Szabadidősportokra 10 millió jut, a diáksportra pedig 6 millió. A sportlétesítményekkel, beruházásokkal kapcsolatos kiadásokra ugyancsak komoly összeg áll rendelkezésre, idén például 50 millió forintból újabb öt műfüves pályát kíván kialakítani a város. Az olimpikonok minél kiválóbb felkészülésének segítésére közel 20 milliót „áldoznak”, a Sportcentrum 350 milliót, a jégcsarnok 74 milliót, plusz három százalék kamattámogatást kap. Illetve rendezvényeket szintén patronál a város, ilyen például a Bocskai-ökölvívó-emlékverseny, melyre 12 milliót költött.

– Noha a kerékpárutak kialakítása és karbantartása nem kifejezetten ide tartozik, mégis lényegesnek tartom ennek megemlítését, hiszen ezek nélkül nem tudnának az emberek zavartalanul és jó körülmények között tekerni, kikapcsolódni – mondta Asbóth.

A nyereségadó is segít

A közgyűlés szakbizottságának alelnöke külön kiemelte, hogy TAO-s támogatással további jelentős összegekkel szponzorálhatók a sportszövetségek. Ennek keretében a látvány-csapatsportágak, a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, és a jégkorong, illetve ezek utánpótlásképzése a gazdasági társaságok nyereségadójából, illetve annak egy részéből finanszírozható. Amint azt megtudtuk, a TAO-s pénzek 2013-ban jócskán meghaladhatják a tavalyit, illetve Asbóth Endre arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai gazdasági helyzetet elnézve igen örömteli dolog, hogy ebben az évben is több száz milliót tud szánni a város a sportra. A 2012-es 700 millióhoz képest tehát nem sokkal csökkent a sportra fordítható összeg, sőt, a különböző módokon befolyó pénzekkel együtt talán nőtt is, mindenesetre a stagnálás már önmagában szép dolog.

A politikus legszívesebben a tömegsportra helyezné a hangsúlyt, amint mondta, az embereket arra kéne ösztökélni, tegyenek magukért, hiszen a sport, a testedzés nem csak az egészség megőrzésére, a stressz oldására „használható”, hanem a léleknek is jót tesz.

HBN-SZADÓ


A számok

  • Sportcentrum: 350 millió
  • jégcsarnok: 74 millió
  • műfüves pályák: 50 millió
  • női kézilabda: 50 millió
  • vízilabda: 30 millió
  • olimpikonok felkészülése: 20 millió
  • Bocskai-emlékverseny: 12 millió
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!