Hirdetés

2024.01.12. 23:10

Így gyűjtsük otthon a szelektív hulladékot!

Otthon, egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk a környezet védelméért, ha a hulladékot szétválogatva, szelektíven gyűjtjük. És hogy mi a szabály? Minden szeletív hulladék kerüljön a szelektív kukába. A MOHU segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

PR cikk

Ha szeretnénk kivenni a részünket a környezet védelméből, ezt könnyedén megtehetjük már azzal is, ha otthon szétválogatva, szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Az otthoni szelektív hulladékgyűjtéssel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a hulladékunk minél nagyobb részét hasznosítsák újra. Vagyis kevesebb hulladék kerüljön a hulladéklerakókba és a környezetbe. Az újrahasznosításnak köszönhetően a gazdaság nyersanyagot, valamint energiát takarít meg, amivel a klímaváltozás fő felelősének tartott szén-dioxid-kibocsátás is csökkenhet.

A hazai szelektív hulladékgyűjtési rendszer egymást kiegészítő elemei közül kétségkívül a legkényelmesebb gyűjtési mód az otthoni, házhoz menő gyűjtés az, amikor nem kell elvinni a szelektíven gyűjtött hulladékot egy erre kijelölt helyre, hanem a szolgáltató odamegy érte, és elszállítja. A szabályok pofonegyszerűek, betartásukhoz elegendő mindössze az alábbi szempontokra tekintettel lennünk.

Jó, ha tudjuk: az, hogy hányféle szelektív kukába gyűjthetünk, országszerte változhat, az viszont, hogy milyen típusú hulladék kerülhet a szelektív gyűjtőbe, mindenhol érvényes. Arra is figyeljünk, hogy az újrahasznosítható anyagokat tiszta, kiöblített, ételmaradéktól mentesen tegyük a szelektív kukába.

Mi kerüljön a szelektív kukába?

A szelektíven gyűjthető papírhulladékok közé a hullámkarton, kartondoboz, reklám- és egyéb újság, szórólap, csomagoló- és nyomtatópapír, papír tojástartó, füzet, illetve könyv tartozik. Vagyis ide tegyük például az elektronikai berendezések hullámkarton csomagolását és a postaládába kerülő áruházi reklámújságokat is, viszont a tojástartó esetében győződjünk meg róla, hogy valóban papír alapanyagú-e a csomagolás. Ne ide kerüljön viszont a használt szalvéta, a koszos kéztörlő és papír zsebkendő! A nagyobb kartondobozokat, melyek nem férnek a kukába vagy zsákba, összekötegelve tegyük a gyűjtési napokon a kuka mellé!

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

Bár tartalmaznak papírt is, a szelektív műanyag hulladék gyűjtésére szolgáló kukába dobjuk a tejes és nem visszaváltható üdítős dobozokat, és kiöblítésük után ide helyezzük például a háztartásban felgyűlt kozmetikai és tisztítószerek flakonjait is. A műanyaghulladékok közül tehát a következő fajtákat gyűjtsük különválogatva a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés keretében: a nem visszaváltható ásványvizes, alkoholos és üdítős műanyag palack, tejtermék kiöblített pohara, tégelye, kozmetikai szerek flakonja, tubusa, tégelye, tisztító- és mosószerek csomagolása, fólia, habosított fólia, műanyag kupak, polisztirol, élelmiszerek műanyagcsomagolása, valamint többrétegű tejes és üdítős italoskartonok. Ne rakjunk viszont a tárolóba savas, lúgos, étolajos flakonokat, használt intimhigiéniai hulladékot és benzineskannát!

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

A fémhulladékok esetében is számos otthoni hulladék újrahasznosítható, a szelektív kukába kerülhet a fém italos doboz, konzervdoboz, fémkupak, háztartási fémtartalmú eszközök, vagyis ilyen módon például a kidobásra ítélt régi evőeszközöknek is megadhatjuk az esélyt az újjászületésre. A festékes doboz, spray, elektronikai berendezések és alkatrészek, elem és akkumulátor azonban ne az otthoni szelektív kukába kerüljön! Az elromlott háztartási kis- és nagygépek és más veszélyes hulladékokok az arra kijelölt hulladékudvarokban vagy az áruházakban adhatóak le.

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

Lényeges, hogy az egyik kategóriába sem besorolható „maradékot” se tegyük lendületből az általános szeméttárolóba, hiszen az üveg, a textil - feleslegessé vált ruhák és cipők - a használt sütőolaj is külön gyűjthető!

A hazai települési hulladék körülbelül 38 százalékát, mintegy másfél millió tonnát gyűjtötték be szelektíven 2021-ben. Ez a mennyiség több mint 8300 utasszállító repülőgép tömegének felel meg. Ez nem kevés, de fontos, hogy tovább javítsuk az arányt.

A MOHU célja, hogy kedvező változtatásokkal tovább javítsa a szolgáltatás minőségét és a házhoz menő szelektív gyűjtési arányt. Ezáltal az eddigieknél is egyszerűbben vághatunk bele a hulladékok otthoni szelektív gyűjtésébe.

Gyűjtsünk tehát mindannyian szelektíven, és azt se feledjük: a fenntartható, környezettudatos fogyasztói magatartásnak az is feltétele, hogy a lehető legkevesebb hulladékot állítsuk elő, az erre alkalmas tárgyakat, anyagokat pedig lehetőleg használjuk újra többször!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában