Sport

2012.07.30. 15:24

Kővágó-ügy - A MASZ szerint van lehetőség felülvizsgálatra

Budapest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Van lehetőség a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kétéves eltiltásáról hozott döntés felülvizsgálatára a diszkoszvető Kővágó Zoltán ügyében, ám ez mindenképpen hónapokat vesz igénybe - véli Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára.

Budapest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Van lehetőség a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kétéves eltiltásáról hozott döntés felülvizsgálatára a diszkoszvető Kővágó Zoltán ügyében, ám ez mindenképpen hónapokat vesz igénybe - véli Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára.A szövetségi elöljáró hétfőn a Digi Sport Reggli Start című műsorában azt is elárulta, hogy több összeesküvés-elméletük is van arra, miként végződhetett eltiltással egy olyan ügy, melyben a magyar doppingcsoport korábban, alapos vizsgálat után arra jutott, hogy Kővágó nem követett el vétséget.

Az idei Európa-bajnokságon bronzérmes diszkoszvetőt, aki a londoni olimpiára éremesélyesként utazott volna, egy tavaly augusztusi eset miatt büntette a CAS közvetlenül a játékok előtt, mert véleménye szerint a sportoló kivonta magát a doppingellenőrzés alól.

"Nem csak a Magyar Atlétikai Szövetség, hanem a független magyar doppingbizottság is ártatlannak tartja Kővágót. Jogerős elsőfokú ítélete ezt ki is mondta, amit később külföldön felülbíráltak, ahol szerintünk valakik befolyásolták a bíróság döntését - mondta Gyulai a műsorban. - Történt valami tavaly augusztusban Szolnokon, ám szerintünk a két doppingellenőr sosem találkozott Kővágóval. Ellenben az ellenőrök rokonok, vej és anyós, ami önmagában is érdekes és jelentősen gyengíti az érvelésüket, főleg, hogy négyen is mást állítanak velük szemben."

A főtitkár jelezte, a szövetség keresi, hogy ki állhat a háttérben.

"Keressük, vajon ki lehet ellenünk. Nagyon furcsa úgy vívni egy háborút, hogy körülötted az ellenfél láthatatlan és megfoghatatlan. Nem értjük az okokat, habár sejtéseink vannak, azért nem teljesen vakon tapogatózunk: van több összeesküvés-elméletünk. Nem elképzelhetetlen, hogy a kollektív bűnösség elve vetül még mindig a magyar nehézatlétikára nyolc év után is, de ez elképesztő lenne. Az is lehet, hogy vetélytársak állnak az ügy mögött, ami picit hízelgő, de inkább ijesztő."

A felülvizsgálati lehetőséggel kapcsolatban azt emelte ki Gyulai, van precedens arra, hogy megváltoztatják a CAS-ítéletet, de azt is elismerte, hogy Kővágón ez már igazából nem segít, mert minmt mondta: a "versenyző padlón van".

"Kinyilvánítottuk mindig, hogy Kővágó Zolitól érmet várunk Londonban. Biztos vagyok benne, hogy ott állt volna a dobogón. Az ő érmét nem tudjuk pótolni, de Pars Krisztián aranyat szerez majd, kicsit Zoliért is" - jelentette ki Gyulai Márton.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!