Hirdetés

2023.03.31. 00:00

15 éves jubileumát ünnepelte a régió meghatározó munkáltatója – a Coloplast Nyírbátorban

A Coloplast története Dániában kezdődött 1954-ben.

PR-CIKK

A Coloplast gyára Nyírbátorban

Forrás: Coloplast

Ma már világszerte 41 országban vannak jelen, több mint 13.000 alkalmazottat foglalkoztatnak, beleértve két magyarországi gyáruk dolgozóinak létszámát, amely meghaladja a 4.500 főt. Magyarországi jelenlétük 2001-ben indult a tatabányai gyártóüzem alapításával, majd 2007-ben átadták a nyírbátori első gyártócsarnokot. A Coloplast olyan termékeket és szolgáltatásokat fejleszt, amelyek megkönnyítik az intim egészségügyi ellátást igénylő emberek életét.

A nyírbátori termelés 2007-ben indult, majd tovább bővült 2015-ben és 2018-ban is újabb gyártócsarnokok átadásával. Napjainkban több mint 2600 munkatárssal, 11 termelési területen folyik a kontinencia kezelését segítő termékek, valamint seb- és bőrápoló kötszerek gyártása.

Modern skandináv vállalati kultúrája és széleskörű juttatási rendszere vonzó és meghatározó munkáltatóvá teszi a vállalatot. Csak néhány azon értékek közül, melyeket a Coloplast munkavállalóinak biztosít: nemes cél, elhivatottság, kiszámíthatóság, egyensúly és fejlődés. Továbbá modern, igényes munkakörnyezetet, béren kívüli juttatásokat, utazástámogatást, egészségprogramot és szerződött vállalkozások kedvezményeit kínálja dolgozóinak.

Gurbánné Nagy Beáta
Forrás: Coloplast

Gurbánné Nagy Beáta a Coloplast nyírbátori gyártóegységének HR igazgatója a 2022 végén 15 éves jubileumát ünneplő vállalatnál a kezdetek óta dolgozik. Ennek apropóján, a Coloplast Hungary Kft. nyírbátori szervezetéről beszélgettünk vele.

Milyen mérföldköveket emelnél ki az elmúlt 15 évből?

A különlegességünket mutatja, hogy Nyírbátorban a skandináv munkakultúrát csempésszük be a mindennapokba. Természetesen skandináv hangulatú, ergonomikus irodákban és biztonságos munkaállomásokon dolgozunk. Mérföldkőnek gondolom, hogy nálunk valóban él a véleményszabadság, támogató a munkhelyi légkör és a közös célok eléréséből mindenki kiveszi a részét.

Ezek mellet nagy hangsúlyt fektetünk a személyes interakciókra és a vezető-besztott viszony bensőségessé tételére. Olyan munkakörülményeket biztosítunk, amelyek ezt támogatják, például a korlátlanul fogyasztható kávé, a tea és a forró csoki is a mindennapjaink része.

2007-ben Nyírbátorba érkezésemkor a gyár helyén még csak homok volt. Egy új ipari parkban, az alapoktól építettük fel telephelyünket.

A 3 gyártócsarnokunk számai önmagukban is impozánsak, összesen több mint 60.000 m2-en gyártunk gyógyászati segédeszközöket Nyírbátorban. Folyamatos út vezetett idáig, 2007 után bővültünk 2015-ben és 2018-ban is, és további üres földterületet vásároltunk az ipari parkban. Vállalati stratégiánk része, hogy a növekedésünk együtt járjon a fenntarthatóságra való törekvéssel. Erre egy folyamatként tekintünk, amelyen már jelentős mérföldköveket értünk el. Például, csökkentettük a karbon lábnyomunkat, anyagában hasznosítunk újra selejt termékeket, környezetbarát megoldásokkal csökkentjük a CO2 kibocsátásunkat, keletkezett hulladékunk több mint 65%-át újrahasznosítjuk. A lécet minden évben magasabbra helyezzük, mert célunk a valódi változás fenntartása.

Mi volt az elmúlt 15 év legnagyobb sikere számotokra, illetve számodra?

2007-ben bérelt gyártócsarnokban, egy kis csapattal indult a nyírbátori történetünk. Az eltelt évek alatt egy komoly szervezetet építettünk föl kollégáimmal közösen Nyírbátorban. A helyi sajátosságokhoz igazítottuk és a régió meghatározó munkaadójává tettük vállalatunkat. Sikerünk kulcsa szerintem abban rejlik, hogy a gyártásban használt teljesítménymutatók előtt mindenekelőtt az emberekre helyezzük a hangsúlyt. Nem csak szépítés, amikor azt mondom, hogy időt és pénzt befektetve a legnagyobb kincsünkre figyelünk, az emberekre. Napjainkban, több mint 2600-an dolgozunk a nyírbátori gyárban.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást az elmúlt 15 év során?

Véleményem szerint egy erős szervezetnek magas az alkalmazkodó képessége, ami határozott versenyelőnyt jelent a piacon. A környezetünkből érkező kihívásaink ugyanazok voltak, mint amivel bármelyik másik gyártó vállalat szembesülhetett az elmúlt 15 évben. A 2008-ban kezdődött gazdasági- és pénzügyi válságból megerősödve jöttünk ki, vállalatfilozófiánk szerint a modernizációba és kollégáink fejlesztésébe invesztáltunk. A 2020-ban Magyarországon is megjelent koronavírus-járvány alatt dolgoztunk, mert felhasználóinknak a termékeink jelentik a szabad életet. 2022-ben a mindenkit érintő munkaerőhiányra reagálva óriási erőfeszítéseket teszünk az automatizálás irányába.

Mi az a 3 szó, amely legjobban bemutatja az elmúlt időszakot?

Stabilitás, mert a kihívások ellenére is sikeres és növekvő vállalat vagyunk, és biztos munkahelyet kínálunk a régióban.

Odafigyelés, mert a jó emberi kapcsolatokban hiszünk.

Elköteleződés a vevő, a vállalat és a munkavállalók irányába.

A jövőben is arra összpontosítunk, hogy a régió legjobb munkahelye legyünk és hogy mérhető fenntarthatósági törekvéseink évről-évre jobbá tegyék a környezetünket.

A Coloplast 2023-ban a világ legfenntarthatóbb orvostechnológiai vállalata.*

*forrás: Corporate Knights listája a világ 100 legfenntarthatóbb vállalatáról.

Mi az, amit igazán szeretsz a Coloplastban?

Mindenkinek azt kívánom, hogy életében legalább egyszer tapasztalja meg, milyen felemelő érzés az, amikor reggelente a munkahelye kapujában szíve újra és újra megdobban, örömöt érez. Én még 15 év után is ezt érzem. Ilyenkor eszembe jut, hogy honnan indultunk, és hol tartunk ma, és hogy kíváló csapatom van.

A Coloplastnál a szavak mögött valódi jó szándék és tettek állnak. Minden dolgozót, aki jubilál, legyen az 5, vagy 10, vagy 15 év – a vállalat és közvetlen munkatársai is felköszöntik. Remek érzés volt a közelmúltban ezt személyesen megélni, úgymond a másik oldalon állva. Elismerést kapni munkámért, az itt töltött éveimért. Ajándék, oklevél, gratulációk ennek a csomagnak mind része, de ami igazán fontos nekem, hogy a külsőségek mellett valódi érzelmek kapnak helyet az ünneplésben. A szervezeti kultúránk felnőtt a feladathoz, mert támogató, és dolgozóink egymásra figyelve, közösségünkben őszintén megélhetik a sikereiket

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában