Sport - Foci

2016.08.13. 12:44

"Ne már, spori, ez most komoly?" - Szabályismeretek futballszurkolóknak

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Rengeteg módosítás történt, amivel jó, ha mindenki tisztában van!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Rengeteg módosítás történt, amivel jó, ha mindenki tisztában van!

A futball játékszabályai az elmúlt 50 évben egyszer sem változtak olyan sok területen egyszerre, mint most, éppen ezért górcső alá veszünk olyan módosításokat, amelyek akár vitára is okod adhatnak majd a megyei bajnokságokban, ha nem tudjuk pontosan a(z új) regulákat. A szabályismertetésben Sápi Csaba, a Hajdú-Bihar megyei Játékvezetői Bizottság elnöke volt a Hajdú-bihari Napló olvasóinak segítségére. Most az első részt olvashatják.

Gól cipő nélkül

Fontos tudnivaló, hogy ezentúl a mérkőzés nem kezdhető el, és nem is folytatható csapatonként 7 játékosnál kevesebbel. A játékvezető fegyelmezési jogköre jelentős mértékben kibővült. Újítás, ha egy játékos megsérti a játékvezetőt vagy kollégáit még a csapatösszeállítás megadása előtt, akkor nem nevezhető az adott mérkőzésre. Ha a fegyelmezetlenség a csapatösszeállítás leadása és a kezdőrúgás között történik, úgy a játékos nem szerepeltethető, viszont helyettesíthető egy benevezett cserejátékossal, aki viszont nem pótolható. (A csapat játékoscseréinek a száma nem csökken.) Fontos megemlíteni, hogy a kiállított játékos már nem tekinthető külső személynek, vele szemben további szankciók alkalmazhatók, amennyiben újabb sportszerűtlenséget követ el. Nagy változás, hogy azon hivatalos személyek (edző, gyúró, orvos, technikai vezető, cserék, lecserélt játékosok, kiállított játékos), akik engedély nélkül játéktérre lépnek és beavatkoznak a játékba, cselekedetükért közvetlen szabadrúgást kell ítélni az ellenfél javára az eset helyéről; amennyiben az a 16-oson belül történt, úgy büntetőrúgás következik. Szintén fontos megemlíteni, hogy a csapatkapitány nem élvez különleges státuszt és jogokat, de felelősséggel tartozik bizonyos mértékben csapata viselkedéséért.

Módosítás az is, hogy szabályos gól érhető el, ha a futballista korábban véletlenül elveszítette a cipőjét vagy a sípcsontvédőjét. A következő játékmegszakításnál azonban rendbe kell hozni a felszerelését. Az a játékos, akinek rendbe kellett hoznia felszerelését, visszatérhet játék közben is a pályára, ha felszerelését ellenőriztette valamelyik játékvezetővel, de kizárólag a játékvezető engedélyével.

Ha egy játékos olyan fizikai szabálytalanság következtében sérül meg, amiért a vétkes játékost kiállítani vagy figyelmeztetni szükséges, nem kell elhagyni a játékteret, amennyiben a vizsgálat vagy ápolás gyorsan megtörténik.


Az ápolásra vonatkozó regulák is változtak | Fotó: Derencsényi István


A labda játékba hozatalainál akkor kerül játékba a labda, ha elrúgták és egyértelműen elmozdult, a kezdőrúgást pedig hátrafelé is el lehet végezni.

Les vagy sem?

A les megítélésekor a felezővonal semleges területnek számít, ami azt jelenti, hogy a felezővonalon álló játékos nincs leshelyzetben. Fontos, hogy a les miatt megítélt közvetett szabadrúgást a szabálytalanság helyéről kell elvégezni, akár az ellenfél térfeléről is. Les megítélésekor nem lehet figyelembe venni a játékosok kezét vagy karját, beleértve a kapusokat is. Nagyon fontos változás, hogy ha valamelyik védőjátékos a játékvezető engedélye nélkül hagyja el a játékteret, akkor a következő megszakításig vagy ameddig a védekező csapat által a felezővonal felé megjátszott labda a büntetőterületen kívülre kerül, a les szempontjából úgy kell tekinteni, mint aki a saját kapuvonalán vagy az oldalvonalon van. Támadójátékosnál hasonló a helyzet.

A mezőnyben történő szimpla kezezésért közvetlen szabadrúgást kell ítélni. Amennyiben a kezezéssel egy játékos ígéretes akciót akadályoz meg, úgy sárga lappal kell figyelmeztetni. A nyilvánvaló gólhelyzet kézzel történő megakadályozásáért továbbra is piros lap jár.

Büntető és lap

A legfontosabb változások egyike, hogy amennyiben egy játékos a saját büntetőterületén belül olyan szabálytalanságot követ el, amely gól elérésében gátolja az ellenfelet vagy nyilvánvaló gólhelyzetet hiúsít meg, a büntetőrúgás megítélése mellett a játékost sárga lappal figyelmeztetni kell, kivéve ha a szabálytalanság visszatartás, visszahúzás vagy lökés volt, esetleg a vétkes játékos nem kísérli meg megjátszani a labdát, vagy nincs lehetősége, hogy támadást hajtson végre a labda megjátszására, illetve ha a szabálytalanság piros lap felmutatásával jár, bárhol is történik a játéktéren (például súlyos szabálytalanság vagy erőszakos cselekedet.). A fent leírt körülmények esetén a játékost ki kell állítani!

A büntetőrúgás tekintetében szintén nagyon fontos változások történtek. Amennyiben a 11-es végrehajtása előtt a kapus elmozdul a gólvonalról előre, nem csak meg kell ismételni a büntetőrúgást, de a kapust sárga lappal kell figyelmeztetni. A büntetőt végrehajtó játékos a nekifutás közben alkalmazhat cselező mozdulatokat, azonban amikor lövésre lendíti a lábát, már nem törhet meg a mozgása! Aki ilyen színlelő mozdulatot követ el, a büntetőrúgás eredményétől függetlenül sárga lapot kap és a védőcsapat jut közvetett szabadrúgáshoz. Amennyiben nem az azonosított játékos végzi el a büntetőrúgást, sárga lapos figyelmeztetés és a védő javára közvetett szabadrúgás jár.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!