Hirdetés

2023.11.28. 00:00

Tárt karokkal várja az építőipar a friss munkaerőt Debrecenben

Ácsok, burkolók, festők és szerelők: akinek fontos, hogy keresett szakmát tanuljon, annak az Építech is befutó lehet.

PR cikk

Forrás: DSZC

A Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolában három ágazatban kilenc szakmából választhatnak a jelentkezők, akik később keresett és jól kereső szakemberekké válhatnak. A Haon a napokban Tirpák Zsolt kancellárt kérdezte a népszerű szakiskola képzéseinek részleteiről.

– A Kassai út 25. szám alatt működő Építechben jelenleg 368 diák tanul nappali rendszerben, készül szakmaválasztásra, szakmai vizsgára, illetve a munkaerőpiacra. Az iskola orientációs évfolyamot, dobbantó programot, műhelyiskolát és szakiskolai képzési lehetőséget is biztosít – összegzett. Hozzáfűzte, hogy az iskola Debrecen és a régió meghatározó szakképző intézménye, mely fél évszázados múltra tekint vissza. Eleinte leginkább építőipari szakemberképzésről volt ismert, ma már azonban szélesebb az építőiparnál a programja.

Forrás: DSZC

Szakmai gyakorlat teszi a mestert

A kancellár tájékoztatott arról is, hogy a szakképző iskola 9. évfolyamán ágazati alapoktatás zajlik, melyen a szakmai alapokat tanműhelyi környezetben ismerhetik meg a tanulók, a 10. évfolyamtól azonban a képzést a duális partnerekkel együttműködve valósítják meg, ami lehetőséget nyújt a tanulóknak, hogy élő szakmai környezetben ismerjék meg a munka világát, a munkakultúrát és a legmodernebb technológiai megoldásokat. – Az Építech rendkívül széles körű gazdasági partnerkapcsolattal rendelkezik, így a tanulóknak kiemelkedő lehetőségeik vannak a tanulásra és a munkatapasztalat szerzésére – fűzte hozzá.

Az Építech szakképző iskolai képzésében Építőipar ágazaton belül a tanulók az ács, a burkoló, a festő, mázoló, tapétázó, és a kőműves szakmákat választhatják, az Épületgépészet ágazaton belül a hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő, a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, a víz- és csatornarendszer-szerelő szakmákat, a Fa- és bútoripar ágazaton belül pedig az asztalos és a kárpitos szakmákat sajátíthatják el. Az iskolában az angol és német nyelv oktatását is biztosítjuk – sorolta.

Forrás: DSZC

A szakmai tudás az első

Tirpák Zsolt hangsúlyozta, hogy a szakképző iskolai képzési formában, így az Építechben is nagyobb jelentősége van a szakmai tantárgyaknak, és kisebb óraszámban tanulnak a diákok általános műveltséget megalapozó tárgyakat. – A tanulók a 11. évfolyam végén szakmai vizsgát tesznek. Azok a diákok, akik szeretnének érettségi vizsgát is tenni, a felnőttoktatás keretén belül megtehetik ezt, ezzel később akár a felsőoktatás lehetősége is adott a számukra. Jellemzően azonban – mivel az itt tanulók nagyon megszeretik a szakmájukat – rövid időn belül bekapcsolódnak a munkaerőpiaci tevékenységbe.

Segítség a döntésben

Mint elhangzott, az intézményben lehetőség van orientációs évfolyamban részt venni, ahova azokat a tanulókat várják, akik a 8. évfolyam végén nem tudják még eldönteni, hogy milyen területen tanuljanak tovább. – Egy elsietett döntés helyett az orientációs évfolyammal egy remek lehetőséghez jutnak, mivel egy évet nyernek arra, hogy megismerjék a pályákat, mellyel megalapozott döntést hozva kezdhetnek bele a szakmatanulásba. – Ez egy kevésbé ismert, ám nagyszerű lehetőség annak érdekében, hogy elkerüljék azt, hogy az elsietett döntés miatt a tanulót kudarcok érjék tanulmányai alatt, tehát, ha valaki bizonytalan, időt nyerhet, ha az orientációs évfolyamot választja – jegyezte meg. Kiemelten figyelnek arra is, hogy a szakmai tudás átadásán, a nevelésen túl az önmenedzselés képességét is fejlesszék, támogassák a diákjaikban.

Forrás: DSZC

A pályaorientációra a DSZC az Építechben is rendkívül nagy figyelmet fordít. A kancellár elmondta, törekednek arra, hogy közelebb hozzák a pályaválasztó diákok számára az alkotó építőipar világát. – Akit érdekel egy új épület, akinek örömet okoz egy épület megújulása, annak itt a helye, mert részese lehet ennek a hatalmas és izgalmas alkotói folyamatnak. Csodálatos dolgokat lehet alkotni burkolóként, festőként, de óriási élmény lehet akár egy elkészült új konyhabútor is. Keresett és jól kereső szakemberré lehet itt válni. Debrecen fejlődő város, különösen az építőipar területén jellemző a dinamikus növekedés, így nagyon sok építőipari szakembert vár – fogalmazott.

Az Építechben nincs felvételi vizsga, fontos azonban tudni, hogy a felvétel feltétele a foglalkozás-egészégügyi alkalmasság az adott ágazatra, szakmára. Tirpák Zsolt végül tudatta azt is, hogy minden vidéki tanuló számára tudnak kollégiumi férőhelyet biztosítani, hiszen a DSZC három kollégiumot működtet, négy telephellyel. A szakképzésbe jelentkező diákok mind ösztöndíjat -, vagy akik duális partnernél helyezkednek el, szakképzési munkabért kapnak, ennek részleteiről a Debreceni Szakképzési Centrum honlapján lehet részletesen tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában