Hirdetés

2022.07.11. 13:41

Feledhetetlen napfelkelte Torockón

Forrás: wanderers.hu

Amikor Erdélyben jársz, ne hagyd ki az ellenállhatatlan, napfényben és vaskenyérben gazdag kis falucskát, Torockót! Ez a varázslatos hely Erdély egyik legkülönlegesebb települése, amely tradícióival és természeti bájaival bűvöli el a látogatókat.

Tégy egy emlékezetes sétát a múltban Torockón! Látogasd meg Magyarország legrégebbi faházát, fedezd fel a fejszével vágott vaskenyeret, és legyen részed egy nem mindennapi naplementében!

A kis falucska nemcsak érdekes szokásaival és lenyűgöző, természeti csodáival hívja fel magára a figyelmet, hanem gazdag történelmével is. A Wanderers utazási magazin Torockóról szóló bejegyzéséből számos érdekességet megtudhatsz erről a pöttöm, ám annál emlékezetesebb falucskáról.

Az évek során a falura több nép és nemzet sajátos stílusjegyei ragadtak rá, ezért is az egyik leggazdagabb kultúrával rendelkező erdélyi település. A népviselet és népművészet motívumai egyedi, sehol máshol nem fellelhető fúziót alkotnak.

Na és mi teszi Torockót olyan különlegessé? Az egykori bányászfalu érdekes történelmi emlékei, a frissen sült vaskenyér specialitása, és természetesen a meseszép napfelkelte.

Az egykori bányászfalu története

Ennek a varázslatos kis falucskának a meghatározó és jellegzetes arculata a régen állandó veszéllyel fenyegető kovácsműhelyeknek köszönhető. Jobban mondva a forró, vasolvasztóból kipattanó tűznek, amely a falu minden fagerendákból és zsindelyekből álló házát porig égette. Egyet kivéve.

Ekkor épültek meg a fehérre meszelt, mára ikonikussá vált kőházak. Egy-két régi gerendát azonban még ma is találhatunk elrejtve a fehér lakóházak között. Ami pedig azt az egy, le nem égett házikót illeti, a történelmi Magyarország legrégebbi faházaként tartják számon.

Amennyiben Torockón jársz, keress egy hangulatos szállót, és látogass el a város múzeumába, ahol hihetetlen történelmi kincsekkel találkozhatsz! Nem érdemes kihagyni!

A vaskenyeres város

A Torockó egy szláv eredetű név, amely vaskövet, vasalakot jelent. A név igen találó, hiszen a falu szívében, a hegyoldalban vasércben gazdag kőzetek rejlenek. A kibányászott nyersanyagot a faluban olvasztották és kovácsolták.

A megolvasztott, cipó formájú vasanyagot nevezték vaskenyérnek, amelyet vasvágó fejszével vágtak kívánt darabokra. Az ércbányászat és vasmegmunkálás kiemelt szerepet játszott a falucska polgárosodásában.

Torockón kétszer kel fel a Nap

A falucska jellegzetessége, hogy a lakóházak fölé magasodó hegyeknek köszönhetően kétszer láthatjuk a napfelkeltét. Egyszer hajnalban, az 1129 méteres Székelykő bal oldalán, majd rövid időre megbújik a hegygerinc mögött, ahol ismét felbukkan, immár véglegesen.

A Székelykő megmászása kedvelt turisztikai célpont, erre kijelölt ösvények mutatják a biztonságos túraútvonalat. A csúcsról ráláthatunk az alattunk fekvő meseszép falura és az előttünk elterülő gyönyörű tájra. A merészebbek pedig siklóernyőzéssel is próbálkozhatnak odafent! Látogass el Torockóba mihamarabb!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában