Hirdetés

2023.01.13. 13:42

Hasznos világítási ötletek a nappaliba

A világítás a lakberendezés azon területei közé tartozik, amelyre általában nem szoktak túl sok figyelmet szentelni, miután inkább kötelező kellékként tekintenek rá.

Forrás: 123rf.com

Napjainkban szerencsére egyre hangsúlyosabbá válik a megfelelő fényforrások megléte, a hatalmas kínálatban azonban könnyű elbizonytalanodni az ideális megoldást illetően. Cikkünkben összeszedtünk néhány népszerű nappali világítás ötletet, amelyekből ihletet meríthetünk tervezéskor.

Mielőtt költekezésbe kezdenénk…

Mielőtt bármilyen fényforrást megvásárolnánk, érdemes alaposan átgondolni, hogy pontosan milyen funkciót tölt be nappalink: inkább formális helyiségről van szó, vagy egy hétköznapi családi központról? A cél minden esetben a nyugodt, meghitt légkör megteremtése legyen, amelyet a megfelelő világítással fokozni tudunk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább kérjük ki szakember segítségét vásárláskor.

Fő- és hangulatvilágítás: mire figyeljünk?

Vessünk számot a szoba esztétikájával is, és igyekezzünk ahhoz stílusban passzoló lámpatestet választani. Egy minimalista lakberendezéshez például sokkal jobban illeszkedik egy modern UFO lámpa, mint egy rusztikus függő csillár. A fővilágítás mellett pedig ne feledkezzünk meg a kiegészítő fényekről sem – a központi lámpatest mellé helyezzünk el néhány asztali vagy állólámpát az összehangolt megjelenés érdekében.

Nem feltétlenül szükséges egy lámpatesttel megoldani a nappali fővilágítását. Az álmennyezetbe süllyeszthető LED-es spot lámpák ugyanolyan minőségi fényt biztosíthatnak, emellett lehetőségünk van rétegzett világítást is eszközölni. Így textúrát adhatunk a nappalinak, és elkerülhetjük a lapos, unalmas fényhatást a helyiségben. Ha ehhez egy alumínium LED profilba rejtett LED szalagos világítást is kialakítunk a sarkok mentén, egészen egyedi megjelenést kölcsönözhetünk a szobában.

Végezetül, amit még feltétlenül vegyünk figyelembe tervezéskor: a kevesebb néha több! Ha a kelleténél több lámpatestet helyezünk el a nappaliban, az esztétikailag ronda látványt nyújt, valamint túl bonyolult és zavaró lesz a szemnek. A cél az, hogy amikor belépünk a helyiségbe, könnyedén eligazodhassunk benne – ha bölcsen választjuk ki a fényforrásokat, erre minden lehetőségünk megvan. Tipp: az ANRO világítástechnikai webáruházban több ezer energiatakarékos és gyönyörű megjelenésű lámpatest közül válogathatunk, szakértő kollégáik ráadásul mindenkinek hasznos tanácsokkal szolgálnak az ideális nappali világítás kialakításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában