Hirdetés

2023.12.11. 12:56

Előzzük meg a pneumococcus baktérium okozta megbetegedéseket

Lassan itt kopogtat a tél, és egyre több körülöttünk a tüsszögő, köhögő ember, ami emlékeztethet minket arra, hogy bizony megkezdődött a légúti vírusfertőzések időszaka. Mai ismereteinkkel már nem legyinthetünk rá, hiszen egyre többet tudunk a téli légúti vírusfertőzésekről, melyeket csak fokozhatnak a bakteriális társfertőzések. A megelőzési módokkal kapcsolatosan érdemes felkeresni kezelőorvosunkat és kikérni a tanácsát.

PR cikk

Forrás: Shutterstock

A vírusok okozta légúti betegségeket gyakran kísérhetik bakteriális felülfertőződések

Sokunk utazik nap mint nap busszal vagy vonattal, majd a munkahelyünkön vesznek körül minket a kollégák vagy a zsúfolt üzletekben állunk sorba. Az új típusú koronavírus, az influenzavírus vagy a légúti óriássejtes vírus (RSV) láthatatlanul, a légutakon keresztül, cseppfertőzéssel is terjednek, és ezek a vírusok önmagukban is veszélyesek lehetnek ránk és szeretteinkre. Ráadásul a vírusok okozta légúti betegségeket gyakran kísérhetik bakteriális felülfertőződések, amelyek a betegség lefolyását súlyosabbá tehetik. (1,2) Kevéssé ismert tény, hogy az influenza esetek akár 35%-ánál alakulhatnak ki kórházi kezelést igénylő bakteriális társfertőzésből adódó betegségek, mint például a pneumococcus okozta bakteriális tüdőgyulladás. (2,3)

A pneumococcus baktérium többféle betegség okozója is lehet

A pneumococcus baktériumot leginkább a bakteriális tüdőgyulladás kórokozójaként ismerjük, de ennél súlyosabb lefolyású betegségeket is okozhat főleg az idősek és a csecsemők, illetve kisgyermekek körében. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed.

Hazánkban a kisgyermekek pneumococcus elleni védőoltása 2014-ben kötelező védőoltásként bekerült a Nemzeti Immunizációs Programba. A gyermekek védőoltásával azonban az idős korosztály védelme nem biztosított, számukra a fertőzés és megbetegedés az idősödő szervezet csökkenő védekező funkcióját figyelembe véve komoly problémát jelenthet. (4,7)

A baktériumot az óvodás korú gyermekek nagy arányban hordozzák tünetmentesen az orr-garat nyálkahártyájukon így ez a korosztály nagy szerepet játszik a fertőzés terjesztésében. Gyengébb immunrendszer esetén, például időseknél vagy krónikus betegeknél, illetve egy influenza vagy RSV fertőzést követően a baktérium könnyebben megfertőzheti a tüdőt, ezzel tüdőgyulladást okozva. Súlyosabb betegségek is kialakulhatnak – agyhártyagyulladás, vérmérgezés –, amennyiben a véráramba vagy az agyfolyadékba kerül a kórokozó. (3,5,6)

Bizonyos életkorban és állapotokban fontos lehet a megelőzés

Felnőttek esetében a pneumococcus okozta tüdőgyulladás kialakulásának gyakorisága 50 éves kortól emelkedhet az immunrendszer öregedése és a krónikus betegségek kialakulása, megléte miatt. A megfelelő antibiotikum szedése általában gyógyulást eredményez, azonban súlyosabb esetekben az állapot kórházi kezelést igényelhet. (6,7)

A pneumococcus baktérium által okozott betegségek előfordulása, a szövődmények esetleges súlyossága vagy a kórokozó antibiotikumokkal szembeni ellenállóképessége miatt bizonyos életkorban és állapotokban fontos lehet a megelőzés, így például védőoltások alkalmazása. (5,6)

A pneumococcus elleni oltás javasolt:

  • 2 éves kor alatt és 50 éves kor felett mindenkinek,
  • krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre: tüdő- (COPD, asztma), szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, immunsérülteknek
  • dohányosoknak, valamint léphiányosoknak. (7)

Tudta?

A pneumococcus fertőzés következtében kialakult súlyos kórképek halálozási aránya az ellátó rendszer fejlődése, az elérhető terápiás alternatívák korszerűsödése ellenére az 1950-es évek óta változatlanul magas 10–12 százalék közötti értékről nem tudott elmozdulni.

A pneumococcus okozta tüdőgyulladás felismerése főleg időskorban okozhat nehézséget, amikor a betegség sokszor jellegtelen tünetekkel jelentkezik, és mire diagnosztizálásra, vagy antibiotikum kezelésre kerül sor, a betegek annyira elesett állapotba kerülhetnek, hogy kórházi kezelés válik szükségessé. (8)

Új megelőzési lehetőség az Apexxnar védőoltás a pneumococcus baktérium okozta megbetegedések ellen

Az Apexxnar szuszpenziós injekció a pneumococcus baktérium 20 típusa ellen nyújthat védelmet 18 éves és idősebb egyéneknél. Ez jelenleg a konjugált pneumococcus elleni védőoltással elérhető legszélesebb körű védelem. A konjugált vakcinák hatására immunmemória alakul ki, és az általuk biztosított immunitás tartós. (7) Az is előnyt jelenthet, hogy a szezonális influenza elleni (inaktivált influenza) védőoltással egyidejűleg is beadható, különböző injekciós helyre. (9)

Azzal már egyre inkább tisztában vagyunk, hogy egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni. A védőoltás pedig nem csupán lehetőség, hanem felelősség is, hiszen nemcsak önmagunkat védhetjük a beadatásukkal, hanem a körülöttünk élőket is. Védőoltás felvételével csökkenthetjük a fertőzés terjedésének kockázatát a családtagok, iskolatársak vagy kollégák, barátok, szomszédok és a közösség más tagjai körében is. (10)

Apexxnar szuszpenziós injekció, adszorbeált pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (20-valens), amely a Streptococcus pneumoniae baktérium 20 típusa által okozott betegségek megelőzésére szolgál. Orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer.

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a betegtájékoztató 4. pontjában talál további tájékoztatást.

Referenciák:

1. Metersky ML, Masterton RG, Lode H, File TM Jr, Babinchak T. Epidemiology, microbiology, and treatment considerations for bacterial pneumonia complicating influenza. Int J Infect Dis. Vol 16, Issue 5, May 2012, Pages e321-e331 https://doi.org/10.1016/j.ijid.2012.01.003

2. Morris DE, Cleary DW, Clarke SC. Secondary bacterial infections associated with influenza pandemics. Front Microbiol. 2017;8:1041. doi:10.3389/fmicb.2017.01041.

3. Klein EY, Monteforte B, Gupta A, et al. The frequency of influenza and bacterial coinfection: a systematic review and meta-analysis. Influenza Other Respir Viruses. 2016;10(5):394-403. doi:10.1111/irv.12398.

4. Dr. Mészner Zsófia at al. A magyarországi pneumococcus immunizációs program eredményei a legfrissebb surveillance adatok elemzése alapján Ime – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy XV. Évfolyam 5. Szám 2016. Június. Elérhető: https://www.healthware.hu/application/files/6716/3731/8691/PCV_eredmenyek_2016.pdf

5. Takehiko Shibata at al. Respiratory syncytial virus infection exacerbates pneumococcal pneumonia via Gas6/Axl-mediated macrophage polarization. J Clin Invest. 2020; HYPERLINK “http://www.jci.org/130/6” 130(6):3021-3037. https://doi.org/10.1172/JCI125505. 6. Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségvonal Pneumococcus fertőzés. https://egeszsegvonal.gov.hu/p-q/1409-pneumococcusfertozes.html Utolsó megtekintés: 2023.10.24.

7. Védőoltási Módszertani levél a 2023 évi védőoltásokról Elérhető: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/modszertani_levelek Utolsó megtekintés: 2023.10.24.

8. Ludwig, E. (2017). Pneumococcus, illetve bármely okú septicaemia, meningitis és pneumonia gyakoriságának és halálozásának alakulása Magyarországon 2006 és 2014 között. Medical Tribune, XV.(3), 19–20.

9. Apexxnar szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben betegtájékoztató. Szöveg ellenőrzés dátuma: 2023. október 09. Elérhető: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/apexxnar#product-information-section 10. Európai Vakcinázási Információs Portál A védőoltás előnyei a közösség számára. Elérhető: https://vaccination-info.eu/hu/vedooltasok/vedooltas-elonyei-kozosseg-szamara Utolsó megtekintés: 2023.10.24.

Lezárás dátuma: 2023.11.28.
PP-PNR-HUN-0006
NNGYK engedélyszám: OGYÉI/69381-2/2023 A jelen anyag a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 17. § (5) bekezdése szerinti egészségnevelési célú – az egészségügyi államigazgatási szerv által egyedileg engedélyezett védőoltási programot népszerűsítő kampány része.

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület
Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában