Hirdetés

2022.10.25. 15:00

Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést!

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen mérgező gáz, amely jellemzően elégtelen égés során jön létre. Éppen ezért a tüzelőberendezéseket használó háztartások egyik legfőbb veszélyforrása, amely jelenléte számos alkalommal végzetes következményekkel jár.

Forrás: Pixabay

A szén-monoxid jelenlétére sok esetben csak a tünetek figyelmeztetnek; általános rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság. Ugyanakkor látható, hogy ezek a tünetek sok más betegséggel és rendellenességgel összefüggésbe hozhatók, így a gyanútlan személy gyakran nem is gondol rá, hogy mérgezést szenvedett el.

Ne feledjük, kiemelten fontos a tüzelőberendezések megfelelő tervezése és kivitelezése, valamint időszakos ellenőrzésük. Kérjük szakember segítségét, akinek szakértelme garancia a megfelelő és biztonságos működésre. Gondot kell fordítani a tüzelőberendezések felületének karbantartására is. A levegőben szálló por és egyéb szennyeződések képesek eltömíteni a különböző réseket, amelyek jelentősen gátolják az égéstermék elvezetését.

Fel kell hívni a figyelmet a kémények állapotának ellenőrzésére. Minden évben a fűtési szezon előtt fel kell mérni a kémény állapotát, illetve ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a járat eltömődött. A legtöbb esetben lehulló vakolat- és tégladarabok, valamint madarak és darazsak fészkei okoznak problémát. Amennyiben az égéstermékek távozását bármi veszélyezteti, haladéktalanul biztosítani kell a járat megtisztítását. Amennyiben a nyílt égésterű hőtermelő-berendezésből származó égéstermék nem tud megfelelően távozni a kéményen keresztül, az esetben visszaáramlik a lakrész levegőjébe, ami extrém módon növeli a szén-monoxid-mérgezés kockázatát.

Abban az esetben, ha nyílt égésterű tüzelőberendezéssel fűtünk, amely a szoba levegőjéből táplálkozik oxigénnel, mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő légcseréről. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a napjainkban használatos korszerű nyílászárók olyan mértékű zárással rendelkeznek, amelyek ellehetetlenítik a lakás lassú légcseréjét. Minél kevesebb az oxigén, az égés annál kevésbé lesz tökéletes, emiatt a kémény sem képes az égéstermékek megfelelő elszállítására. Ezért tartsuk szem előtt: ha nyílt égésterű berendezést használunk, szellőztessünk gyakran, különösen abban az esetben, ha a nyílászáróink jó légzárást biztosítanak!

Fontos beszélni arról is, hogy egyes háztartási berendezések megváltoztatják a helyiségekben uralkodó légnyomást. Ilyenek a páraelszívók, klímaberendezések és szárítógépek. A légnyomásváltozás következtében megváltozhat a kéményben az égéstermékek áramlási iránya, ami szintén veszélyforrást tartogat.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a szén-monoxid-érzékelő berendezések fontosságára. Az apró felszerelés segítségével töredékére csökkenthetjük a mérgezés miatt bekövetkezett mérgezések és halálesetek számát. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint folyamatosan nőtt a háztartásokban elhelyezett készülékek száma, illetve nőtt a segélyhívások száma is, ami a jól működő berendezéseknek köszönhető. Biztosak lehetünk benne, hogy az érzékelők számos emberélet megmentéséhez járulnak hozzá az idei fűtési szezonban is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában