Hirdetés

2024.03.27. 00:00

Mi az a plazma és miért adjunk? - benéztünk egy plazmaközpontba

Manapság egyre többet halljuk a felhívást, hogy adjunk plazmát, de mit jelent ez pontosan? Csapjuk a hónunk alá a tévét és szolgáltassuk be? Mire jó a plazma egyáltalán, és milyen előnyeink származhatnak a plazmaadásból? Fáj, veszélyes, van mitől tartanunk? A BioLife debreceni plazmaközpontjában jártuk, ahol a központ vezetője mellett egy donort is kérdeztünk a részletekről.

Haon.hu

Matolcsi Zsolt szinte pihenni jár a plazmaközpontba

Forrás: Czinege Melinda

A vérplazma a vérünk alkotóeleme, szalmasárga, 90 százalékban vizet, továbbá tápanyagokat, hormonokat, ásványi anyagokat és több mint 120 különböző fehérjét tartalmaz. Számos létfontosságú gyógyszer készül belőle, viszont laborban nem lehet előállítani – ismertette Molnár Attila, a BioLife debreceni plazmaközpontjának vezetője. 

Forrás: Czinege Melinda

Elmondta, hogy a vérplazmánkban lévő fehérjék fontos feladatokat látnak el, és akinek ezek hiányoznak a szervezetéből, annak külsőleg kell ezeket pótolni plazmából előállított készítményekkel. Például hemofíliás eseteknél, immunhiányos betegségeknél jelentős, gyakran életmentő a szerepe. De emellett tudjuk azt is, hogy öt emberből legalább négynek nagy valószínűséggel szüksége lesz plazmára vagy plazmából előállított készítményekre élete során, főleg baleseteknél, égési sérüléseknél, de vérplazmát használnak például a műtéti ragasztókhoz is.

Kétségtelen, sokak számára létszükséglet, hogy vérplazmát kapjanak, amit csak az emberi szervezet képes előállítani. De mi történik azokkal, akiktől leveszik ezt az értékes anyagot? Nem lép fel a donoroknál hiány? - kérdeztük Molnár Attilát.

„ Itt nem történik „vérveszteség”, pontosabban csak a vér plazma része kerül levételre, ellentétben a véradással. A vérplazmában található faktorok és fehérjék pedig maximum 72 órán belül újratermelődnek a szervezetben” – tájékoztatott.

Molnár Attila, a BioLife debreceni plazmaközpontjának a vezetője
Molnár Attila, a BioLife debreceni plazmaközpontjának vezetője
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette, nem adhat bárki és bármilyen állapotban, bizonyos feltételeknek meg kell felelni, illetve plazmaadás előtt be kell tartani néhány alapszabályt. – Donornak azok jelentkezhetnek, akik 18 és 60 év közöttiek, a testsúlyuk 50 és 150 kilogramm közé esik és nem rendelkeznek semmilyen krónikus betegséggel. Alapos orvosi vizsgálat előzi meg az első plazmaadást, hogy biztosan megállapítsák az alkalmasságot, ezáltal a plazmaadók egy ingyenes egészségügyi szűrésen is részt vesznek. A plazmaadás előtti napon figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre, és hogy ne táplálkozzanak a donorok zsírosan, kerüljék a piros bogyós gyümölcsöket, inkább a fehérjedús, mediterrán diéta javasolt – ismertette az előzetes tudnivalókat a központ vezetője.

Arról is kérdeztük, hogy mi történik velünk a plazmaadás után, szükséges-e a napokig tartó ágynyugalom vagy mehetünk rögtön ejtőernyőzni.

„Attól függ, hogy érezzük magunkat a plazmaadás után, hogy mennyi folyadékot ittunk előtte, betartottuk-e a táplálkozással kapcsolatos utasításokat. Ha megfelelően felkészültünk, akkor nem kell semmilyen tünettől tartanunk, de csak a plazma levétele után fél órával távozhatunk, ennyit ugyanis a véradáshoz hasonlóan mindenkinek itt kell tartózkodnia az esetlegesen fellépő szédülés miatt. Szintén lényeges a vérzéscsillapítás, a nyomókötést lehetőleg ne szedjük le azonnal, hagyjuk fent, amíg javasolják. A plazmaadás nem kényszerít ágynyugalomra, de 24 órán belül lehetőleg ne sportoljunk, ne tegyük ki a szervezetet nagyobb megterhelésnek, ne ilyenkor szaladjunk fel a hangversenyzongorával a tizedikre, illetve ne fogyasszunk alkoholt„ – számolt be Molnár Attila.

A plazma levételének a folyamatába is betekinthettünk, Matolcsi Zsolt katona osztotta meg a tapasztalatait, miután pár perc alatt rákötötték a gépre és feltett lábakkal kényelmesen hátradőlt a modernül berendezett teremben, ahol ingyenes wifi is szolgálja a kikapcsolódást.

„2017 óta vagyok donor, mióta az ismerősi körömben az egyik gyereknek szüksége volt olyan gyógyszerre, amit vérplazmából állítanak elő. Azóta minden évben eljövök, ahányszor lehet, mert tudom, hogy ezzel jót teszek, mellesleg költségtérítést is kapok. Általában kirándulásra költjük a pénzt családdal, tavaly bútorokat vettünk, pár hete pedig nyertem egy tévét az aktuális nyereményjátékkal” – részletezte Matolcsi Zsolt, hogyan térül meg a segítség.

Matolcsi Zsolt katona
Matolcsi Zsolt katona
Forrás: Czinege Melinda

A folyamatról elmondta, hogy általában 45 percet vesz igénybe, három gyermekes családapaként ilyenkor szokott pihenni.

„Egyáltalán nem fáj, az asszisztensek úgy szúrnak, hogy észre se lehet venni. Semmilyen kellemetlenséggel nem jár, sőt, legalább addig sem rohanok, míg itt vagyok. Mióta plazmát adok, az étkezésemre is jobban odafigyelek, kevesebb zsíros ételt fogyasztok” – jegyezte meg.

És mit tanácsol azoknak, akik szeretnének belevágni?

„Ne féljenek a tűtől és bátran vállalkozzanak vérplazmaadásra, mert segítenek azokon, akiknek ilyen készítményekre van szükségük, és donorként ők is nyernek vele.” A plazmaadásról minden hasznos információ megtalálható a teddmegmost.hu oldalon.

Forrás: Czinege Melinda

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában