Hirdetés

2024.05.23. 15:14

Mesterséges intelligencia a munkaerőpiacon: mit érdemes tudni róla?

A munkaerőpiacon tapasztalható változások nem csupán a technológia robbanásszerű fejlődésének köszönhetők, hanem a mesterséges intelligencia, vagyis az MI térnyerésének is. Az MI elkezdte átalakítani a munkavállalás módját, hatással van az álláskeresésre, a foglalkoztatásra és az üzleti folyamatokra egyaránt.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Ez az újfajta technológiai forradalom pedig új kihívások elé állítja mind a munkaadókat, mind a munkavállalókat. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy pontosan milyen módokon van hatással a munkaerőpiacra ez a modern átalakulás.

A megjelenő lehetőségek és kihívások

Az MI számos előnnyel jár ezen a területen. Az egyik legfontosabb felhasználási módja az automatizációban mutatkozik meg: ennek köszönhetően ugyanis egyes monoton feladatokat át lehet adni gépi rendszereknek, így a munkavállalóknak több idejük maradhat a kreatív és stratégiai feladatokra. Azt gondolhatnánk, hogy ez az előny elsősorban a gyártószalagok mellett használható ki, de számos más területen, például a HR-szekcióban vagy a marketing területén is lehet alkalmazni.

Emellett az MI hatalmas adatmennyiségek elemzésére képes, és ezek alapján sikeresen készít előrejelzéseket is. Ezáltal pedig segíthet a vezetőknek és tulajdonosoknak az üzleti döntések meghozatalában, csakúgy, mint a hatékonyabb munkavégzésben.

Sőt: az MI akár az álláskeresők segítségére is lehet. Manapság már gyártathatunk vele önéletrajzmintát, megírathatjuk vele a motivációs levelünket, sőt ha egy kicsit jobban értünk hozzá, akár az állásokra való jelentkezést is automatizálhatjuk.

Ugyanakkor nem tekinthetünk el attól, hogy az MI térnyerése kihívások elé is állítja a munkaerőpiacot. Az automatizáció révén sok olyan munka válik feleslegessé, amelyet korábban emberek végeztek el. Ez munkanélküliséget eredményezhet az érintett területeken, és átrendezheti a munkaerőpiaci struktúrát. Itt fontos megjegyeznünk, hogy sosincs késő ahhoz, hogy alkalmazkodjunk a munkaerőpiaci változásokhoz. A mesterséges intelligencia ugyanis nem helyettesíti az emberi munkát és nem elveszi a munkahelyeket, inkább együttműködik az emberi erőforrásokkal, miközben új típusú pozíciókat teremt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az MI bevezetése a különböző területeken új készségeket igényelhet a munkavállalóktól, és átképzési igényeket eredményezhet. Ez pedig azzal jár, hogy szélesebb tudásbázissal rendelkezünk majd, amit a következő önéletrajzmintánkba már bátran beírhatunk.

Az MI hatása a különböző iparágakban

Az MI hatása minden iparágban érezhető. Az egészségügyben például az MI segíthet az orvosi diagnózisokban, a betegmonitorozásban és a gyógyszerfejlesztésben. Az autóiparban az önvezető járművek fejlesztése is erre a technológiára épül. Az ügyfélszolgálati területeken az MI chatbotok révén képes lehet gyorsabb és hatékonyabb ügyintézésre. Az oktatásban az adaptív tanulási platformok az egyéni tanulási igényekre szabott tananyagot kínálhatnak, míg az építőiparban az MI segíthet az építési folyamatok optimalizálásában és a biztonság növelésében.

Így működik együtt az emberi munkával

Ahogy említettük, nem csupán arról van szó, hogy az MI helyettesíti az emberi munkát – hanem arról is, hogy segíthet az embereknek a hatékonyabb munkavégzésben. Az MI által nyújtott adatok és elemzések segíthetnek az embereknek jobb döntéseket hozni, emellett olyan területeken is segítséget nyújthat, ahol az emberi erőforrások korlátozottak, például a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő iparágakban.
Az emberi és gépi intelligencia együttműködése ráadásul új munkaköröket is létrehozhat: az MI-fejlesztők, az adatelemzők és a gépi tanulási szakértők iránti kereslet növekedése már most is látható.

Az MI és az etikai kérdések

Az MI térnyerése természetesen egészen újfajta etikai kérdéseket is felvet. Felmerülhet például a kérdés, hogy hogyan garantálható az adatvédelem és a magánélet védelme az MI alkalmazása során. Az, hogy hogyan lehet megelőzni az előítéleteket és a diszkriminációt az algoritmusokban. A mesterséges intelligencia fejlesztőinek tehát ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre is meg kell találniuk a választ a következő években – ezek nélkül ugyanis a fejlődés könnyen megtorpanhat.

Egy forradalom küszöbén

Már most is jól látszik: az MI forradalmasítja a munkaerőpiacot, új lehetőségeket és kihívásokat teremtve mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára. Az automatizáció révén számos feladat könnyebbé válik, miközben új munkalehetőségek jönnek létre a technológia fejlesztése és alkalmazása terén.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a kihívások mellett sem: a jövőben továbbra is fontos marad az emberi és a mesterséges intelligencia együttműködésének gördülékeny biztosítása. Emellett a fejlesztőknek folyamatosan keresniük kell a válaszokat az MI kapcsán felmerülő kérdésekre, különös tekintettel az adatvédelmi és etikai kihívásokra. Amennyiben ezeket sikerül megoldaniuk, a fejlődés akár még gyorsabban is betörhet az életünkbe – csak ekkor fogjuk realizálni, hogy amit most látunk, az nem több, mint a jéghegy csúcsa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában