Hirdetés

2023.12.05. 00:00

Ha Debrecen, akkor turizmus, ha turizmus, akkor a DSZC Bethlen

A 165 éves Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium a cívisváros szívében várja a gazdasági ismeretek és a turisztika iránt érdeklődőket.

PR cikk

Közeleg a középiskolai felvételi időszak, sok család azonban még nem döntött az általános iskolás gyermeke iskolaválasztásával kapcsolatban. A Debreceni Szakképzési Centrum tizenegy iskolájának egyike a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium, ahol két ágazatban három szakmát kínálnak. A Bethlen az ország száz legjobb technikumainak egyike, múltja 165 évre nyúlik vissza, ma a belváros szívében várja a gazdasági ismeretek és a turisztika iránt érdeklődőket. Nemrég Tirpák Zsolt kancellártól azt is megtudtuk, kinek érdemes ide jelentkeznie, és milyen szakmákat sajátíthatnak el itt a diákok. A DSZC első embere elmondta, hogy a Bethlenben jelenleg 856 tanuló folytatja tanulmányait nappali rendszerben, készül az érettségire, szakmai vizsgára, majd a felsőoktatásba vagy a munkaerőpiacra.

– A technikusi képzés egy 5 éves képzési forma, melynek első két éve ágazati alapoktatás, általános szakmai orientáció, a következő három éve pedig a szakmai képzés. Az ágazati alapoktatás időszakában a diákjaink a szakmai alapokat intézményi, tanirodai, tankonyhai, tanéttermi környezetben ismerhetik meg, a 11. évfolyamtól azonban a képzést a duális partnerekkel együttműködve valósítjuk meg, ami lehetőséget nyújt a szakmát tanulóknak, hogy élő szakmai környezetben ismerjék meg a munka világát, a munkakultúrát és a legmodernebb irodai és turisztikai, vendéglátóipari megoldásokat – fejtette ki a kancellár. Kiemelte, hogy a Bethlen diákjai modern szállodai és irodai környezetben fejlődhetnek, emellett az iskola rendkívül széleskörű gazdasági partnerkapcsolatokkal rendelkezik, így a tanulóknak kiemelkedő lehetőségeik vannak a tanulásra és a munkatapasztalat szerzésére.

Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium
Forrás: Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium

– A Bethlenben Turizmus-vendéglátás ágazat területen tanulhatnak a tanulóink egy szakmában, a Gazdálkodás és menedzsment ágazaton belül pedig két szakmából választhatnak. A Turizmus-vendéglátás ágazaton belül a turisztikai technikus szakmát választhatják, míg a Gazdálkodás és menedzsment ágazaton belül a vállalkozási ügyviteli ügyintéző, valamint a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakmát sajátíthatják el – magyarázta.

Karöltve a Debreceni Egyetemmel

Mint elhangzott, a turisztikai technikus szakmában, valamint a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakmában 1-1 osztályt a Debreceni Egyetemmel együttműködésben okleveles technikusképzésként valósítanak meg. Ezeknek a képzéseknek a lényege, hogy a képzési tartalmat az egyetemmel összehangoltan készítették el. Az ide felvételt nyert tanulók egyszerűsített felvételi eljárásban kerülnek be a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karára és az egyetemi tanulmányaik alatt kreditbeszámítással rövidebb képzési idővel számolhatnak, mindemellett ez egy kiemelkedően magas színvonalú képzés, melynek egyik szakmai garanciája a Debreceni Egyetem.

Széles idegennyelv-palettával

A munkaerő-piaci versenyképesség jegyében ebben az iskolában az angol, a német, az orosz és a kínai nyelv oktatását is biztosítják. A Turizmus vendéglátás ágazat egyik turisztikai technikus osztálya, valamint a Gazdálkodás és menedzsment ágazat vállalkozási ügyviteli ügyintéző osztálya nyelvi elkészítő képzéssel indul, és két tanítási nyelvű képzéssel folytatódik. – Ez azt jelenti, hogy a képzési idő 5 év helyett 6 év, az előkészítő évfolyamban pedig a diákok óraszámának túlnyomó része idegen nyelv, amely kiemelkedő színvonalú nyelvtudást eredményez a 9. évfolyamra, az ágazati alapoktatás kezdetére. A 10. évfolyamtól pedig meghatározott tantárgyakat idegen nyelven tanulhatnak a tanulók – fűzte hozzá.

Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium
Forrás: Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium

A kancellár kitért arra is, hogy az iskola nemzetközi kapcsolatrendszerének és pályázati elkötelezettségének köszönhetően a tanulók ERASMUS projekt keretében évente 2-3 hetet külföldi tanulmányúton tölthetnek, ahol bővíthetik a nyelvtudásukat és megismerhetik a külföldi munkakultúrát, gazdasági és turisztikai környezetet. – A pályaorientációra is rendkívül nagy figyelmet fordítunk. Törekszünk arra, hogy közelebb hozzuk a pályaválasztó diákok számára a gazdálkodást, pénzügyet, valamint a turisztikát. Ez egy nagyon színes pálya, itt kulcsfontosságú alaptudásra tehetnek szert a tanulók. A pénzügy, az ügyvitel az élet minden területén hasznos tudás lehet, és az élet versenyképességének és jövőképességének záloga az itt szerzett tudás – fogalmazott.

Elmondta, hogy a Bethlenben felvételi és az általános iskolai eredmények adják a felvételi rangsor alapját, ezen felül a Turizmus-vendéglátás ágazaton belül foglalkozás-egészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálat a felvétel feltétele. Minden vidéki tanuló számára tudnak kollégiumi férőhelyet biztosítani, hiszen a DSZC három kollégiumot működtet, négy telephellyel, a Bethlennek ráadásul saját kollégiuma van.

Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium
Forrás: Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium

Tárt kapukkal a felsőoktatás felé

Tirpák Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy az itt végzett tanulók a felsőoktatási intézmények gazdálkodás és menedzsment, illetve turisztika területeire hatalmas előnnyel érkeznek, hiszen óriási szakmai tapasztalattal rendelkeznek azokkal szemben, akik nem technikumban végeztek. – Nagy számban tanulnak tovább tanítványaink a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán. Természetesen a Bethlenben végzettek nem csak az ágazaton belül tudnak továbbtanulni a felsőoktatás irányában, hanem széleskörű palettán tudják felsőoktatási szakra beadni jelentkezésüket. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karával szoros szakmai együttműködésben dolgozunk a tanulók fejlődése és továbbtanulása érdekében – fejtette ki. Megjegyezte, hogy a munkaerőpiac nagyon várja közgazdaságtan területén végzetteket, a tanulóik döntő részben saját szakmájukban tudnak elhelyezkedni. – Szeretnénk kiemelni a városban a szolgáltató ágazat területén foglalkoztatást biztosító nagyvállalatok szerepét is – jegyezte meg végül. A szakképzésbe jelentkező diákok mind ösztöndíjat;- vagy akik duális partnernél helyezkednek el, szakképzési munkabért kapnak, melynek részleteiről a DSZC honlapján lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában